Obračun potrnih stroškov
Pozdravljeni!
Zanima me sledeče. Konec marca smo se preselili iz LJ v Šentvid pri Stični. Mož je za selitev celo koristil izredni dopust (sicer samo 1 dan, ampak OK).
Ker je žal kar nekaj časa trajalo, da smo z lastniki stanovanja podpisali pogodbo (smo v najemu) je mož en izvod pogodbe, kot dokazilo, da smo se preselili na firmo nesel sredi maja. V kadrovski službi so pogodbo zavrnili in zahtevali potrdilo iz UE da ima tam dejansko prijavljen začasni naslov.
Zanima pa me sledeče. Ali lahko podjetje zavrne pogodbo, ki je za obeh strani podpisana in velja kot uraden dokument, za povračilo potnih stroškov iz dela in na delo? Imajo pravico zahtevati potrdilo iz UE? Zakaj ta pogodba celo za državo velja kot dokazilo za neko firmo pa ne???
Hvala že vnaprej za odgovore in lp!
Najemna pogodba dokazuje, da je najemnik od najemodajalca najel stanovanje, ne pa da tam živi. Potrdilo UE, o začasnem/stalen prebivališču pa to, da nekdo na tistem naslovu živi. Ponavadi za obračun potnik stroškov zadostuje izjava delava, da tam dejansko živi. V primeru, da se ugotovi, da je izjava neresnična, pa lahko delodajalec zahteva povrnitev plačanih stroškov. Zakaj delodajalec vašega moža komplicira, ne vem.
Kaj to torej pomeni? Če napišemo izjavo, da od 1.4. živimo na tej lokaciji, nam morajo izplačati vse do danes?
Čeprav glede najemne pogodbe se ne strinjam najbolj… V pogodbi namreč piše kdo in IZKLJUČNO kdo bo uporabljal stanovanje… Mislim, da če to na UE služi kot dokazilo, kje dejansko živiš, bi lahko tudi pri delodajalcu, ali??
P.S. Hvala za odgovor!
Kaj bo vaš delodajalec upošteval kot veljavni dokaz, ne vem. Po mojem mnenju je izjava zaposlenega, da se vozi v službo iz x naslova dovolj. ZDR govori o povračilu stroškov prevoza, kaj pa določa kolektivna pogodba za vašo dejavnost ali mogoče tudi kak akt delodajalca, morate pogledati sami.
Stroške vam mora izplačati od takrat , ko ste jih prijavili. Ponavadi se to ne dela za nazaj, ampak za naprej.
Najemna pogodba pa ni nujno dokaz kje bivaš, saj lahko ima nekdo sklenjene 3 najemne pogodbe, eno za vikend v Portorožu, eno za vikend v Bovcu in eno pa za sina v Ljubljani, dejansko pa živi in se vozi v službo iz Maribora, stalno bivališče pa ima v Kranju. To ,da piše v najemni kdo bo uporabljal stanovanje, še nič ne pomeni, saj pogodbo lahko tudi kršiš in je to stvar najmenika in najemodajalca kako bosta reševala.
Kolikor vem, v praksi (beri: za dokazovanje upravičenosti nevštevanju v davčno osnovo za dohodnino” za DURS) zadostuje podpisana izjava delavca, da se večino dni na delo vozi iz naslova XY (torej ni potrebna prijava na UE). Tudi Uredba o povračilu stroškov govori o “običajnem prebivališču” in “drugem prebivališču” in ne o “stalnem/začasnem prebivališču”.
Interpretacija, ki jo uporabljamo v računovodstvu je da pripadajo stroški prevoza delavcu glede na kraj, kjer dejansko prebiva večino časa in se od tega kraja večinoma vozi na delo – ne glede na to, kje je stalno/začasno prijavljen. Pri nas so zaposleni podpisovali izjave.
3. člen Uredbe
Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela
Hvala za odgovore. Možu v podpis ni bila ponujena nobena izjava, niti je nihče ni omenjal kot možnost. Želeli so dokazilo, zato je nesel pogodbo, ki pa so jo zavrnili.
Ko je bil stalno prijavljen v MS so mu na “lepe oči” verjeli da živi v LJ in tako tudi obračunavali potne stroške… GRRR!!!! Kok sem jezna… Nepravilnosti tega delodajalca je iz dneva v dan več. Samo čakam in pišem in ko mi bo prekipelo bodo na vrat dobili inšpekcijo od katere bom zahtevala odgovor kaj so ugotovili. Tako se ne morejo izogniti.
Groza kaj vse se danes dogaja na trgu dela… Delodajalci postavljajo svoj ZDR :S GROZA!!!
Pa hvala za odgovore!!!
Jaz bi na njegovem mestu napisala dopis, da želi skladno s tretjim členom “Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo” uveljavljati povračilo stroškov na delo in iz dela s svojega običajnega prebivališča, t.j. iz naslova XY, od koder se na delo vozi najmanj 4x tedensko.
Sicer pa – če je še vedno prijavljen v MS naj delodajalcu ponudi, da uveljavlja stroške od tam ??!!
Forum je zaprt za komentiranje.