Odpuščanja delavcev
Pozdravljeni!
Sem redno zaposlen v podjetju, ki namerava odpuščati. Ker je pri nas zaposlenih tudi več študentov, me zanima, če mora delodajalec najprej odpustiti njih in šele nato lahko odpusti redno zaposlene ali je kaj drugače.
Rad bi vedel tudi, kako je z kriteriji odpuščanja (sem namreč edini zaposlen v štiričlanski družini z dvema mladoletnima otrokoma).
Imam tudi lažje zdravstvene težave. Zanima me , če je to pri odpuščanju zame prednost ali slabost.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Mislim, da študentje tu ne igraje vloge, saj zanje ne veljajo pravice in obveznosti iz zakona o delovnih razmerjih, saj niso zaposleni.
Ko gre za odpuščanje iz poslovnih razlogov mora delodajalec upoštevati določene kriterije, določene navadno v kolektovnih pogodbah, katere veljajo za vas ,pa ne vem. Če gre za odpuščanje zaposlenih na enakih delovnih mestih se navadno upoštevajo tudi kriterj uspešnosti, starosti, število otrok, ki jih je dolžan preživljati….treba je vedeti kateri predpisi veljajo za vas in tam pogledati, kako so kriteriji določeni.
Ko pa delodajalec odpušča res veliko število delavcev (koliko točno določa zakon za različne primere), mora pripraviti tudi program razreševanja presežnih delavcev, pri določanju presežkov pa se že po zakonu upošteva:
– strokovna izobrazba delavca oziroma usposobljenost za delo in
potrebna dodatna znanja in zmožnosti,
– delovne izkušnje,
– delovna uspešnost,
– delovna doba,
– zdravstveno stanje,
– socialno stanje delavca in
– da gre za starša treh ali več mladoletnih otrok ali za edinega
hranitelja družine z mladoletnimi otroki.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.