Ali lahko podjetje delavcu odobri več dopusta kot mu ga pripada po zakonu in kolektivnih pogodbah?
Forum je zaprt za komentiranje.
Splash › Forum › Arhiv › Delovno pravo in zaposlitev › Ali lahko podjetje delavcu odobri več dopusta kot mu ga pripada po zakonu in kolektivnih pogodbah?
Ali lahko podjetje delavcu odobri več dopusta kot mu ga pripada po zakonu in kolektivnih pogodbah?
Lahko.
Seveda, vendar gre v teh primerih največkrat za neplačan dopust.
A plačati mu ga ne sme? kaj se zgodi, če podjetje delavcu plača tak dopust?
Če je pravilnik tam in velja za vse, potem seveda lahko.
Lahko pa se dogovorijo tudi za neplačan dopust.
Podjetje lahko zaposlenemu omogoči tudi to, da sploh ne hodi v službo, pa kljub temu prejema plačo.
Je pa vprašanje, kaj na to pravi lastnik.
V zakonu je običajno predpisan MINIMUM – pod to delodajalec ne sme. Ostalo lahko ureja z internimi akti, kakor mu ustreza. Moj prejšnji delodajalec je recimo zaposlenim dal dan dopusta za vsaka dopolnjena 3 leta zaposlitve pri njih. Jaz sem imela tako 4 dodatne dneve dopusta samo na ta račun.
Seveda lahko, če ima tako zapisano v internih aktih in veljajo enaki kriteriji za vse.
Seveda lahko, z individualnopogodbo se vse da………….
Lahko dobi izredni dopust za selitev, smrt v družini, bolezen, zastopanje države na kulturnem ali športnem področju, študij, …. pri nas do 10 dni letno skupaj, za vsako posamezno zadevo pa različno. Za kaj res izrednega tudi kak dan zraven ali neplačan dopust.
Forum je zaprt za komentiranje.