Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev postopek oddaje izredne odpovedi delovnega razmerja

postopek oddaje izredne odpovedi delovnega razmerja

Pozdravljeni

Zanima me postopek oz kaj točno moram narediti ker želim dati izredno odpoved delovnega razmerja. Na kratko opisem situacijo, sem na porodniski, ki se konca 23.novembra. Se vedno mi delodajalec ni izplacal 2 zadnjih plac in to se place pred nastopom porodniskega dopusta (zdaj prejemam od socialne nadomestilo se do 23. novembra). Odlocila sem se, da ne grem vec nazaj zdaj pa me zanima:

1.) -Imam sploh pravno pravico do izredne odpovedi (nekje sem zasledila da je potrebno upostevati 6 mesecni rok od nastanka razloga in tega ne razumem)

2.) -Kdaj datumsko moram napisati obvestilo inspektoratu in delodajalcu? (glede na to da 23.koncam porodnisko)

3.) -In kdaj datumsko moram poslati izredno odpoved?

4.) -Kako in v koliksnem casu se po odpovedi prijavim na zavodu oz zaprosim za nadomestilo?

5.) -Lahko dam odpoved ze recimo takoj jutri ali moram nujno pocakati da koncam porodniski dopust? (zato ker do takrat dobivam se placilo od socialne)

Najlepsa hvala za vase odgovore ki mi bodo v veliko pomoc

Izredno odpoved s strani delavca določa 112. člen ZDRja.

a) 4. alineja določa, da je pogoj za izredno odpoved 3 kratno neizplačilo plače (3 zaporedna plačila ALI pa tri plačila v obdobju treh mesecev). Menim, da trenutno res ne izpolnjuješ pogojev. Menim, da moraš počakati, da ti ne izplača še tretje plače. Nisem prepričana, kako se v to zgodbo vklaplja porodniška. (ali bi se prva plača po izteku porodniške plača štela kot tretja zaporedna ali ne). Vsekakor bi se na tvojem mestu o tem pozanimala pri kakšnem odvetniku.

b) Inšpektorat obvestiš po 8 dneh po tem, ko si obvestiš delodajalca. Delodajalca pa obvestiš (pozoveš) takoj ko so izpolnjeni pogoji iz 112. člena

c) enako kot b

d) veljajo ista pravila kot pri odpovedi s strani delodajalca (mislim, da je rok 30 dni). Torej ko poteče 8 dni od obvestila delodajalcu začne teči 30dnevni rok za prijavo na zavodu.

e) Odpoved nima vpliva na nadomestilo CSDja. Kot ti piše na odločbi, ki si jo prejela, nadomestilo prejemaš za čas do vključno 23.11.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close