družba doo v prekršku
Lep pozrav.
Rabim res dober nasvet.
Moj problem:
Leta 2007 sem postal občan, saj sem končal fakulteto. Ker nisem dobil zaposlitve sem se odločil, da odprem doo. Uspelo mi je zagnati podjetje in tudi dobil sem do danes 3 otroke. sedaj sem zamenjal računovodstvo, kjer so ugotovili, da sem v blaznem prekršku.
Vsa ta leta v veri, da dobro poslujem in sem pravičen do države se je izkazalo obratno. V računovodstvu so mi rekli že na začetku, da se ne rabim zaposliti in da si lahko vso kilometrino in denar nakažem na avtorski honorar. Opozarjam v treh letih se nisem zaposlil, sedaj pa sem se odločil, da se in naletel še na večji problem. Vse prispevke moram porovnati za nazaj. Blazno veliko. Podjetje nima sredstev za toliko denarja, prav tako bi bilo potrebno vse preknižiiti za nazaj od 2007. Sprememba dohodnine itd. Ali lahko jaz tirajm računovodstvo s.p., da me je pustilo nevednega. In ali se lahko izognem žal vsem tem prispevkom za nazaj. Likvidacija, stečaj ipd. Odprem novo podjetje in tam začnem na frišno in pravično.
Prosim za nasvet. Prosim ne komentirajte kar je božjega bogu, kar je ceserjevega cesarju.
Za poslovne knjige in bilance je vedno odgovorno poslovodstvo oz. v tvojem primeru ti. Sicer zaposlitev v d.o.o. res ni nujna, res pa je, da si je potrebno denar zato izplačati drugače (izplačilo dobička, ki je seveda obdavčeno – kapitalski dobiček). Način izplačevanja, ki ti ga je predlagal Dokler ni davčne inšpekcije je vse OK, potem pa pride na vrsto glavobol (tako kot v tvojem primeru).
Zdaj pa k pozitivni plati – na srečo imaš d.o.o., kar pomeni, da si odgovoren le s premoženjem podjetja in ne z lastnim (izjema je osnovni kapital, ki pa je itak že vložen v podjetje). DURS lahko zaprosiš za odlog plačila oz. za plačilo po obrokih (seveda za to plačaš obresti). Od pogodbe z bivšim računovodjem je odvisno, ali ga lahko za kaj terjaš. Tudi če pg to omogoča, ga boš moral tožiti in tam dokazovati škodo. Poudarjam pa, da si za poslovanje podjetja in prekrške še vedno odgovoren ti, le škodo lahko morda izterjaš od njega.
Forum je zaprt za komentiranje.