namesto aneksa pogodba na določen čas
Pozdravljeni!
Danes sem šla vsa vesela v službo podpisat ankeks za skrajšani delovnik (6ur) in namesto aneksa mi dajo pogodbo za določen čas, čes da se v firmi dela tako in da aneksi niso po zakonu. Seveda nisem podpisala in sem jim rekla, da mora biti aneks, vendar so mi rekli da mi drugo ne bodo dali.
Tako sem bila šokirana, da sem pogodbo samo vzela in sem rekla, da bom še razmislila. Podpisat pa itak tega ne mislim.
Kako jim naj dopovem, da mi morajo dati aneks.
Zagrozim z inšpekcijo?..Če grem na inšpekcijo ali jih potem oni kontaktirajo??
..hvala vsem za odgovore..
Ne vem točno, sem pa našla eden članek, če vam bo kaj v pomoč. Drugače pa vprašajte kakšnega odvetnika.
“Sprememba pogodbe o zaposlitvi ali nova pogodba v primeru spremenjenih okoliščin
Objavljeno: sreda, 24.10.2007
Do potrebe po spremembi pogodbe o zaposlitvi lahko pride zaradi spremenjenih okoliščin pri delavcu ali delodajalcu. Primer, ki ima izvor pri delodajalcu, je sprememba sistemizacije delovnih mest, pri delavcu pa koriščenje možnosti dela s krajšim delovnim časom od polnega, v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo.
Soglasje
Sklenjena pogodba o zaposlitvi zavezuje tako delavca kot delodajalca, zato nobeden od njiju ne more enostransko, brez soglasja drugega spremeniti obstoječega razmerja. Ob nastopu spremenjenih okoliščin lahko le predlagata uveljavitev spremembe, uveljavitev pa je odvisna od doseženega soglasja.
Če delavec s predlagano spremembo ne soglaša
Sprememba pogojev iz pogodbe o zaposlitvi ob nadaljnjem obstoju potrebe po nekem delu pomeni spremenjeno okoliščino, ki ji je treba prilagoditi obstoječo pogodbo o zaposlitvi, in ne poslovnega razloga za odpoved, zato morebitna odpoved pogodbe o zaposlitvi ne more temeljiti na tem, da delavec ni soglašal s predlagano spremembo pogodbe o zaposlitvi.
Oblika
Sprememba se lahko uveljavi v obliki aneksa k obstoječi pogodbi o zaposlitvi ali v obliki sklenitve nove, spremenjene pogodbe. V obeh primerih se razmerje med pogodbenima strankama nadaljuje brez prekinitve, čeprav z drugačno vsebino oz. pod spremenjenimi pogoji. Če do soglasja glede spremembe pride, mora biti sprememba uveljavljena v pisni obliki, enako kot to velja za sklenitev pogodbe o zaposlitvi.
Aneks ali nova pogodba?
Zakon o delovnih razmerjih predpisuje, da se nova pogodba sklene, če se spremeni delovno mesto, za katerega je sklenjena pogodba o zaposlitvi, vrsta dela ali opis dela, čas trajanja delovnega razmerja ali način izrabe letnega dopusta pri pogodbi o zaposlitvi za določen čas ter če se spremeni določilo o tem, ali gre za delovno razmerje s polnim ali krajšim delovnim časom. Nova pogodba se sklene tudi v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, kadar le-ta hkrati z odpovedjo obstoječe pogodbe delavcu ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi pod spremenjenimi pogoji ali za drugo delovno mesto. V drugih primerih je vprašanje, ali uveljaviti potrebno spremembo z aneksom k obstoječi pogodbi o zaposlitvi ali z novo pogodbo, odvisno od konkretne pogodbe o zaposlitvi in njene vsebine ter narave in obsega sprememb.
Vpliv spremembe zakona ali kolektivne pogodbe ali splošnega akta delodajalca na sklenjene pogodbe o zaposlitvi
Spremembe zakona, kolektivne pogodbe ali splošnega akta delodajalca se navadno ne odražajo neposredno na sklenjenih pogodbah o zaposlitvi – delavec ohrani vse tiste pravice, ki so ugodneje določene v pogodbi o zaposlitvi. To seveda velja, če so posamezne pravice izrecno opredeljene v sami pogodbi. Če se pogodba o zaposlitvi sklicuje na ureditev v zakonu, kolektivni pogodbi ali splošnem aktu delodajalca, se sprememba teh aktov odraža tudi v veljavni pogodbi o zaposlitvi.
Odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe
Če delodajalec iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti odpove pogodbo o zaposlitvi, ki traja več kot šest mesecev, mora preveriti, ali bi bilo mogoče delavca zaposliti pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oz. ali ga je mogoče dokvalificirati ali prekvalificirati za delo, ki ga opravlja, ali za drugo delo. V tem primeru mora delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi. K takemu ravnanju niso zavezani manjši delodajalci. Delavec lahko ponujeno novo pogodbo sprejme ali zavrne, od njegove odločitve pa je odvisno, kako se bo razmerje z delodajalcem nadaljevalo. Od konkretnega položaja je odvisno tudi, ali bo delavec, če ponujene nove pogodbe ne sprejme, imel možnost uveljavljati pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti ter ali bo upravičen do odpravnine in v kolikšnem obsegu.
Nataša Terzič”
Pozdravljeni.
Zanima me sledeče. Dne 31.08.2010 mi je pretekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Danes (01.09.2010) pa sem prišel v službo, ker delo normalno opravljam naprej – še več: dobil sem celo dodatne delovne zadolžitve, le pogodbe nisem dobil v podpis in sploh ne vem, če so jo v kadrovski službi pripravili. Nihče pa mi nič ni rekel na to temo.
Pri nekem pravniku sem se pozanimal in baje lahko sedaj zahtevam pogodbo za nedoločen čas (po ZDR). Ali je to res? Ali lahko delodajalec potem, ko me mora za stalno zaposliti na takšen način, sproži proti meni postopek odpovedi zaposlitve. Z delodajalcem sem namreč v dobrih odnosih in ne vem, kaj mi je storiti.
Prosim za kakršen koli nasvet na to temo. Hvala.
če ste z delodajalcem v dobrih odnosih,potem se pogovorite s pristojnimi, kaj imajo v mislih. ker če boste šli na nož z izsiljevanjem pogodbe bo teh odnosov konec, vašega delovnega razmerja pa tudi. pogovorite se s šefom in v kadrovski pa srečno. sicer pa ja, res je. Samo da jo je največkrat treba izposlovat na sodišču.
Imam podoben problem kot MladenG. Že več let mi podaljšujejo pogodbo za polovičen del. čas, za pol pa sem zaposlen za nedoločen čas. Že 20 dni delam, pa mi niso dali v podpis nobene pogodbe. Ali lahko zahtevam zdaj za nedlo. čas? Na koga naj se obrnem? Ali obstaja kakšna ustanova (razen odvetniki), kamor se lahko pritožiš glede teh podaljševanj v mojem primeru? Ne bi se rada prepirala z delodajalcem, mi gre pa že pošteno na živce to podaljševanje polovice ur.
Forum je zaprt za komentiranje.