Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kdaj zastara plačilo položnic?

Kdaj zastara plačilo položnic?

Za dodatno zdravsteno zavarovanje?
Dobila sem namreč sklep o izvršbi, da moram zavarovalnici, pri kateri sem pred skoraj tremi leti plačevala dodatno zdr. zavarovanje, nakazati dolgovani znesek z zamudnimi obrestmi vred. Podčrtano pa je, da sodišče resničnosti vsebine ni preverilo.
Dolgovala naj bi kar za 6 mesecev neplačanih premij, a nisem do danes prejela niti enega opomina. Ne rečem, se zgodi, da pozabiš plačati kakšno položnico, ampak da ne bi 6 mesecev plačevala, pa ne bo držalo. In v treh letih ne bi dobila niti enega opomina?? Nimam pa za toliko časa nazaj shranjenih odrezkov položnic. VEM pa, da ni možno, da ne bi pol leta plačevala zavarovanja.
Kakšen nasvet? Hvala.

Ziher si pri Triglavu, oni delajo take svinjarije.

ne upaj na zastaranje
terjatve, priznane na sodišču, zastarajo v desetih letih.
dokaze pa si dolžna shranjevat. žal.

Po 3 letih sigurno ne zastara……

Pa kaj vse plačane položnice mečeš proč že po treh letih?

Jaz hranim vsaj 10 let odrezke plačil, lepo urejene po dobaviteljih. Jebemti nobenemu ne zaupam, kaj če me kar naenkrat nekdo toži recimo RTV, da nisem nekaj plačala pred 3 leti

Adriatic.
Hmm, … kje piše, da 10 let? Nekje sem brala da od enega do 5 let, le za dodatno zdravstveno nisem nikjer zasledila. Ne razumem, … kako je lahko neka terjatev priznana na sodišču, če sodišče samo napiše, da resničnosti vsebine ne preverja?? Se pravi, da lahko tudi jaz od nekoga terjam denar, pe čeprav mi ga ni dolžan? Saj sodišče resničnosti vsebine itak ne preverja.
Nikoli več ne bom nikjer zavarovana, razočarana do konca 🙁

v zakonu piše tako – sodne terjatve zastarajo v desetih letih – in to tvoje je že sodna terjatev.
imaš pa vedno možnost, da se na razsodbo pritožiš, in dokažeš nasprotno.

Ne ne, vseh ne. Ampak tu sem prekinila pogodbo z njimi, pa se mi budali ni zdelo smiselno imeti shranjene stare odrezke plačanih položnic. Kje sem si pa mislila, da se se dogajajo takšne svinjarije. Pa a niso dolžni vsaj opomina poslati, če nečesa ne plačaš? Ne pa kar izvršba, eh

Ne ne, vseh ne. Ampak tu sem prekinila pogodbo z njimi, pa se mi budali ni zdelo smiselno imeti shranjene stare odrezke plačanih položnic. Kje sem si pa mislila, da se se dogajajo takšne svinjarije. Pa a niso dolžni vsaj opomina poslati, če nečesa ne plačaš? Ne pa kar izvršba, eh[/quote]

ne, opomin ni obvezen, dolžna si vedet, komu si kaj dolžna, kje si kaj kupila in pri kom si uporabila kako storitev.

Ampak piše, da ta sklep ni pravnomočen.
Nimam volje, denarja, niti živcev za pritožbo. Še te “dolgove” nimam s čim vrniti.
No, me je izučilo.

Ampak piše, da ta sklep ni pravnomočen.
Nimam volje, denarja, niti živcev za pritožbo. Še te “dolgove” nimam s čim vrniti.
No, me je izučilo.[/quote]

ja seveda sklep ni pravnomočen, ker imaš še vedno možnost pritožbe. če je ne izkoristiš, bo pa postal pravnomočen.

A je to res? Sem bila prepričana, da ti morajo poslat opomin. Saj ponavadi res veš, lahko pa tudi spregledaš, položnico ponesreči vržeš proč skupaj z reklamami.

Ne ne, vseh ne. Ampak tu sem prekinila pogodbo z njimi, pa se mi budali ni zdelo smiselno imeti shranjene stare odrezke plačanih položnic. Kje sem si pa mislila, da se se dogajajo takšne svinjarije. Pa a niso dolžni vsaj opomina poslati, če nečesa ne plačaš? Ne pa kar izvršba, eh[/quote]

ne, opomin ni obvezen, dolžna si vedet, komu si kaj dolžna, kje si kaj kupila in pri kom si uporabila kako storitev.[/quote]

A sodišče pa ni dolžno preveriti resničnost vsebine??? Kaj pa ko oni pošiljajo ljudem opomine za plačane položnice? A smo jim tudi mi dolžni dokazovati, da so plačane ali so oni dolžni vedeti, kaj je plačano in kaj ni? Dolžni gor ali dol, napake se dogajajo na obeh straneh.
Nikomur nisem nič dolžna, le da tokrat žal ne morem dokazati, da nisem.

Kaj pa piše v pogodbi ? Jo še imaš? Preberi načine prekinitve pogodbe, mogoče oni smatrajo, da nisi pravilno prekinila pogodbo ? Če nimaš več svoje pogodbe prosi koga, ki ima tudi pri Adriaticu dodatno zdravstveno zavarovanje, enako tvojemu….????

Koliko pa je tega zavarovanja ? 6 mesecev po cca 20 € = 120 € ?
Plačaj raje takoj, kajti zamudne obresti so ogromne !!

ne, opomin ni obvezen, dolžna si vedet, komu si kaj dolžna, kje si kaj kupila in pri kom si uporabila kako storitev.[/quote]

A sodišče pa ni dolžno preveriti resničnost vsebine??? Kaj pa ko oni pošiljajo ljudem opomine za plačane položnice? A smo jim tudi mi dolžni dokazovati, da so plačane ali so oni dolžni vedeti, kaj je plačano in kaj ni? Dolžni gor ali dol, napake se dogajajo na obeh straneh.
Nikomur nisem nič dolžna, le da tokrat žal ne morem dokazati, da nisem.[/quote]

ne, sodišče ima drugo delo. ni njihova naloga, da preverjajo, ali so navedbe resnične. zato pa moraš ti hranit dokaze o plačilu.

KJE PRI VRAGU PA NAJ SODIŠČE DOBI DOKAZE, DA SI TI PLAČALA NEKAJ, ČE TI ŠE SAMA TEGA NE MOREŠ DOKAZAT?
zavarovalnica je podala seznam računov in seznam plačil, iz katerega je razvidno, da si ti ostala nekaj dolžna. ti moraš dokazat, da si tiste račune plačala.

Tule nekaj na to temo, sicer pa google najde še kaj drugega. Sam mal klikat je treba.

nam navadnim smrtnikom ne zastara nič. Nekateri pa lahko jemljejo kredite brez da bi jih odplačevali, delajo druge svinjarije, pa ni problema.

tole je zavajujoče, ker zadeva sploh ne spada v to opcijo

kot sem že zgoraj napisala, kar za zastaranje terjatev, ki so bile pravnomočno ugotovljene na sodišču, je rok 10 let!

pri izvršbi gre za nepravdni postopek, ko sodišče ne preverja resničnosti navedb tožnika, pač pa na podlagi njegovih dokazov takoj izda sklep. zdaj je vrsta na tebi, da ugovarjaš in predložiš dokazila o plačilu (lahko jih zahtevaš na banki, kjer si plačala). vsekakor moraš dokazati, da si zneske (ali pa vsaj nekaj od njih) poravnala. tožnik – zavarovalnica je morala predložiti številke neplačanih računov in vse to imaš v sklepu navedeno 8da ti bo lažje poiskati dokazila, da si vsaj nekaj teh položnic, če ne vseh, plačala)
glede zastaranja pa piše v obligacijskem zakoniku… glej 347. člen:

(1) Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

(2) Isto velja za anuitete, s katerimi se v enakih, vnaprej določenih občasnih zneskih odplačujejo glavnica in obresti, vendar ne velja za obročna odplačila in druge delne izpolnitve.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena zastarajo obresti od terjatev, katerih zastaralni rok je krajši od treh let, v enakem roku kot glavna terjatev.

pri tebi gre torej za mesečno zapadle terjatve, ki zastarajo v treh letih od zapadlosti računa… zdaj si pa izračunaj, koliko jih je že zastaralo… in dolžna si jim le še razliko.
in ne, sodišče se ne ukvarja z zastaranjem terjatev po uradni dolžnosti, ker nekaj moramo pa zase naredit tudi sami… azto pa so zakoni dostopni vsakomur!!
srečno in upam, da je tvoj dolg v večini, če že ne ves, zastaral!!!

te zavarovalnice majo vse en tak hinavski sistem, sploh če kej spreminjajo, pa pol “nove” pogodbe pošiljajo na dom, in če ti tega ne podpišeš in vrneš še vseen štejejo kt da si pogodbo sprejel in sklenil, razen če jih v 8 dneh ne obvestiš pisno, da se pač ne strinjaš oz. da te to ne zanima, nočeš sklent itn.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

pri izvršbi gre za nepravdni postopek, ko sodišče ne preverja resničnosti navedb tožnika, pač pa na podlagi njegovih dokazov takoj izda sklep. zdaj je vrsta na tebi, da ugovarjaš in predložiš dokazila o plačilu (lahko jih zahtevaš na banki, kjer si plačala). vsekakor moraš dokazati, da si zneske (ali pa vsaj nekaj od njih) poravnala. tožnik – zavarovalnica je morala predložiti številke neplačanih računov in vse to imaš v sklepu navedeno 8da ti bo lažje poiskati dokazila, da si vsaj nekaj teh položnic, če ne vseh, plačala)

(1) Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

(2) Isto velja za anuitete, s katerimi se v enakih, vnaprej določenih občasnih zneskih odplačujejo glavnica in obresti, vendar ne velja za obročna odplačila in druge delne izpolnitve.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena zastarajo obresti od terjatev, katerih zastaralni rok je krajši od treh let, v enakem roku kot glavna terjatev.

pri tebi gre torej za mesečno zapadle terjatve, ki zastarajo v treh letih od zapadlosti računa… zdaj si pa izračunaj, koliko jih je že zastaralo… in dolžna si jim le še razliko.
in ne, sodišče se ne ukvarja z zastaranjem terjatev po uradni dolžnosti, ker nekaj moramo pa zase naredit tudi sami… azto pa so zakoni dostopni vsakomur!!
srečno in upam, da je tvoj dolg v večini, če že ne ves, zastaral!!![/quote]

ne vem zakaj se ljudje, ki nimate pojma o pravu čutite poklicane, da dajete nasvete o pravnih zadevah
Če že ravno mahaš z zakonikom, pa si preberi še 356. člen:

(1) Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.
(2) Vse občasne terjatve, ki izvirajo iz takšnih odločb ali poravnav in zapadejo v bodoče, pa zastarajo v roku, določenem za zastaranje občasnih terjatev.

Prejela je izvršbo s sodišča, kar terjatev daje v to kategorijo!!

ne vem zakaj se ljudje, ki nimate pojma o pravu čutite poklicane, da dajete nasvete o pravnih zadevah

(1) Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.
(2) Vse občasne terjatve, ki izvirajo iz takšnih odločb ali poravnav in zapadejo v bodoče, pa zastarajo v roku, določenem za zastaranje občasnih terjatev.

Prejela je izvršbo s sodišča, kar terjatev daje v to kategorijo!![/quote]

Gor nekje je napisala, da sklep o izvršbi še ni pravnomočen. Kaj pa pol?
Seveda se je treba na tako zadevo pritožit oz. podat ugovor, ampak če človek nima nobenega dokaza, da je zadeve plačal, pa bolj težko …

torej ti “jebela cesta” meniš, da imaš pojma o pravu? mogoče bi si raztolmačila še pojem pravnomočnosti sodne odločbe, da boš vedela zakaj sklep o izvršbi NI pravnomočna sodna odločba in zato ne spada pod 356. člen OZ (kdaj sodna odločba postane pravnomočna, ti pa piše v zakonu o pravdnem postopku).
za avtorico teme: v sodni odločbi imaš na dnu pravni pouk, kjer ti piše koliko dni imaš (mislim, da je 8 dni v izvršilnem postopku), da se nanjo pritožiš in kam moraš to storiti. če boš ta rok zamudila, bo ta sklep o izvršbi postal pravnomočen in bo zanj veljal (in terjatve, ki so ugotovljene v njem) 10 letni zastaralni rok, trenutno, ko še imaš čas za pritožbo (predvidevam, da si sklep prejela danes ali v soboto) pa je zastaralni rok še tri leta…
in čisto mimogrede – sem univerzitetna diplomirana pravnica (torej nekaj pojma o pravu imam – zate JC pa tega ne bi upala trditi, ker so ti osnovno pojmi tuji ) in sem tudi delala na sodišču in bi me zelo presenetilo, če bi zadeva potekala drugače, kot sem opisala… v naši državi smo posamezniki kar precej zavarovani z zakoni, vendar pogosto nepravniki vedo več o pravu, kot pravniki in je včasih tako, da bi se skoraj moral sodnik “učiti” od njih…
ampak, človek se vsak dan uči, zato prosim za info, če bo/je tukaj drugače
lep pozdrav

Hja, kaj pa če bi malo pobrskala po spominu, kje si plačala te položnice?
In poizkusila priti do izpisov o nakazilu?
Če se boš spomnila…..
Če vsi poslujemo preko e-bank, obstajajo izpiski plačil, kako da ne.
Jaz bi že poizkusila tako.

Imam izkušnje z ugovori in žal drži, brez dokaza ne boš dosegla nič.
Sem imela izkušnjo s Triglavom. Z ugovorom po izteku roka in dokazili sem jih poslala nekam…..
Je šlo pa za precej višje vsote, v glavnem za ” abnormalno” visoke zamudne obresti.
Dosegla sem, da je okrajno sodišče s potrditvijo višjega sodišča odločilo v mojo korist, da zamudne obresti ne smejo preseči glavnice.
Si ne morete misliti, kako sem se dobro počutila.

torej ti “jebela cesta” meniš, da imaš pojma o pravu? mogoče bi si raztolmačila še pojem pravnomočnosti sodne odločbe, da boš vedela zakaj sklep o izvršbi NI pravnomočna sodna odločba in zato ne spada pod 356. člen OZ (kdaj sodna odločba postane pravnomočna, ti pa piše v zakonu o pravdnem postopku).
za avtorico teme: v sodni odločbi imaš na dnu pravni pouk, kjer ti piše koliko dni imaš (mislim, da je 8 dni v izvršilnem postopku), da se nanjo pritožiš in kam moraš to storiti. če boš ta rok zamudila, bo ta sklep o izvršbi postal pravnomočen in bo zanj veljal (in terjatve, ki so ugotovljene v njem) 10 letni zastaralni rok, trenutno, ko še imaš čas za pritožbo (predvidevam, da si sklep prejela danes ali v soboto) pa je zastaralni rok še tri leta…
in čisto mimogrede – sem univerzitetna diplomirana pravnica (torej nekaj pojma o pravu imam – zate JC pa tega ne bi upala trditi, ker so ti osnovno pojmi tuji ) in sem tudi delala na sodišču in bi me zelo presenetilo, če bi zadeva potekala drugače, kot sem opisala… v naši državi smo posamezniki kar precej zavarovani z zakoni, vendar pogosto nepravniki vedo več o pravu, kot pravniki in je včasih tako, da bi se skoraj moral sodnik “učiti” od njih…
ampak, človek se vsak dan uči, zato prosim za info, če bo/je tukaj drugače
lep pozdrav[/quote]

– vem, da zadeva še ni pravnomočna, bo pa pravnomočna, če se ženska ne bo pritožila – in v tistem trenutku bo tudi trajalo deset let, da bo zastaralo
– tudi osnovna terjatev še ni stara tri leta, kot je razvidno iz prvega posta, tako, da se tudi po tistem členu ne more sklicevat za zastaranje.
– drugih dokazov za izpodbijanje izvršbe pa nima – o plačilu.

ergo
zadeva bo zastarala v desetih letih.

če imaš na trajniku ne bo nek problem najt plačil, če plačuješ po kliku tudi ne. če pa z položnico, pa ne vem kako dokazat

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close