študent – redna zaposlitev
Pozdravljeni
Sem študent – končal 3. letnik in imam možnost redne zaposlitve za eno leto. Zanima me, če lahko po enem letu zopet “postanem” reden študent in si nazaj pridobim vse kar zdraven spada (študentski dom, zavarovanje itd.).
Na kaj moram biti pozoren preden začnem delati (nadomeščanje porodniške), kaj moram odjaviti (npr. otroške dodatke), skratka kako je s tem?
Hvala.
Imela podoben primer. Verjetno ti manjka cel 4. letnik (predavanja, izpiti), zato se je o tem najbolje pozanimati v referatu faksa, ki ga obiskuješ. problem je namreč v obiskovanju predavanj – razen, če ti odobrijo pavziranje. Pri meni je bilo tako, da sem ravno vpisala absolventa, ko sem se zaposlila. Ker so mi ostali samo izpiti, niso komplicirali, statusa redne študentke niso šli spreminjat. Rekli so mi namreč, da ko si enkrat vpisan kot redni študent, ga ne rabiš spreminjati.
Sem pa menda bila edina v Sloveniji, ko sem hkrati imela status redne študentke in redno zaposlene. Me je pa drapnilo pri ostalem – po koncu pogodbe mi ni pripadalo ne denarno nadomestilo in ne denarna socialna pomoč, izgubila pa sem štipendijo. Pravnikom na Zavodu niti pod razno ni bilo jasno, kako je to mogoče.
Za stalno pa izgubiš vse ostale pravice (štipendija, prehranjevanje na bone, verjetno tudi študenstki dom).
Če nisi tega naredila že davnega leta 2001 nisi bila edina, niti prva. 🙂
S tem, ko se redni študent zaposli izgubi pravice, ki mu pripadajo iz tega naslova, ne pa statusa. Pomeni, da si zavarovan po sebi, nimaš štipendije in nimaš pravice bivanja v študentskem domu… Opravljati pa moraš vse dolžnosti (kolokviji, vaje,…) po programu. Vendar v trenutku, ko prenehaš z zaposlitvijo se ti tudi povrnejo tvoje pravice iz študentskega statusa (dom, štipendija, otroški dodatki,,,). Štipendija je odvisna od pogodbe, preberi določila.
Drugače, pa pojdi na svoj referat, kjer naj bi ti znali svetovati. Drugače pa na pravno službo Univerze. Pri meni so dejansko oni posredovali potem na fakulteti…
Forum je zaprt za komentiranje.