kako do porodniške?
Živjo!
Zaposlena sem komaj eno leto, sedaj bo novemra. Sem v 4 mesecu nosečnosti, v službi še noben ne ve, razen tega, da me malo postrani gledajo. Rok imam marca, nekje proti drugi polovici. Kako je z porodniško glede na to, da mi pogodbo podaljšujejo na 1, 2, 3 mesece in nisem za redno? Ali sem tukaj sploh upravičena do kakšnega zneska, če mi delodajalec npr. januarja 2011 ne podaljša več pogodbe in se seveda moram prijaviti na Zavod za zaposlovanje? Hvala in zaskrbljen pozdrav!
Če imaš v zadnjih 3 letih vsaj 12 mesecev delovne dobe (ni potrebno da gre za zaporednih 12 mesecev) ti pripada porodniška. Za osnovo se vzamejo prihodki v zadnjih 12 mesecih, od katerih so bili plačani socialni prispevki (plače, nagrade, regres nad uredbo). Za mesece, ko prihodkov ni bilo (če takrat nisi bila zaposlena) se v osnovo všteva 55% minimalne plače. Točen izračun si lahko narediš na spletnih straneh CSD Šiška.
Če ti delodajalec januarja ne podaljša pogodbe, sploh ne boš veliko izgubila. Če imaš rok poroda marca, se v osnovo vštevajo izplačila feb 09 – feb 10. Torej bi ti zmanjkala le ena plača. Torej brez večjih skrbi. Če imaš kolikor tolikor fer delodajalca, mu povej, da si noseča in ga prosi, da ti pogodbo podaljša do nastopa porodniške. Od takrat naprej itak nima več nobenih obveznosti do tebe.
Še namig: na CSDju ni potrebno več odajati potrdila ginekologa o PDPju, ampak ta podatek vpišeš sama na obrazec. Če se torej zmotiš za kakšen teden, ne bo nič narobe 😉
Forum je zaprt za komentiranje.