Najdi forum

dopust

V neprekinjenem delovnem razmerju sem 6 let, v letu 2009 sem bila od začetka leta na bolniški, vmes nekaj dni dopusta, nato pa bolniška do nastopa porodniške 1.6. Ker mi je ostal ves dopust, dodeljen za leto 2009, me zanima, ali ga bom lahko koristila drugo leto, ko se vrnem na delo iz porodniške (do 30.6.). Delodajalec namreč pravi, da ne, ker v letu 2009 nisem delala pol leta.

Seveda ga boš lahko. Pri pravici do dopusta se ne gleda, koliko si delala, ampak koliko časa traja delovno razmerje, torej trajanje pogodbe o zaposlitvi. Tudi če bi bila celo leto na bolniški, bi še vedno imela pravico do dopusta in regresa.

Delodajalcu pa lepo pokaži 1. odstavek 131. člena ter 161. člen Zakona o delovnih razmerjih, pa naj poišče, kje piše, da je pravica do dopusta odvisna od časa, ki si ga dejansko prebila na delovnem mestu. Išče lahko cel šiht in še doma, pa tega v zakonu ne bo našel 🙂

131. člen
(regres)

(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega
dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini
minimalne plače.

161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu
preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti
daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni
delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

Nisem čisto prepričana, da bo to držalo, kaj pa 131. člen ZDR:

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Torej kaj menite, res nimam pravice izkoristiti dopust naslednje leto????????

131. člen ZDR;

1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en
del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega
dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan
do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna,
preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30.
junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil
izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi
bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in
varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če
je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal
vsaj šest mesecev.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust
do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s
kolektivno pogodbo delodajalca.

Če dobro prebereš, potem boš ugotovila, da če si delala 6 mesecev, potem lahko do 30 junija 2010 izrabiš VES dopust. Če si letos delala manj kot 6 mesecev pa dneve pa lahko drugo leto izrabiš dopust nad 2 tedni, ki bi jih morala izrabiti letos (2 odstavek). Koliko dni je to, je odvisno od tega, koliko novega dopusta si letos že porabila.

Verjetno pa se bo tu delodajalec upiral, tako da je zaradi nejasnosti zakona uspeh vprašljiv.

Oprosti, jaz se pa s tvojim tolmacenjem ne strinjam..

ZDR je naceloma jasen v terminu “delovno razmerje” in terminu “delati”.

Torej, ce bi veljala tvoja razlaga, bi se tudi v 131. čenu dikcija spremenila v …”če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, bil v delovnem razmerju vsaj šest mesecev.”

Pa ne pise tako a ne? Uporabljen je termin delati..

Iz prakse poznam le primere kjer se termin delati enaci z delom, torej da je delavec dejansko bil na delu in ne na bolniski porodniski itd..

In seveda, ne mesati pridobitev dopusta (in regresa) s pravico do izrabe. Delodajalec lahko tudi odkloni izrabo dopusta (vse kar je nad dva tedna) ce doloci da bi to ogrozilo delovni proces.

Sicer je pa to lahko besedna igra in jo inspektor lahko tolmaci tako.. ali tako.. ampak mi se drzimo priporocila kot sem ga zgoraj napisala, tudi zaradi splosnega dolocila socialnih partnerjev da je dopust v osnovi namenjen fizicnemu in psihicnemu pocitku delavca od dela.
lp

Pa že… Potem ji po tvojem mnenju dopust propade, ker je potrebno razlagati, da ne potrebuje počitka?

Seveda, preden odgovoriš, ti bom prepisal še en odstavek iz komentarja Zakona o delovih razmerjih (Gv Založba 2008, str 773-774):

“Tretji odstavek določa izjemo od pravila, da je mogoče v naslednje koledarsko leto prenesti le preostanek dopusta nad dvema tednoma. Po tem določilu je izjemoma dopustno prenesti v naslednje leto celotni dopust (in ne samo preostanek dopustanad dvema tednoma), če gre za delavce, ki so bili v tekočem koledarskem letu odsotni zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, pod pogojem, da je tak delavec v tekočem koledarksem letu delal vsaj šest mesecev. Če pogoj šestmesečnega dela ni izpolnjen, je tak delavec izenačen z ostalimi delavci, kar pomeni, da lahko prenese v naslednje leto le preostanek dopusta nad dvema tednoma.”

(Avtor tega del komentarja je mag. Katarina Kresal Šoltes)

Povedano krajše: ko vas bo nekdo tožil, ker se držite svojega priporočila, boste postopek izgubili.

Ne govorimo o dodelitvi dopusta, ampak o pravici do prenosa dopusta torej izrabi. Če zakon tolmačiš kot ga mi, nekdo, ki v koledarskem letu (npr 2009) ni delal (fizično delal) vsaj 6 mesecev ne more prenesti celega dopusta (v 2010), ampak le vse kar je nad dva tedna, lahko ga pa izkoristi v celoti (leta 2009).

Če gre delavka npr. 1.3. v porodniško lahko:
a) izrabi do tega dne ves letni dopust,
b) izrabi le minimalno zakonsko dodeljenih 10 dni (dva tedna) in prenese ostanek;
c) ne izrabi dopusta – v tem primeru ga pa lahko prenese le nad dva tedna (ja, ji propadeta dva tedna).

Mislim da je potrebno biti jasen:

a) dodelitev dopusta (in regresa) – vezano na neprekinjeno delovno razmerje nad 6 mesecev;
b) prenos dopusta – vezano na količino dela v koledarskem letu;

In andrej, dopust ti lahko tudi propade.. zato se pa tudi prekinjajo bolniške, da ljudje lahko izrabijo dopuste..

V moralo tega se pa ne bom spuščala.

lp

Mislim da nima smisla nadaljevati debate. Zame je to, kar si napisal le potrditev tega kaj mislim.

S svojo objavo sem zelela “noseci” pomagati k razjasnitvi, zakaj je pri nekaterih tako, pri drugih tako in deloma razloziti ozadje.

Njen delodajalec bo pa naredil tako, kot misli da je prav.

lp

Vidim, da se na koncu koncev le strinjava. Če bo delodajalec tolmačil po svoje, ga bo pa en klic na inšpekcijo stal nekaj tisoč evrov. In prav je tako.

Sem si še jaz vse skupaj še enkrat prebrala, in po mojem gre res takole:
celega dopusta v 2010 ne morem prenesti, ker v letu 2009, ko mi je bil dopust dodeljen, zaradi bolniške in porodniške nisem delala 6 mesecev. Torej, 2 tedna bi morala porabiti dopusta v 2009, preostanek pa lahko prenesem. V 2009 sem porabila 9 dni dopusta za leto 2009, en dan mi torej propade, ostalo pa lahko prenesem.

Se strinjamo????

Ker če se, moram k delodajalcu, ki mi je napisal, da drugo leto po porodniški, sploh ne bom mogla koristiti nič dopusta od leta 2009 – tukaj pa nima prav.
Nekje sem pa tudi zasledila, da bi v takem primeru, kot je moj (porodniška…) lahko preostanek dopusta koristila celo po 30.6., kajti taka je novejša sodna praksa evropskega sodišča.

Za novejšo sodno prakso sodišča ne vem, samo glede prenosa se pa strinjamo :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close