nakup delovne dobe oz plačevanje za nazaj
Ne vem, koliko je smiselno karkoli odkupovat? Kdaj bomo pa šli v penzijo tisti, ki imamo danes do 10 let delovne dobe? Kakšna bo penzija?
Jaz ne mislim odkupovat nič, sam sebi nakazujem mesečno rento na varčevalni račun, ki je namenjena za penzijo. Pri 60-65-ih bom pa dal odpoved, če me drugače ne bodo spustili. Ne mislim delat do smrti….
predrago je, da bi se ti izplačalo, poleg tega pa tega pred diplomo itak ne moreš naredit, ker je osnova tvoja zadnja mesečna plača, od katere so bili plačani prispevki.
http://www.neostill.si/?dokup-delovne-dobe,77
4. Dokup za izpolnitev pogojev in odmero pokojnine
Dokup je možen za zavarovance
– ki so bili prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve ali brezposelna oseba;
– ki so negovali in varovali svojega otroka, mlajšega od treh let;
– ki so študirali (čas dodiplomskega in podiplomskega študija);
– ki so bili na služenju vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali osnovnega usposabljanja za rezervni sestav policije;
– ki so bili zaposleni v državi s katero ni sklenjen sporazum o socialnem zavarovanju
Lahko se dokupi toliko let zavarovalne dobe, kot traja čas izpolnjevanja pogoja. Izpolnjen mora biti pogoj, da zavarovanec v času za katerega dokupuje zavarovalno dobo ni bil obvezno zavarovan.
Zavezanec za prispevke je zavarovanec sam.
Osnova za izračun prispevkov:
Osnova za plačilo prispevka za čas, ko je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in čas, v katerem je negoval otroka je znesek najnižje pokojninske osnove za mesec, v katerem je vložena zahteva povečan za povprečno stopnjo prispevkov in davkov, ki se obračunajo od osnove v višini navedenega zneska.
Osnova za dokup končanega diplomskega in podiplomskega študija in služenja vojaškega roka je povprečna mesečna plača zavarovanca iz koledarskega leta pred vložitvijo zahtevka, povečana za odstotek porasta pokojnin do zadnjega dne v mesecu v katerem je vložena zahteva za dokup. Omenjena osnova ne more biti nižja od zneska najnižje pokojninske osnove za mesec, v katerem je vložena zahteva, povečana za povprečno stopnjo prispevkov in davkov.
Zanimivo, iz kje si privlekel
Osnova za dokup končanega diplomskega in podiplomskega študija in služenja vojaškega roka je povprečna mesečna plača zavarovanca iz koledarskega leta pred vložitvijo zahtevka,
Sam sem si začel vplačevati tik preden sem šel v JLA in sta bili samo dve možni postavki
OŽJI OBSEG
ŠIRŠI OBSEG
Seveda sem se odločil za širši obseg. Ti zneski so bili določeni, verjetno od kakšnega povprečja plač v Sloveniji in niso od mene terjali nikakršnih potrdil o plači iz prejšnjega koledarskega leta.
Zakaj sem se odločil za ŠIRŠI obseg. Baje imaš več pravic, pa tudi višja penzija je.
Glavno pa je bilo to, da sem že imel otroka in če bi se mi kaj zgodilo v JLA, bi dobival penzijo po meni, to je pa tudi nekaj vredno.
Enako sem postopil, ko sem šel študirat.
Ne razumem, zakaj to rešujete za NAZAJ?
Forum je zaprt za komentiranje.