Težavna
Imate kakšen nasvet, kako ravnati s človekom, ki je zadolžen, da te uvede v posel, sicer ni šef, ali nadrejeni, ampak samo neke vrste mentor, ki te mora seznaniti s postopki dela, je pa izjemno težavna oseba, zanalašč noče predati znanja, če pa že, ga preda površno, z nejevoljo, podjebavanjem, skratka nič od nič. Šefi so z vsem seznanjeni, ravno tako direktor, ampak vsi se nekaj v rokavicah motajo, nihče ne udari po mizi in postavi stvari na svoje mesto. Firma drugače ok, ampak točno na tem delovnem mestu zaposleni stalno odhajajo, ker nihče s to osebo ne zdrži dolgo. Ok, ena opcija je menjava službe, ampak drugače je zelo solidna firma in z vsemi ostalimi se dobro razumem. Ampak to mi bolj malo pomaga, ker z ostalimi sem službeno bolj malo povezana, predvsem moram delati s to težavno osebo.
Stvar je preprosta, vsak dan si točkovno beleži kaj sta predelala, vsako zabeležko označi z datumom, to potem podpišeta oba. Na ta način se znebiš odgovornosti za morebitne kasnejše napake, ki so posledica njegovega napačnega prenosa znanja, pa še njega spraviš v precej neugoden položaj, saj dvomim, da bo podpisal, da svoje funkcije ne izvršuje skladno s pričakovanji, kar zanj pomeni prevzem odgovornosti.
Vprašanje je, ali si sprejeta kot popolni začetnik ali pričakujejo od tebe že nekatera znanja ?
Predvidevam, če imaš mentorico, da si začetnik.
Če so ti v podjetju določili, da te mentorica uči delati, potem je dolžnost mentorja, da te temeljito nauči
.
Če temu ni tako, in ti ta “mentor” PREDAJA svoje delo ? ima verjetno neka pričakovanja od tebe, da že kaj znaš.
kaj prav nič ne znaš?
Uči se sama, ostajaj po delu, prebiraj priročnike, na internetu dobiš dovolj info., vprašaj koga…. Če se človek bori za neko službo bo naredil vse, da bi čimveč znal…….
Zanimivo vprašanje je, zakaj so ti določili ravno to osebo za mentorja, če z njo nihče ne zdrži? Ali pa boš prevzela njeno/njegovo delo in bo ta oseba odfrčala na cesto ali na manj plačano delo, ko uvede tebe? Če je slednje res, potem ne poznam človeka, ki bi se predano lotil mentorstva v teh okoliščinah. Bi se ti?
Ali pa ima preveč dela in so ravno njo izbrali, da bo še mentor povrh. Ali pa je ena od tistih, ki tukaj večkrat sprašujejo, kako postopati, če jih v službi šikanirajo. Mogoče se počuti šikanirana in je zato tako, kot je. Dvomim, da bi bila vedno čisto brez razloga nasajena na vse. Nekaj je v ozadju, mi pa tega ne vemo, torej je kakšen resen komentar na to temo nemogoč.
Pred podpisom pogodbe sem direktorju povedala, da sem v tem delu začetnik, tako da so bili s tem seznanjeni. Torej mi mentor ne PREDAJA svojega dela, ampak me uči. Če temu ni tako, naj se moja “mentorica” nemudoma sestane z direktorjem in mu naj pove, da želi da ji nastavijo nekoga, ki bo delo samo prevzel, ker se ji z začetnikom NE LJUBI ukvarjati. Štekaš Marjanca? 😉
Očitno žensko nekaj hudo tare …. ampak to se rešuje na drugačen način, ne da sam sebi jamo koplješ.
zanimivo… nevem ce si ti sladka marjanca tudi ze bila kdaj mentorica ampak pomoje nisi ker malo mesas zadevo… najprej predvidevas da je “svasta” ZAČETNIK.. in da jo mora mentor dobro naucit.. potem pa v isti sapi dodajas da mentor pricakuje neko znanje od ucenca??? HALOOOO začetnik z znanjem? če neves o cem govoris je bolje biti tiho in ne pametovati drugim kako naj se lotijo dela.. al mentorju al ucencu..
O, nekdo se je prepoznal in se znerviral? :)))))))))))))))))))))))))))[/quote]
nič se nisem znervirala. nekdo zgoraj sprašuje o tem, ona pa odgovori na vsa vprašanja, na to pa ne.
Samo zanima me, ali nima mogoče tista mentorica poln kufer vseh ki ji samo nalagajo dodatno delo in jo zajebavajo. meniš, da je to nemogoče? Si se mogoče ti prepoznala v tistih, ki nekoga šikanirajo?
Jaz nikogar ne šikaniram, rada bi se samo naučila svoje delo, pa se ne morem zaradi odnosa mentorce. Jaz osebno nimam nič proti njej, sama je zastavila takšen odnos. Mentorica si je pa popolnoma sama kriva, da je za vse sama, ker nikogar ne spusti zraven, ga normalno nauči delati in si razdeli delo. In s takim pristopom bo še dooooooolgo za vse sama, z goooooro dela. Žal.
Aha, ti si avtorica posta?? Zakaj pa menjavaš nicke?
zdaj vidim, zakaj ne odgovoriš naravnost, ampak se moraš pod raznovrstnimi nicki skrivat. Torej priznaš, da je za vse sama? torej priznaš, da hočejo, da si začne deliti delo s teboj, ona pa tega noče? Daj, povej še kaj točno bo ona pridobila s tem, ko bo razdelila delo in boš ti opravljala nekaj njenega dela? Bo slabše plačana potem ali pa ji samo želite olajšati vse?:) zakaj meniš, da noče spusti nikogar zraven? Jo drugi zafrkavajo? zakaj ji hočejo delo na silo vzeti?
Menda je niso začeli zajebavati v zadnjih tednih, odkar sem jaz tam, prej je bilo pa vse ok? Lej, saj zaradi mene jaz lahko tudi cel dan tam cajtenge berem a ne? Če me bodo za to plačali. Sami so me zaposlili, nisem se jaz na silo tja vštulila. In popolnoma nič se ne skrivam za raznimi nicki, ker je forum že tako ali tako anonimen (razen ko se kdo prepozna po opisanem, a ne?) 😉
ljubica, če že odpreš temo, se kot avtorica vsaj drži prvotnega nicka, drugače nihče ne ve, kdo je avtor, ali ne?
Ne vemo, kdaj so jo začeli zajebavati. ti veš, zato te sprašujem. Torej ali so jo zajebavali že pred tem? Ali torej priznavaš, da jo zajebavajo? In še vedno nisi odgovorila na vprašanje: KAJ ZANJO, NJENO DELO IN NJENO PLAČILO pomeni to, da MORA tebe uvajati? Je pretežko na to odgovoriti? Očitno je namreč da je ne razumeš in da je niti ne poskušaš razumeti. če se do nje obnašaš tako jebivetrsko kot to opisuješ tukaj, je tudi čisto jasno, da ji greš na živce.
No, da ti malo olajšam, pisala sem pod nickom svašta, pa zdrava ostani in zdaj pa že paničariš. Tako da pojdi si prebrat še enkrat zdaj lepo 🙂
Ti pa si pisala pod nickom sladka mala Marijana ter svaštaaaaaa.
Kako naj jaz vem, kdaj so jo začeli zajebavati, če sem tam na novo? Ne vem ali jo sploh zajebavajo, niti me ne zanima, to mora ona sama rešiti z dotičnimi, jaz nimam nič s tem.
No, pa da ti še odgovorim na tvoje vprašanje:
In še vedno nisi odgovorila na vprašanje: KAJ ZANJO, NJENO DELO IN NJENO PLAČILO pomeni to, da MORA tebe uvajati?
Draga moja TO MORA PA ONA VPRAŠATI DIREKTORJA, ŠEFE OZ NJENE NADREJENE. Se ti ne zdi? Kako hudiča naj jaz to vem?
Jaz nisem prišla tja, ji odžirati dela, kolikor vem, sem prišla tja, ker je prejšnja sodelavka odšla drugam. Vsaj tako so mi rekli.
Ne, jaz nisem pisala pod nickom Marijane, pisala sem samo pod tem pod katerim sem tudi sedaj. In če odpreš neko temo z nekim nickom, je jasno da ta nick pač zadržiš do konca, da se ve kdo je avtor, ki odgovarja in ve za določena dejstva iz tega, kar sprašuje.
ti bi hotela nek odgovor od nas, kako ravnati s takim človekom kot je tvoja mentorica, ali nisi želela tega odgovora. Vprašala si točno to. In kako naj ti ogovorimo nanj, če nam ne poveš ali nočeš povedati, kakšen je pravzaprav človek ta tvoja mentorica in zakaj meniš da se te izogiba in ti noče pomagati. Kaj je narobe, da je tako? Zdaj praviš, da te to ne zanima. torej ti gre samo za to, da ti tukaj odgovarjamo da imaš prav, da si nanjo jezna in da je tvoja mentorica res hudo trapasta. To hočeš? Potem pa tako povej.
No, izvoli: Tvoja mentorica je čudna in trapasta in ti imaš čisto prav. Se zdaj bolje počutiš? Ne? Le zakaj? Po moje zato, ker na tak način problem ne bo rešen. Rešen bo samo, če te bo začelo zanimati, kaj je zadaj in kaj je narobe, da se obnaša tako kot se. Ampak to tebe ne briga, ne?
Ne poznam je dovolj dobro, da bi lahko sodila in pisarila tukaj kakšen človek je. Verjamem, da zna biti tudi zelo prijetna in ok oseba, tudi na svoje delo se zelo dobro spozna in namesto da bi delali kot ekipa in se po možnosti zraven imeli še fino, je vse skupaj šlo v kurac. Mogoče pa uživa v tem?
Saj tudi če jaz grem, bo prej ali slej prišel nekdo nov. Pa bo spet na začetku. Pljuva si v lastno skledo, samo žal tega ne vidi.
zanimivo… nevem ce si ti sladka marjanca tudi ze bila kdaj mentorica ampak pomoje nisi ker malo mesas zadevo… najprej predvidevas da je “svasta” ZAČETNIK.. in da jo mora mentor dobro naucit.. potem pa v isti sapi dodajas da mentor pricakuje neko znanje od ucenca??? HALOOOO začetnik z znanjem? če neves o cem govoris je bolje biti tiho in ne pametovati drugim kako naj se lotijo dela.. al mentorju al ucencu..[/quote]
Imate kakšen nasvet, kako ravnati s človekom, ki je zadolžen, da te uvede v posel, sicer ni šef, ali nadrejeni, ampak samo neke vrste mentor, ki te mora seznaniti s postopki dela, je pa izjemno
pa saj ona sama ne ve, ali ima mentorja ali samo neke vrste mentor. To pa je razlika, ne? MENTOR JE MENTOR, neke vrste mentor pa je oseba, ki naj ti pokaže kako se dela…..
To vprašanje bi moralo rešiti vodstvo podjetja. Nikakor tega ne moreš rešiti sama. Na tvojem mestu bi šla (ponovno) do vodstva in jim razložila situacijo in jim (ponovno) razložila, da bi se zelo rada naučila dela, a je to zaradi mentorice nemogoče. Zelo koristen se mi zdi nasvet BMW 540 (pisanje”dnevnika”), seveda pa mora tak zapisnik odrediti vodstvo. Če te mentorica že sedaj ne upošteva, si težko predstavljam, da bo pristala na podpisovanje dnevnika, če ji ga predlagaš ti.
Veliko sreče!
Forum je zaprt za komentiranje.