Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ZDR krši osnovne pravice delavcev – kje so sindikati?

ZDR krši osnovne pravice delavcev – kje so sindikati?

V zadnjem času smo priča hudim kršitvam pravic delavcev s strani delodajalcev, še posebej 90. člen ZDR – odpoved s ponudbo nove zaposlitve. Prepričan sem, da ta člen dejansko omogoča delodajalcem, da se delavcev znebijo na najbolj poceni način, posledica nesprejetja nove pogodbe pa je za delavce grozljiva, saj ostanejo brez odpravnin in tudi nimajo pravice do nadomestila na Zavodu. Sam sem v takšni situaciji in pod hudim psihičnim pritiskom, zato sem se odločil za tožbo proti delodajalcu. Delodajalec se želi znebiti nekaj delavcev in je ravno s tem namenom odprl novo podjetje. Ker ve, da je zakon na njegovi strani, je zaradi poslovnih razlogov “presežnim” delavcev dal odpoved in ponudbo nove zaposlitve, seveda brez odpravnin za enako plačo in enako delo, vprašanje le za koliko časa in pod kakšnim psihičnim pritikom. Tu gre dejansko za prisilo in prevaro! Kako je mogoče, da zakon dovoljuje kaj takega? Zakon pravi citiram iz zakona:
4. člen

(definicija delovnega razmerja)

(1) Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.

Odločil sem se, da nove pogodbe ne podpišem, ker vem da gre za prevaro, torej ostanem brez vseh pravic do odpravnine in nadomestila na Zavodu za zaposlovanje. Nikakor mi ni jasno kako je to mogoče, saj gre dejansko za odpoved pogodbe in razloge na strani delodajalca, vse to pa z namenom izogniti se izplačilu odpravnine, ki mi pripada.

V normalnih okoliščinah se ne bi smelo za delovca nič spremeniti. Dela naprej isto ali podobno delo za enako plačo. Ker mu je novo službo zrihtal delodajalec delaven ni opravičen do odpravnine.
Lahko pa bi vas odpustil in vas dal na zavod. Sorči pa imam že raje zaposlitev v drugem podjetju kot pa zavod.

NAJVEČ KRŠITEV JE V MOBINGU IN ŠIKINIRANJU ,POTEM ODVZEM PROCENTOV GROŽNJE Z UDPOSTITVIJO NALAGANJE DELA KI NI PRIMERNO STROKI ALI KER SI DELNO INVALID .podoživljam hujskanje podžiganje k raznimi dejavnosmi kot je mi boš to odpeljal k temu no delal ki ni delo za podjetje temveč za privat,ne obdavčeno itd.Če tega ne storiš te počasi psihičnopnobdelujejo .Moj osebni primer če nisem dopuščal kakšne ne delovne dejavnosti in sem upozarjal na napake so mi ,v bistvu mi je oseba odvijačila vijake v vratnih ključavnicah odvijačila automate za zapiranje vrat ,zid mi popackala ,dolgo sem to pernašal toda enkrat je tega konec .Povedal sem pristojnemu organu in ta je okrepal .Veste kaj zdaj sem na slabem glasu ,če ni to šikiniranje potem kaj je .hcvala

???

A bi raje ostala brez dela in na zavodu z minimalnim nadomestilom, ki ga dobivaš le tri mesece? Bodi srečna, da te niso odpustili zaradi tehnološkega viška.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close