kaj storiti?
Prosim za nasvet, če se komu sanja, kaj naj z možem storiva!
Namreč: z današnjim dnem zaključuje del. razmerje na lastno zahtevo (osebni razlogi – kmetija). Glede na to, da imava 4 otroke, 5. je na poti, sva računala, da bo lahko uveljavljal pravico iz Zakona o starševskih prejemkih, ker bo skrbel za 4 otroke in zaradi tega zapustil trg dela, torej bi mu “država” plačevala prispevke za PIZ.
Danes pa me kliče ga.iz CSD, da mož tega ne more uveljaviti, ker ni oče najstarejšemu otroku (oče je umrl, prejema pokojnino). Jeseni se sicer rodi moj 5. in njegov 4. otrok, a ker bom jaz takrat dobivala porodniško za skrb tega otroka, ne more hkrati tudi on uveljavljati in imeti plačane prispevke, dokler se meni porodniška ne zaključi. Torej od septembra 2010 dalje.
Kaj pa do takrat? Če se želi prostovoljno PIZ zavarovat, mora biti prijavljen na Zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve. iz tega sledi, da če ga pokličejo na delo, mora iti, sicer si ne more več prostovoljno plačevat teh prispevkov, ker ga na Zavodu za zaposlovanje “črtajo”.Naj se za to dobro leto zavaruje kot kmet (prostovoljno, ker KD ni dovolj visok)? Na CSD mi je omenjala tudi možnost pri treh otroch, da država plačuje za 4 ure prispevke, ampak v tem primeru bi moral biti še zaposlen za 4 ure?!
Hitro pomagajte, ker imava samo še nekaj dni za odločitev, da ne pride do prekinitve del. dobe!
Forum je zaprt za komentiranje.