SOLIDARNOSTNA POMOČ
SEM V BOLNIŠKI VEČ KOT 3 MESECE ZARADI RIZIČNE NOSEČNOSTI IN DELAM V TRGOVINI, ZANIMA ME ALI MI PRIPADA SOLIDARNOSTNA POMOČ.
ALI JE KAKŠNA RAZLIKA ČE DAŠ VLOGO PO TREH MESECIH BOLNIŠKE ALI PO 6 MESECIH BOLNIŠKE?
NA KAKŠEN NAČIN NAJ NAPIŠEM VLOGO,
NAMREČ NE NAJDEM PRAVILNIKA OZ. ČLENOV KI DOLOČAJO PREJEM SOLIDARNOSTNE POMOČI.
Katera panožna kolektivna pogodba velja za vas?
V Panožni kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja/delovno_in_socialno_pravo/kolektivne_pogodbe/kolektivna_pogodba_dejavnosti_trgovine_slovenije/kolektivna_pogodba_dejavnosti_trgovine_slovenije/ pa je solidarnostna pomoč opredeljena takole:
52. člen
Drugi osebni prejemki
4. Solidarnostne pomoči
(1) V primeru smrti delavca ali njegovega ožjega družinskega člana, ki ga je delavec vzdrževal, njegovim družinskim članom oziroma delavcu pripada solidarnostna pomoč. V primeru smrti delavca pripada njegovim družinskim članom 60% povprečne plače v RS za pretekle tri mesece, v primeru smrti družinskega člana pa 30% enakega povprečja.
Solidarnostno pomoč v ostalih primerih predlaga sindikat podjetja po vnaprej določenih merilih: za odsotnost zaradi bolezni nepretrgoma šest mesecev ali več in za odsotnost treh mesecev ali več zaradi poklicne bolezni ali nesreče pri delu pripada delavcu najmanj enkrat letno solidarnostna pomoč v višini, opredeljeni v drugem stavku te točke, ki jo izplača delodajalec.
Solidarnostne pomoči se ugotavljajo in izplačujejo na predlog sindikalnega zaupnika delavcev, organizacije ali zunanje socialne službe. Pomoč v primeru smrti delavca ali njegovega družinskega člana se izplača na osnovi ugotovitve poslovodnega organa oziroma delodajalca.
(2) Ožji družinski člani so zakonec, otroci (zakonski in izvenzakonski) ter posvojenci, ki jih je po zakonu dolžan preživljati.
Forum je zaprt za komentiranje.