Zamalo se mi zdi, res
Že od prejšnjega četrtka hodim v službo z vročino, prehlajena, teče mi iz nosu, kašljam k stara kanta, počutim se tako zanič in utrujeno, da ni za povedati. Stanje se še ni izboljšalo. Sem mislila, da bo šlo mimo in se prisilila, da sem v službi, ker je bilo res ogromno dela. Ker sem v službi poštimala glavne zadeve in ker so me imeli že vsi polhn kufer, ker baje cel teden trosim bacile okoli sem danes ostala doma. Potem je itak vikend.
Pokličem zdravnico, ji povem kaj in kako je z mano in prosim za EN DAN bolniške. Seveda me naroči in navsezgodaj rinem po mrazu tja (bi bilo vseeno če bi šla v službo) in ugotovi, da vročino imam mejno (37,4) kar ni vročina za umrt s čimer se sicer strinjam ampak jaz sem res zanič. Pravi, da gre za eno navadno virozo in ni potrebe, da bi bila danes doma, ker imam zdaj tako ali tako dva dni prosto in bi se lahko spočila. Pa tudi po službi lahko počivam. In mi ne da bolniške za ta en usran dan, ker stanje ni tako zelo resno. Saj ni panike, bom dala svoj dopust, da se pozdravim ampak se mi zdi pa tako zamalo, da sploh ne morem povedati.
Nekateri samo kihnejo pa so cel teden doma, vidim kako je pri nas v službi. Jaz pa 1x na leto prosim za en dan (letos še nisem bila na bolniški), da se spravim k sebi in niti tega ne dobim, ker je moja zdravnica zelo razumevajoča do delodajalcev.
Mogoče pa je dobila napotke “od zgoraj” kako ravnati s tistimi z rahlo vročino in nahodom in jim ne sme dati bolniške. Mogoče pa je ogromno takih, ki izkoriščajo bolniške za najmanjši kihec in je tega že toliko preveč, da so dobili zdravniki direktivo, kdaj predpisati bolniško in kdaj ne. Skratka, Slovenija je znana po tem, da je bolniških veliko preveč. V tujini (v razvitem svetu, da se razumemo), dobiš bolniško samo, če si napol mrtev, pa še takrat jih večina jemlje dopust. Poskusite v tujini, boste videli, kako malo socialne empatije je tam. Mi pa še vedno z bolniškimi tako kot v socializmu. E, ne gre več tako, tovariši!:))
Daj prosim ne stresja neumnosti. Sta pa za tvoje pisanje dve opciji:
1. Ali namreno zavajaš
2. Ali pa nimaš pojma in blefiraš in pišeš na pamet
Drugače pa je potrebno povedat celo sliko, veš, ne samo izsek. Kolko imajo v določeni državi dopusta, kakšne so plače in pogoji dela, kakšne je strandard in socialna klima.
Imam sorodnike v Nemčiji in približno poznam njihove razmere, evo nekaj primerov:
-za bolezen lahko ostane doma, četudi gre za manjšo virozo, ampak ne ostane, ker lahko tisti dan dela od doma in dela manj ur (prav tako v primeru, ko nima varstva, ko je slabo vreme, sneg,….)
-kadar nima varstva, pripelje otroka v službo in ga odda v službeni vrtec (nekateri ga imajo tu stalno, večina jih ima v privat varstvu)
– porodniška res ni 12m, ampak lahko mama ostane doma na neplačanem dopustu, za kar pa njen mož dobi v tem času 40% večjo plačo
-dopusta imajo precej več, pri nas ti osnova še otroških počitnic ne pokrije
Konec koncev imajo take plače, da je mama lahko brez problemov nekaj let po porodu doma z otroci, pri nas so to redke izjeme.
in še in še je takih stvari, tako da se SLO niti pod razno ne more merit z ostalimi razvitimi državami, kjer so cenjene vrednote, kot so skrb za zdravje, družino, sočloveka,…
Mojcamojčica tudi meni se godi kot tebi. Pretekli teden sem imela 2 dni vročine 38,3 in nabijala kot velika, pa sem šla ljub temu tretji dan delati. Po dveh dneh se mi je vročina vrnila in počutim se še slabše . Krvna slika ne pokaže nič-torej simuliram. Ne gospa imate novi virus, ki traja 1 mesec in potem bo bolje. Bodite v službi pa ne na prepihu in pazite da ne okužite drugih.!
Vzela sem 2 dni dopusta potem pa živa ali mrtva nazaj v službo. Ja takle imamo !
(samo še to v bolniški nisem bila najmanj 7 let)
Jaz tudi imam podoben primer. Dva dni bruhla, driska, vročine ni bilo,komaj sem se privlekla do zdravnika. Me je pregledal, drugega ni bilo kot pa nizki krvni pritisk, pa jaz bleda ko stena s črnimi podočnjaki.Mi napiše zdravilo proti bruhanju, naroči, da počivam tri dni (drugega itak ne morem, ker sem od bruhanja in driske čisto izmozgana, da se komaj privlečem na wc) in pridem potem na kontrolo. Pred tem še me vpraša, če sem pod stresom, ker si je zapomnil izpred dveh let, da sem mu povedala, da delam nočne in zapre kartoteko. Ga vpašam kako je z bolniško, pa me začudeno vpraša, če jo rabim. Ja kako pa naj počivam, da si naberem moči, a misli, da se to v službi da, pa saj nisem zaposlena v eliti, da bi lahko med delovnim časom počivala, moram bit kar krepko zbrana za svoje delo.
Ma sem jezna, naj bi imeli v lekarnah vsa zdravila brez recepta, pa bi šla kupit ko kaj rabim, pa tri dni dopusta-ne vem zakaj sploh mamo zdravnike, če še te napol crknjenega pošlje delat.
Je pa res, da so verjetno postali bolj previdni zaradi tistih, ki bolniško izkoriščajo, ampak to ni opravičilo, saj ima celo kartoteko pred nosom, pa lahko preveri kolko je kateri pacient v bolniški.
Forum je zaprt za komentiranje.