Je diploma na izrednem študiju enakovredna tisti na rednem?
Po moje je to precej odvisno od vsake fakultete posebej.
Na našem faksu so imeli izredni študenti izpite skupaj z rednimi, pa nikjer na “izdelku” ni pisalo, kdo je redni oz. izredni.
Mogoče, da je kdo imel kakšen “privilegij” na ustnem izpitu (recimo, da je izpit opravljal kakšen starejši človek, za katerega je profesor pač domneval, da je izredni študent in ga je morda manj podrobno spraševal) – ampak sama nikoli nisem videla kaj takega.
Pa itak je pri nas večina izpitov pisnih, tako da…
Mogoče je res “lažji”, drugač je pa samo iluzija, da je lažji, k ti drugač zna kmal zaškripat vse skup, če ga hočeš plačat, morš hodt na šiht al pa met dobro finančno zaledje, če hodš na šiht, morš včash spustit predavanja, kar ti gre lahk spet v minus k so izpiti ipd. pa da ne govorim, kolk so večinoma pogoltni za keš, k te bodo dal 3x delat en in isti izpit, sam da bodo še več keša od tebe dobil itn.
meni je izredni študij slabši (vsaj na našem faksu), ker imaš 30% obsega predavanj rednih študentov, teoretičnih vaj niti nimaš
torej moraš snov predelati večinoma sam
izpit pa je bil enak in za redne in izredne
diploma pa mislim je enakovredna, nobeden delodajalec me še ni vprašal ali sem študirala redno ali izredno
jaz sem se morala za diplomo na izrednem studiju prekleto uciti.
1.ker je fakulteta po 1.letniku se odlocila, da vec ne bo organizirala predavanj za izredne studente (seveda je cena ostala ista) in smo bili prepusceni sami sebi
2.ker nimas nobenega stika s sosolci in sem bila odvisna od profesorjeve dobre volje – to pomeni, da nekaterim profesorjem ni jasno, da so ti dolzni vsaj povedati, kaj zahtevajo na izpitu. vcasih moras dobesedno teziti po mejlu, da se dogovoris za konzultacije, se peljes preko cele slovenije, potem pa gosopoda seveda ni, ker je pozabil. ne velja za vse profesorje.
3.ravno zaradi istega razloga – nimas nobene predstave, kaj profesor dejansko zahteva na izpitu – to ponavadi dobis na predavanjih in vajah – se piflas 12 knjig, ki so omenjene pri literaturi, prides na izpit in ugotovis, da bi moral vedeti dve.
4.izpiti skupaj z rednimi studenti. kar ima svojo dobro plat, saj ravno zaradi tega, ker nimas pojma, kaj zaheva profesor, se naucis vse in se potem na izpitu izkaze, da bi moral vedeti le 25% tega, kar si se naucil. ponavadi snov obvladas dosti bolje kot nekateri redni studenti in tako so ocene lepse.
meni se je se najmanjsi problem bil nauciti za izpit, najtezje je bilo do izpita priti. ker ti profesorji mislijo, da so bogovi in da nimajo nobenih dolznosti do studentov. jaz sem vedno bila najprej vljudna, ko pa vidis, da z vljudnostjo ne prides nikamor, pa sem morala prav zateziti, da jaz ta studij placujem, del tega je njegova placa in mi je dolzan vsaj svetovati, kaj zahteva na izpitu. mater mi je slo zivcev na tem faksu.
ne je precej težji in ja vem ker sme sprobala oboje. na rednem za eno pisno oceno pišeš 2,3 celo štiri kolokvije po sklopih snovi, na izrednem moraš naštudirat vse naenkrat. na rendem si deležen kvalitetnih predavanj, na izrednem pa le par ur uvodnih besed, kjre najpogosteje prodajajo gradivo, ki ga rabiš za izpit. glede prakse pa si v istem dreku, delat jo moraš ko rečejo oni in kar rečejo oni, pa če si redeni ali izredni študent.
Forum je zaprt za komentiranje.