NOSEČNOST + BREZPOSELNOST
Pozdravljeni,
pred dobrimi dvemi tedni sem v službi povedala, da sem noseča in da imam rok konec februarja 2010. Pogodba za določen čas mi poteče konec septembra. Šefica je takrat rekla, da mi bojo pogodbo podaljšali, da dobim porodniško, danes pa mi je sporočila, da se je odločila, da mi jo vendarle ne bojo podaljšali.
Zanima me kako je s porodniško, če bom od oktobra do poroda brezposelna. Delovne dobe imam dobri dve leti.
Ali je smiselno, da me zaposli brat ali bi v tem primeru, če se mi ne prekine delovno razmerje, prejemala višjo porodniško kot bi jo, če bi bila na zavodu.
Za vsak nasvet vam bom neizmerno hvaležna!!!
Tatjana
Če imaš v zadnjih 3 letih vsaj 12m delovne dobe, potem ti pripada porodniška (za mesece, ko si brezposelna se ti v osnovo za porodniško všteva nadomestilo za brezposelne, če ga prejemaš ALI pa 55% minimalne plače, če nadomestila ne prejemaš). Če v zadnjih 3letih ne bi imela vsaj 12m delovne dobe, pa bi bila edina možnost za prejemanje porodniške ta, da te nekdo zaposli (tako kot je odgovorila ena).
V tvojem primeru zaposlitev ni potrebna (seveda, če sta tvoji 2 leti delovne dobe v zadnjih treh letih).
Ne a_jda, nedoločen čas je v našem podjetju čudež od 100 zaposlenih jih je za nedoločen čas mogoče 15 zaposlenih, s šefi vredu. Tako da ta opcija odpade. V bistvu je nemogoče že da me za eno leto zaposlijo, da mi teče delovna doba v času porodniške, tako da sem lahko srečna, da so mi vsaj za tri mesece podaljšali.
Forum je zaprt za komentiranje.