Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zaposlitev – določen čas

Zaposlitev – določen čas

Pogodba za določen čas je potekla konec novembra. Nove delodajalec še ni dal. Sem klical parkrat za pogodbo in so vsakič dejali, da še nekaj preverijo, da še nekaj uredijo, da se še nekaj dogovorijo,… V službo hodim kljub temu, da nimam pogodbe. Mi je pa šef sredi novembra pomolil v podpis A4 list (prazen, nič napisano), na katerem so bili že podpisi nekaterih drugih zaposlenih. Na moje vprašanje za kaj se gre je odgovoril, da zame ne bo nobenih sprememb, le da bodo dobili neko subvencijo.
Za tiste, ki se spoznate:
Ali sem sploh sedaj prijavljen kot zaposleni ali kako sporoča delodajalec te podatke?
Kaj menite, kakšne načrte ima delodajalec z mano in če mogoče kdo ve, za kakšno subvencijo bi lahko šlo.
Ne vem niti, za koliko časa mi bo pogodba podaljšana. Nekaterim so podaljšali za 2, nekaterim za 4 mesece, nekaterim pa so povedali, da jim ne bodo podaljšali.
Nasvete prosim…

če ti je pogodba za določen čas potekla in delaš naprej, si po zakonu zaposlen za nedoločen čas. povej to svojemu delodajalcu.

Tudi jaz tako mislim.
In ne pusti se delodajalcu, da te odpravi z novo pogodbo za dolocen cas! Postavi se zase in za svoje pravice!
In v bodoce ne podpisuj nic, ce ne ves, kaj podpisujes!

Vazno, da si nekaj podpisal, ni pa vazno kaj. Bodo ze dopisali nekaj lepega kot npr. odpovedujem se…, soglasno prekinjam delovno razmerje z iztekom meseca, mogoce si se odpovedal regresu itd.

si se odpovedal regresu

ali pa se strinjal, da ti plačo do nadaljnega znižajo za 30% zaradi likvidnostnih težav

ali pa podal dovoljenje,za opravljanje nadur

ali pa dal odpoved

ali pa podpisal pogodbo za skupno financiranje asvalta sosedu, pr čemer boš ti uporabljal 5m, ostalih 150 pa sosed (pride v poštev, če sta z direktorjem soseda)

Če lahko dokažeš, da si bil v službi (recimo da označujete na tak ali drugačen sistem prihod in odhod) ali pa imaš kak služben mail, ga nujno natisni. Ker s tem dokazuješ, da si nekaj delal. Torej imaš pogodbo za nedoločen čas. Zagotovo.

A resno podpisujete prazne liste? In niti tega ne veste, da ste avtomatsko zaposleni za ndč, če vam poteče pogodba za dč in vam delodajalec takoj ob preteku ne izroči nove?
Jao takim delavcem bi jaz lastnoročno vse pravice vzela, ker si jih ne zaslužite.

Jaz sem bila v enaki situaciji ni bilo pogodbe za dč. Takoj sem spisala dopis direktorju, da sem po zakonu zaposlena za ndč in da sprejmem samo tovrstno pogodbo, ne za dč. Sicer je trajalo, a sem jo dobila. Če je ne bi, bi šla na inšpekcijo – kar sem tudi direktorju povedala in je zaleglo.

Ne morem razumeti, da pospisujete nekaj za kar niti ne veste za kaj bo dobro oz. slabo za vas.
HALOOOOOOOOOOO.
Če delaš kljub temu, da nimaš pogodbe in to lahko dokažeš, si že zaposlena za nedoločen čas.

Hvala za vaša mnenja. Pa ne rabiti biti nesramni in se čuditi in nevem kaj še vse. Verjetno ste to pisali tisti, ki imate lepo pogodbo za nedoločen čas in vam vse štima. Tisti, ki so na pogodbah za določen čas in si želijo službo obdržati, verjetno vedo, da ni vse tako črnobelo kot želite nekateri prikazati.

Ja, tega, da mi avtomatsko pripada pogodba za nedoločen čas nisem vedel in bom tudi težko dosegel pri delodajalcu.

Ja, podpis na list je bil neumnost, s tem se strinjam. Vendar je šef le prišel do mene in rekel, da se gre le za formalnost, da se za mene ne bo nič spremenilo, da le rabijo soglasje za vložitev zahtevka za neke subvencije. Podpisali so se vsi in seveda… sem se tudi jaz.

Je pa kaj piše v zakonu ena stvar, kako pa je v praksi pa pogosto povsem druga. Jaz naj torej v tej situaciji, ko je vprašanje ali bom še imel službo ali ne delodajalcu grozim z inšpekcijo, če mi ne da pogodbe za nedoločen čas!? Hmmm… dvomim, da bi to kdo v mojem primeru naredil. Delam v gradbeništvu in tudi, če mi delodajalec da pogodbo za nedoločen čas, me lahko naslednji mesec da stran zaradi krize, pomanjkanja dela….

Tako, da trenutno res nisem v poziciji direktorja nekaj “izsiljevati” in mu predavati o zakonih.

V taki poziciji ne boš s takim odnosom nikoli. Delodajalec bo namreč vedno poskušal dobiti zase profit – na tebi kot delavcu pa je, da ga ustaviš, če poskusi prestopiti zakon.

Zato pa je tako, ker ste vsi samo tiho, tiho tiho in raje trpite, kot da bi se postavili zase. Če bi to storili kolektivno, bi marsikaj dosegli. Tiste, ki pridno delajo, ko je treba, ampak tudi glasno spregovorijo, ko se je treba postaviti zase, delodajalec spoštuje, tiste samo pridne pa žal samo izkorišča. Če pa te ne spoštuje, ko se postaviš zase, potem pa vedi, da ta služba tako ali tako ne bo več dolgo tvoja. Tako da boš hkrati ob službo in še svoje dostojanstvo, medtem ko v primeru, da poveš, da se zavedaš svojih pravic, vsaj veš, da si se potegnil zase.

Glede pomanjkanja dela pa – zase vem, da grem raje čistit wcje kot da bi se pustila tako izkoriščati. Če ne bi šlo drugače bi se pa prekvalificirala.

Sem bila na istem. Imala na določen čas. Opozarjala, da bo potekel. Pa potem dobila na nedoločen čas. Če bomo vsi tako fini, da se ne bomo postavili zase, nas bodo vsi gazili. Ampak odločitev je tvoja. Srečno.

razlika je v tem, da če imaš za nedoločen čas in te “da na stran” ti pripada odpravnina, v nasprotnem primeru pa ne.

in če si na bolniškem in ti poteče pogodba? ti je najbrž ne bo podaljšal…če pa si za nedoločen čas pa te nima kaj za skrbet…

ja ljuba duša a ti bi raje bil za določen čas?

Hmm… tisti bianco podpis…
Me prav zanima, kaj si podpisal. Ko izveš, upam, da nam javiš. Lahko tudi iz zapora, saj imajo tudi tam internet.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close