Porodniška in zaposlitev
Če na dan pred nastopom porodniške ne boš zaposlena, a imaš v zadnjih treh letih vsaj 12 m delovne dobe, potem ti prav tako pripada porodniška. V osnovo za porodniško se vzame povprečje plač v zadnjih 12 mesecih, za mesece, ko nisi bila zaposlena pa se šteje, da si prejemala 55% minimalne plače. Če želiš bolj točeno info, napiši, kdaj nastopiš porodniško in kdaj se ti izteče pogodba.
Izračuni pa so tukaj.
Prosim, če mi pomagate pri izračunu.
Porodniški dopust nastopim 24.11.2010 in trenutno nisem zaposlena, prejemam pa nadomestilo za brezposelnost do 30.9. Kako se točno izračuna moja porodniška?
V zadnjih 3 letih imam 25m delovne dobe, na dan nastopa porodniške pa ne bom zaposlena.
Po mojih izračunih pride 55%minimalke+25×2%=105% minimalne plače. Sem prav izračunala?
Neka socialna delavka mi priporoča naj se navidezno zaposlim nekaj dni pred nastopom porodniške, čes da je bolje, starševskega nadomestila brez dopusta pa niti ni omenila.
Se mi res bolj splača zaposlit se nekje, glede na moj položaj? Po moje ne bi dobila večje porodniške, kvečjemu manjšo.
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp?step=2
V izračun za osnovo, če nastopiš porodniško novembra 2010 se vštevajo prihodki (izplačila) od oktobra 2009 do septembra 2010.
Za mesece, za katere si prejemala nadomestilo za brezposelnost(glej tekst nad polji za vnos plače) oz. plačo, vneseš natančne bruto zneske v ustrezna polja, za mesece ko nisi prejemala ničesar pa pustiš polja prazna. To je vsa umetnost.
Če npr v tem obdobju ne bi prejela nobenih prihodkov (ne plače, ne bolniške, ne nadomestila…) a bi imela v zadnjih treh letih vsaj 12 delovne dobe, bi pustila vsa polja prazna. V tem primeru bi tvoja porodniška znaša 281€ bruto, kar pomeni 219€ neto (tolikšno bi bilo nakazilo na tvoj osebni račun).
Če bi se navidezno zaposlila nekaj dni pred nastopom porodniške, ne bi prejemala nič kaj višje porodniške, le stroške bi imela (ker bi sama morala plačati soc. prispevke za “plačo”, ki bi jo prejela za teh nekaj dni.
Če še ni jasno, te prosim, da mi napišeš, kolikšna je bila tvoja bruto plača v tem obdobju ter kolikšno nadomestilo prejemaš – potrebujem podatek za vsak mesec posebej.
Forum je zaprt za komentiranje.