Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust… sorazmerni del ali celoten?

dopust… sorazmerni del ali celoten?

Imela bi vprašanje glede sorazmernega dela oziroma celotnega dopusta. Zaposlila sem se s 1.8.2008 za pol leta. 31.1.2009 sem pri istemu delodajalcu podaljšala pogodbo še za pol leta, do 31.7.2009. Za leto 2008 sem prejela sorazmerni del dopusta, 10 dni (to razumem in je prav, po zakonu). Letos sem najprej prejela odločbo za celotni dopust (skupaj 23 dni za celo leto 2009), danes pa sem dobila novo odločbo o dolžini letnega dopusta za leto 2009, kjer piše, da mi pripada le sorazmerni del (13 dni). Kolikor sem seznanjena mi dopust pripada v celoti, ker sem v letu 2009 zaposlena za več kot 6 mesecev. Delodajalec pravi, da je prišlo do spremembe v zakonu in da se ne gleda več na koledarsko leto ampak na dolžino pogodbe (kar pomeni, da mi pripada dopust le za toliko mesecev kot imam pogodbo za določen čas). Kaj je res in kaj ni? Če je res prišlo do spremembe v zakonu… Kje je to navedeno? Najlepša hvala za pomoč.

Ni res! Poskušajo okrog prinest. Na spletu si oglej koletivno pogodbo za vašo branžo.

Pripada ti sorazmerni del – logično, če boš delala celo leto pač lahko koristiš celega, če ne pa sorazmerni del (ne moreš koristiri celega letnega dopusta če si zaposlena pol leta…..)

Pika, ne zavajajte ljudi. Zakon je jasen in sicer, če si zaposlen v koledarskem letu neprekinjeno več kot 6 mesecev (pri istem delodajalcu), ti pripada celotni dopust in regres.

Zdravo,

bi imela tudi eno temo na to temo

Sem tudi zaposlena za določen čas, več kot 6 mesecev v tem letu in so mi odmerili cel dopust(kar je tudi po zakonu)

Zanima me pa kako je po tem, ko mi pogodba o zaposlitvi poteče.
Ali moram res potem pri zdajšnjem delodajalcu pokoristiti samo sorazmeren del dopusta in potem, če bi zahteval tudi vrniti del regresa? Ali jo mogoče tako samo če se zaposlim pri drugem delodajalcu ali je enak princip tudi, če ostanem brez zaposlitve.

Upam, da je kokrtoliko razumljivo napisano 🙂

hvala

lp

popolnoma nič ne zavajam, pripada ti sorazmern del dopusta pa če si v firmi že 10 let in letos v juliju daš odpoved – ti za letošnje leto pripada sorazmerni del nikakor ne celoten dopust. Celoletni dopust deliš z 12 nato množiš z meseci zaposlitve in to so dnevi ki jih lahko pokoristiš

Pripada ti celotni dopust. Tako kot pravi MILAK.

pika+, če ne veš odgovora, ne zavajaj. ali pa navedi zakon in člen, kjer je tako napisano.

………….

v katerem zakonu pa je napisano nasprotno, glej delam s temi stvarmi in jaz oz. naša firma ki ni majhna izvajamo tako kot sem napisala in tudi ko smo imeli delavskega inšpektorja ( približno 3 x letno ) ni rekel da delamo kaj narobe

če delaš pri delodajalcu 6 mesecev, ti pripada dopust za 6 mesecev. Če je delodajalec za, ti najbrš lahko da v teh pol leta za ponucat dopust za celih 12 mesecev. Ampak mu ni treba in tudi ne bo ker noben delodajalc ni tak bumbar da bi ti to nudil.
Naslednji delodajalc (naslednjih 6 mesecev) bi se pa pol smejal ker mu neb blo treba plačevat dopusta.

Po logiki in občutku

Z A K O N
O DELOVNIH RAZMERJIH (ZDR)

161. člen

(pridobitev pravice do letnega dopusta)

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

pika+, kot veste, morate odločbo o LD izdati do 31.03. tekočega leta. Če delavec iz vašega primera (10 let, odpoved julija) dobi odločbo v tem roku, je zanj nemogoče izračunati sorazmerni del LD… ko pa sploh še ne veste, da bo odšel…

Mislim, da se motite… Sorazmerni del LD pripada delavcu, zaposlenemu do 30.06. in delavcu, ki se zaposli po 01.07.

Če se motim, naj me prosim kdo popravi…

131. člen ZDR
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

162. člen ZDR
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Menjava zaposlitve pa se ravna po drugih členih!

69. člen ZDR 2007
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close