Dopust
Zaposlen sem na novo za določen čas pa me zanima, koliko mi pripada dopusta na mesec in,. če je res to, da ga ne smem koristiti prvih 6. mesecev in kaj se zgodi z dopustom, da me po 6. meseceh ne podaljšajo pogodbe? Sem tudi oče, žena je brezposelna pa me zanima, koliko dopusta mi pripada na enega otroka, ali je še vedno 1 dan in, če ga dobim za otroka, kljub temu, da sem zaposlen za določen čas. Zanima me tudi, koliko vsakih let se dobi 1 dan dopusta, je to na vsakih 5 let, ali na 10? Hvala za odgovore
Konkretna številka dopusta, ki vam jo delodajalec odmeri, je predvsem odvisna od vsebine internega akta delodajalca, v katerem ta določi “lestvico” oziroma natančne kriterije za odmero dopusta. Za enega otroka je lahko dan ali dva, kolikor določi delodajalec, za delovno dobo spet različno. Zakon samo določa minimum dopusta in glavne kriterije, ki so lahko podlaga za odmero.
Glede na to, da ste se zaposlili na novo za 6 mesecev, vam bo delodajalec odmeril sorazmerni del dopusta, torej polovico, in vam izplačal polovico regresa. Koristili boste lahko vsak mesec sorazmerni del. To je minimum in ni ovira, da vam delodajalec da več dopusta oziroma da vam omogoči koriščenje celega dopusta v kosu.
Hvala Vam za odgovore pa še ena malenkost me zanima glede dopusta. Na mesec se dobi 1 dan ali več-ne vem točno, nič mi še niso konkretnega povedali. Zanima me, če mi meni pripada ekstra dopust za otroke in za delovno dobo, čeprav sem za določen čas zaposlen.
Imam dva otroka in nad 15 let delovne dobe, v bivši firmi mi je pripadalo 2 dni za otroka in 3 dni za delovno dobo, samo sem bil za nedoločen čas zaposlen, kar pa tukaj zdaj nisem.
A ta dopust za otroka in delovno dobo poleg dopusta, ki mi pripada na mesec tisti 1 dan mi tudi to pripada teh 5 dni in kdaj mi ta dopust pripada takoj na začetku, ali po 6. mesecih dela oz, ko poteče pogodba?
Dopust se odmeri enkrat, glede na vse kriterije. Dolocen oziroma nedolocen cas ne sme vplivati na odmero. Torej, ce delodajalec da dan ali dva za otroka, potem ta dan dobijo vsi zaposleni, ki imajo na dan odmere otroka. Ta dan steje v skupno vsoto dni, ki vam pripada, torej se vam odmeri hkrati po vseh kriterijih. Skupno vsoto delite z meseci in toliko na mesec lahko izkoristite prvih 6 mesecev.Svetujem vam, da preverite interni akt delodajalca, kakne ima kriterije za odmero dopusta. Sv.
Sv.
Forum je zaprt za komentiranje.