Skrajšan delovni čas zaradi starševstva
Pozdravljeni!
Zaposlena sem na področju lokalne samouprave (manjša občina, cca 3000 prebivalcev, občinska uprava šteje 6 zaposlenih), za nedoločen čas. 03.12.2010 se mi izteče porodniški dopust. Po zaključenem po zaključenem porodniškem dopustu želim koristiti skrajšan delovni čas zaradi starševstva (4ure/dan).
Ker pa delam v občinski upravi, ki jo vodi župan, ki misli da so veljavni samo tisti zakoni ki so zanj sprejemljivi, vse ostalo se pa mora delati tako kot on reči, zato se krši veliko zakonov, brez da bi zato koga vprašali za zdravje.
Ker že nekaj časa delam pod njegovo ˝vladavino˝ vem kakšne so reakcije, če kdo predlaga, naredi kaj, kar je v nasprotju z njegovim razmišljanjem (so bile že grožnje z odpustom, policijo…in to le zato ker sem hotela uveljavljati dnevnice za službeno potovanje, ker v njegovi občinski upravi si dnevnice lahko ˝privoščijo˝samo privilegirani), me kar malo skrbi kakšna bo njegova reakcija ko bo izvedel za mojo odločitev, da bom s 01.01.2011 delala polovični delovni čas. Prebrala sem si dosti na to temo in vem da je to moja pravica, ki mi je delodajalec ne more odreči, ampak….kaj če župan ne bo hotel podpisati aneksa k pogodbi o zaposlitvi do datuma ko bi jaz želela začeti delati skrajšani delovnik? Na koga se obrniti po pomoč? Ali je smiselno da odnesem vlogo za skrajšan delovni čas na CSD, brez podpisanega aneksa? Kako jim v službi razložiti, da mi pripada cel dopust, pa cel regres, celi potni stroški, celo nadomestilo za malico? Ker naša ˝pravnica˝…naredila bo tako kot ji rekel župan in županova tajnica…in ker bom delala polovični delovni čas, bo dala vse na pol, tako da…. Kako reagirati na županove grožnje, ki bodo sigurno sledile moji odločitvi? Je dovoljeno snemanje pogovorov, ki jih bova imela, ker…želim imeti dokaz o vsem kar bova govorila (ker do groženj bo sigurno prišlo).
Vem da me čaka težka bitka, vendar tudi zaradi takšnih bizarnih odnosov, ki vladajo v tem delovnem kolektivu, si te pravice ne bom dovolila vzeti!!!! Zato prosim za pomoč vse ki mi lahko pomagajo z nasveti!
Lep pozdrav!!
Na tvojem mestu bi mu čimprej pisno (email oz. priporočeno s povratnico) sporočila, da želiš koristiti pravico do koriščenja skrajšanega časa zaradi starševstva. Če ne bo odgovoril, ga prijavi delovnemu inšpektoratu. Lahko mu tudi zagroziš z mediji (škoda, da se nisi z njim dogovorila pred lokalnimi volitvami – takrat bi šlo laže). Če bo kršil ostale pravice (regres, malica) ga zopet pisno opozori. Veliko sreče!
madona,no…a takole, na pol pismene ste zaposlene v JU? Sem se prebijala skozi tvojo lastovščino, pa se nisem prebila.
Ko boš delala polovični delovni čas , malo osveži znanje slovenskega pravopisja, če ga že uporabljaš pri svojem delu.[/quote]
Če se je skozi moj post ˝prebil˝ xyxyxy je verjetno napisan razumljivo, vidim pa da imaš ti v nicku Đ in imaš verjetno zaradi tega probleme z branjem moje…kako že…lastov….
Kot drugo sem pa prosila za nasvete glede rešitve moje težavenn ne za lektoriranje mojega posta, tako da…kdor nima pametnega nasveta naj se vzdrži trapastih izjav!!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.