Delam brez pogodbe
Ja, nekaj takega je. Svetujem ti, da poišćeš nekega pravnika, ki ti bo sestavil dopis za delodajalca.
Če si bila prej na pogdbah in ti ob izteku niso izdali nove pa tudi odločbe o prenehanju delavnega razmerja ne in ti tudi še naprej plačujejo, se po zakonu o delavnih razmerjih smatra, da si sprejeta za nedoločen čas.
Skratka, sklicevati se moraš na tisti člen (ne vem točno, kateri) in zahtevati pogodbo za nedoločen čas.
Poznam dva primera, ki sta bila pri tem uspešna.
Rabiš pa en formalen praven nasvet, kako to sestaviti, da boš imela papirje. Ne smejo te pustiti tako na suhem, brez vsega. Možno, da se bodo sklicevali na napako, ampak zakon pri tem je zelo jasen in ne skloni glave. Bodi pa korektna pri pogovorih, saj boš z njimi delala za nedoločen čas.
Drži se skozi tale proces. Vse bo super.!
.
Ja, ja, po 4 mesecih naj začne težit kakšnemu privatniku za pogodbo. Bo veliko pik dobila!
Glej, jaz bi bila lepo tiho in delala, ker so zgleda že zadovoljni s tabo, če ti izplačujejo dogovorjeno plačo. Uradno si pa tako ali tako že za nedoločen čas zaposlena. Ne vem no, jaz bi začela težiti šele in če bi me hoteli odpustiti.
Vodim računovodsvo več malim d.o.o. in vsakega opozorim na pogodbo, ko zaposli kakšnega novega delavca, vendar pa…Oni pač ne razmišljajo tako, njim je sestavljanje pogodbe samo eno odvečno delo in nebodigatreba in se v bistvu ne zavedajo, da se jim v primeru kakšnega slabega delavca to lahko krepko maščuje. In zelo negativno gledajo na take, ki težijo za formalnosti, češ pa kaj bi zdaj ta rada, saj sem jo zaposlil, vse ji redno izplačujem…
Res je, razmerje je transformiralo v delovno razmerje za nedoločen čas: 54. člen
In seveda ne moreš kar oditi in čao miki. Tudi zate veljajo pravila o odpovednem roku in postopku odpovedi! Delovno razmerje je sklenjeno, kljub temu, da ni pogodbe. Vloži odpoved čimprej (pisno – priporočeno, zaradi datuma) in upoštevaj roke, pa bo s tvoje strani vse OK. Zate velja odpovedni rok 30 dni, pravna podlaga: 92. člen
Lahko pa se tudi pogovoriš z delodajalcem, če pristane na sporazum – v tem primeru lahko določita kadarkoli, da odhajaš, nista vezana na nobene roke. Kaj veš, poskusi, mogoče pa bo za stvar. Prisilit ga pa v to seveda ne moreš.
Forum je zaprt za komentiranje.