Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev nujno!!! izpit ZUP na inštitutu za javno upravo?

nujno!!! izpit ZUP na inštitutu za javno upravo?

prosila bi za informacije v zvezi z izpitom zup na IJU, baje imamo lahko zakon zraven na pisnem izpitu.
Ali so vprašanja esejska? Kako izgledajo, kakšen primer prosim.
Ali zakon kaj pomaga?

Ali naj se učim na splošno ali le kar ne piše v zakonu ali kako?

Z zakonom ne moreš kar malo po domače. Vzami v predogled še ZUP s komentarjem. Na izpitu lahko dobiš tudi kakšno nalogo s konkretnim primerom, ne glede na to, na kakšen delovnem mestu delaš. Ostalo so splošna vprašanja. Vsaj tako je bilo nekaj let nazaj. Na ustnem zagovoru imaš nato podvprašanja iz naloge, pa tudi kaj zraven, kar soupada.

Na pisnem delu imaš lahko primere pisanj, naloga je konkretna in si lahko pomagaš z vzorcem pisanj – odločbe, sklepa itd. Bistvo je, da zajameš glavne dele, torej pravni pouk, zakonsko podlago, stroške…
Na ustnem delu te izprašajo oz. komentirajo pisni del, nato dobiš še par vprašanj, konkretnih iz zakona.

Pred kratkim sem opravila omenjeni izpit pri IJU. Prej sem se udeležila tudi predavanj, ki so zelo koristna, vsaj meni so bila v pomoč. Na pisnem delu so bila 4 glavna vprašanja s podvprašanji in dve skupini – A, B. Moja skupina je imela načelo materialne resnice, drugi so imeli načelo zakonitosti (podvprašanj se zdaj ne spomnim – bom doma pogledala), imeli smo sestavo in funkcije javne uprave, imeli smo obrazložitev, drugi pouk o pravnem sredstvu,.. Naša skupina ni imela nič upravnega spora, drugi pa so ga imeli.
Bistvo je, da poznaš vsa načela in če se le da, se uči iz Zup-a s komentarjem zraven pa glej tudi Zakon, ker ga imaš lahko pred sabo, ampak so določene zadeve po zakonu zelo razdrobljene – ne najdeš vseh odgovorov skupaj.
Na predavanjih nam je bilo tudi rečeno, da kdor bo pisni del opravil z 8, 9 ali 10, bo ustni zgolj formalnost – med temi srečneži sem bila tudi jaz :). Ker sem pri upravnem postopku že sodelovala, ko sem pridobivala podatke iz uradnih evidenc, me je izpraševalec spraševal o tem kako so ostali organi ažurni in hitri v posredovanju podatkov.

LP, N

NOJ, prav lepo in koristno si napisala. Tudi jaz sem se prijavila na ta izpit, samoplačniško, namreč ostala sem brez službe. Žal nikoli nisem delala v javni upravi, zato so mi določene stvari precej tuje.
A lahko čisto po pravici poveš, koliko si se učila pred izpitom? Kje si opravljala izpit? Jaz sem se prijavila na portalu javne uprave.
Hvala za odgovore!
lp

Pozdravljena KaJA,
izpit sem opravljala na Inštitutu za javno upravo pravne fakultete v Lj. Kot rečeno sem se udeležila dvodnevnih predavanj, ki so bila v torek in sredo, od 9 do 17 ure. Zares učit sem se začela v soboto in do petka oz. četrtka – v petek je bil izpit – torej 6 dni po recimo 7 ur, ko je bil sin v vrtcu ;). potem je bil vikend prost in v ponedeljek še ustni izpit, za kar sem pa pogledala samo to kar je bilo na pisnem izpitu – za obe skupini. Ker pa sem na pisnem delu dobro opravila je bilo tako kot sem že zgoraj napisala.
Meni je veliko pomagalo to, da sem že delala v okviru upravnega postopka in mislim, da se mi je bilo veliko lažje učiti zaradi tega. Jaz sem sicer zaposlena, vendar sem šla na izpit tudi samoplačniško, bila sem edina “taka”, vse ostale je poslal Zavod za zaposlovanje, ker so bili brezposelni.
Na žalost sem pozabila primere izpitov doma, da bi bolj natančno napisala vprašanja, bom se danes zvečer še enkrat javila.
Pozdrav, N

vprašanja z aprilskega izpita iz ZUP prij IJU (VII. stopnja):
Načelo materialne resnice (kaj pomeni, izjeme, sankcije v primeru kršitve, katera dejstva se dokazujejo v UP in katera ne, s katerimi dokaznimi sredstvi se dokazujejo dejstva)
Funkcije in struktura javne uprave. Kdaj organi javne uprave uporabljajo UP?
Kaj mora vsebovati obrazložitev odločbe in kakšne so posledice, če je obrazložitev nepopolna?
Kdaj postane odločba dokončna? Navedite vse možne primere!
Načelo zakonitosti v upravnem postopku (kaj pomeni, katere predpise morajo organi javne uprave upoštevati pri vodenju postopka in odločanju – vrste predpisov, ne konkretne naslove, Kaj je materialna in kaj formalna Z, sankcije v primeru postopkovnih nezak., Stranka je vložila vlogo, zakon pa se je po vložitvi njene vloge in pred izdajo odločbe spremenil tako, da po spremembi stranka ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev pravice. kako bo odločil organ?)
Uradana oseba, pooblaščena za vodenje in odločanje (Kdo odloča v UP, kdo vodi UP, Pogoji za vodenje in odločanje, čemu je namnjen institut izločitve?, kateri so absolutni in relativni izločitveni razlogi?)
Kaj mora vsebovati pouk o pravnem sredstvu in kakšne možnosti ima stranka, če je pouk o pravnem sredstvu napačen?
Kdaj ostane odločba pravnomočna? navedite vse možne primere!

Veliko uspeha in LP, N

Noj, najlepša ti hvala!
Zelo prijazna si!

NOJ- ali imaš morda kakšne zapiske in primere izpitov (na posojo). Bi zelo lepo prosila.

Lp

Maja

Mene zanima, kako je na ustnem delu iz ZUP-a pri IJU Virant (VII. stopnja): , NOJ lepo te prosim če mi lahko odgovoriš, ali gdo drug

LP

Pecikl70-kdaj pa imaš izpit? Iz kje se učiš? Glede na to, da lahko imamo zakone s sabo…a pol lahko prepisuješ iz njih, če imaš npr. kakšno vprašanje od načel? Mi je to tako čudno

Lp

Živjo, mene pa zanima, če se vprašanja na ustnem delu izpita nanašajo na vprašanja iz pisnega dela, oz. kaj okvirno sprašuje? Hvala 😉

Barbyyy-a si že imela pisno? A si delala na IJU?

Jp, mela. Ja, tm ja. Sam zdj me za ustno zanima.

A mi lahko prosim poveš kako je bilo?Če se morda spomniš kaj vprašanj? A se je dalo prepisovati (plonkat)? A so pregledovali zakone (če imaš kaj notri)? A je bilo težko? Koliko skupin ste imeli (A,B?), a vas je res samo ena asistentka čuvala?
No glede ustnega-ena, ki ga je delala lani je rekla, da ni bilo nič težko na ustnem, da je bila nekaj iz pisnega vprašana, ker je nekaj zafrknila. No potem sem tudi iz drugih virov slišala, da lahko kaj iz pisnega vpraša. Eno vprašanje je bilo naloge in pooblastila župana. Aja, če odgovarjaš pri Virantu, da je on zelo fajn. Sicer, da zahteva poznavanje tujk in da če jih znaš brez njegove pomoči, imaš izpit že narejen.

Upam, da ti je bilo kaj v pomoč

Daan,
upam, da nisem pozna z odgovorom, ampak se tudi bojim, da vam ne bom mogla nič pametnega povedati glede ustnega izpita iz ZUP-a. Ja, moj izpraševalec je bil dr. Virant, ampak me ni vprašal nič – no kot sem že zgoraj napisala, vprašal me je kako poteka v praksi pridobivanje podatkov iz uradnih evidenc, to sem, med drugim, delala v službi, ko še nisem imela ZUP-a. Me pa ni nič vprašal v zvezi z izpitom, ker sem s pisnim delom dobro opravila. Primera testov iz mojega roka pa sem navedla že zgoraj.

LP vsem, N

Jaz sem delala ZUP na inštitutu.
Pri pisnem imaš lahko zakona zraven, ampak seveda ni dovolj, da samo prepisuješ. Sploh načela so v zakonu premalo obsežna. Poleg tega je treba pokazati razumevanje snovi in če nekdo samo prepiše zakon ni dovolj.
Sem pa pisala 10 brez napak ali pomanjkljivosti in zato me Virant na ustnem ni vprašal nič, jih je pa pred mano kar precej vrgel. Ni jih spraševal po izpitu, ne vem pa kako so rešili pisni del…

Priporočam udeležbo na predavanjih/usposabljanju in učenje po slide-ih, ter zakonom s komentarjem. Treba je dobro znat slide, zakona niti ne na pamet, ampak vsaj toliko, da razumete kaj določeni členi pomenijo in jih s pomočjo zakona znate oblikovati v nek razumen odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close