poskusno delo in nosečnost
Pozdravljeni,
pred časom sem se na novo zaposlila. Podpisala sem pogodbo (seveda ) za določen čas enega leta, s tem da imam še poskusno delo. Sedaj sem zanosila in ker bo to tudi vedno bolj vidno, bom morala delodajalcu tudi povedati, čeprav vem, da po zakonu tega nisem še dolžna storiti. Sedaj se bojim odpovedi, če povem svoje stanje v času trajanja poskusnega dela.
Ali kdo ve oziroma kaj menite, ali mi lahko dajo izredno odpoved, če povem prej predno mi poteče doba pos. dela?
Hvala.
Sama lahko odpoveste pogodbo o zaposlitvi pred pretekom roka poskusnega dela. Delodajalec tega ne sme storiti pred iztekom dobe poskusnega dela.
Delodajalec pa ti lahko po preteku dobe poskusnega dela poda izredno odpoved, če ugotovi, da niste uspešno opravila poskusnega dela. (ZDR, 111. čl.).
Da poskusnega dela niste uspešno opravila in ob tem dobite izredno odpoved, mora delodajalec to dokazati.
Malo ste v delikatni situaciji, premislite. Lahko zamolčite, opravite poskusno delo, vas zaposlijo za določen čas. Ob tem se mi poraja vprašanje, ko bi prišlo do izteka enoletne dobe, ali bi vas bili pripravljeni naprej zaposliti, glede na to, da boste odšla na porodniško. Če poteče enoletna doba (določen čas) in če ste na porodniški, vam pogodbe tako ali tako ne morejo podaljšati. Vsaj pri nas je bilo tako. Mislila sem glede nadaljne zaposlitve, ko boste že po porodniški.
Po drugi strani pa, glede na stanje nezaposlenosti, se vsak znajde po svoje (v tem primeru, bi vam tekla enoletna doba). Tako ali tako ne veste, ali bi vas po enem letu, četudi ne bi bila noseča, vzeli naprej. Tako da, v teh časih včasih niti za mesec dni naprej ne veš.
Sama ne vem, kako bi se odločila, po vsej verjetnosti za drugo varianto. Sploh, če bi komajda zanosila. Še vedno bi kasneje lahko povedala, da se je zgodilo nenačrtovano, da ni bilo v načrtih še najmanj pet let glede nosečnosti, da se je to zgodilo kljub kontracepciji, skratka naložiš (tako, da ti delodajalec verjame). Najprej opravite uspešno poskusno dobo, potem pa ukrepajte naprej. Odločiti se morate pa sama. Srečno.
Hvala za odgovor.
Pravite, da mi lahko dajo izredno odpoved v kolikor ne opravim poskusnega dela. Na kakšen način lahko to utemeljijo, kakšni so kriteriji ali opraviš ali ne. Pogledala sem si zakon, vendar poskusno delo konkretno ni nikjer opisano.
Za naprej, torej po enoletni pogodbi, itak vem, da mi ne bodo podaljšali. V kolikor mi ne smejo dati odpovedi v času trajanja poskusne dobe je skoraj vseeno kdaj povem za nosečnost.
Je pa tako, da bi šla na porodniško približno štiri mesece pred iztekom enoletne pogodbe (če mi seveda ne dajo odpovedi po pos. dobi). Torej mi teče delovna doba dokler imam pogodbo, čeprav bom na porodniški?
Smisel poskusnega dela je v tem, da delavec sam ugotovi, ali mu tovrstno delo ustreza oziroma to delo pri delodajalcu, na drugi strani pa, da tudi delodajalec ugotovi, kako je delavec sposoben opravljati to delo, za katerega velja poskusno delo.
Če bo vaš šef ocenil, da dobro opravljate zadane naloge, pa če pri tem še kakšen sodelavec poda kakšno pohvalo na vaš račun, skoraj ne morete faliti, da ne bi uspešno opravili poskusnega dela.
Kako utemeljijo, tako kot vsak šef, če ne bo zadovoljen z vašim delom, bo poiskal napake, našel stvari, ki jih ali niste izpeljala ali niste opravila, kot je bilo dogovorjeno, ne vem, že najdejo kaj, vendar se morajo naravnati na opravljeno/neopravljeno delo, ki ste ga delali.
Vendar, če so že sedaj zadovoljni z vašim delom, verjetno imate tudi sama kakšen občutek do sedaj, mislim, da vam bodo podaljšali za tisto leto.
V komisiji naj bi bili trije člani, neposredni vodja, vodja nad to vodjo in nekdo iz vašega kolektiva. Ne vem, morda je sedaj kaj drugače. Vsaj pri nas je bilo tako pred časom.
Če vas po poskusni dobi zaposlijo za eno leto, vam delovna doba teče, četudi greste pred iztekom enoletne dobe na porodniško.
Sedaj, ko ste povedala malček več, bi sama definitivno poskrbela, da uspešno opravim to poskusno dobo ter, da me zaposlijo za eno leto. In pred iztekom poskusne dobe ne bi nič omenjala nosečnosti.
Forum je zaprt za komentiranje.