Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpove- pravice in obveznosti

Odpove- pravice in obveznosti

Po skoraj desetih letih neprekinjenega dela v podjetju sem dobil redno odpoved delovnega razmerja zaradi pomanjkanja dela….
Sem v odpovednem roku, ki se izteče 29.7.
Koliko dopusta mi pripada?
Ali celoletni dopust ali pa samo sorazmerni del?
Ali lahko dopust izkoristim do konca tudi, če bi me delodajalec še rabil in bi mi dopust izplačal?
Kaj se zgodi, če se v času odpovednega roka prikaže neko delo in bi me delodajalec še rabil nekaj časa. Ali mi lahko prekliče odpoved in kakšne so v tem primeru moje pravice in dolžnosti?
Ali lahko delodajalec podaljša odpovedni rok brez mojega soglasja?
Kakor jaz to razumem se je z odpovedjo prekinila neka pogodba in v primeru, da me še rabi mi mora dati novo pogodbo, ki pa ne sme biti slabša od dosedanje. Ali imam prav?
Ali moram delati nadure v odpovednem roku?
Res bi nujno rabil te podatke!
Zahvaljujem se za odgovore!

Pozdravljen!
V času odpovednega roka imaš načeloma enake pravice in dolžnosti kot v delovnem razmerju. Pripada ti edino mislim, da 4 plačane ure na teden za iskanje nove zaposlitve.
Dopust in regres ti pripada v celoti. Dopust lahko koristiš, vendar ti mora delodajalec odobriti (3 dni na leto lahko koristiš kadar lahko). Odpovednega roka ne more podaljšati.Nadure moraš delati, če ti odredi.
Pripada ti tudi odpravnina!
V kolikor te bo hotel zadržati zaradi povečanega dela se lahko različno zmenita – ali umakne odpoved (izključno s tvojo privolitvijo), vendar ti odpravnina ne pripada. Lahko podpišeta novo pogodbo, ki je lahko tudi slabša (v tvojem primeru ne gre za odpoved pogodbe s ponudbo nove), odpravnina po prejšnji ti pripada.
V primeru, da bo veliko dela tudi lahko tožiš delodajalca zaradi neupravičenega razloga odpovedi, saj delo očitno je.
Če te še kaj zanima pa vprašaj.

Saj v bistvu še sam prav ne vem kaj bi rad delodajalec.
Jaz sem dobil odločbo o redni odpovedi delovnega razmerja in kolkr vem to pomeni, da je pogodba o delu za nedoločen čas zaključena in, da ta pogodba ne velja več.
No delodajalec pa trdi, da mi ni dal odpovedi ampak se je samo zazihral, da me lahko odpusti, takoj ko zmanjka dela.
Kao, da bi se mi ta odpovedni čas potem podaljševal in bi bil jaz skoz v odpovednem roku. Oziroma na koncu bi preklical to odpoved in mi takoj dal novo….. Mislim, da me na ta način postavi v močno podrejen položaj napram dosedanji pogodbi in ne vem, če je to sploh možno.
V bistvu sploh ne bi več vedel do kdaj še moram delat in ne bi mel praktično nobenih pravic….
Takšno igračkanje z delavci mislim, da ni zakonito. Ali se motim?
Glede na nemogoče razmere v firmi in na stalno šikaniranje, zmerjanje, kričanje, grožnje in podobno jaz niti ne želim več ostati tule in bi blo po moje najbolje, da grem na zavod dokler še lahko, da ne bi na koncu mogoče zarad teh igric še brez tistih osnovnih pravic v brezposelnosti ostal.
Moti me tudi to, da lahko odpušča čeprav očitno delo je.
Ali lahko zdaj mene odpusti zaradi pomanjkanja dela in potem vzame nekoga drugega na isto delovno mesto zaradi povečanih potreb po delu?
Torej brez moje privolitve on ne more umakniti odpovedi in meni ostanejo enake pravice v odpovednem roku in na zavodu?
Hvala za odgovor

Sem na daljšem bolniškem staležu zaradi poškodbe izven dela. Delodajalec mi je poslal obvestilo o redni odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Upad prometa, poslovni rezultat-minus v prvih petih mesecih. Ker bom še na bolniški me zanima, če odpovedni rok 45 dni teče od datuma vročitve odpovedi in kaj je na koncu z neizkoriščenim dopustom? Kdaj mi poteče delovno razmerje, če sem v bolniškem staležu tudi po preteku odpovednega roka 45 dni? Ker sem bil pri tem delodajalcu več kot 10 let(in manj kot 15) me zanima, ali se odpravnina računa na osnovi zadnjih treh plač, ko sem še delal, ali od prejetega nadomestila zadnjih treh mesecev, ko sem že na bolniški(refundacija ZZZS zadnje tri mesece )? Ali gredo v osnovo za nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje 12 plač, ko sem delal, ali tudi te 80% bolniške, ki jih prejemam zadnje mesece? Koliko je max.nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje?
Ko je šlo vsa leta krasno so “kasirali” lastniki, ko je pa zaškripalo in šlo ven iz ustaljenih tirnic(izguba dolgoletnih partnejev) sem pa “kasiral” jaz, ki se nisem imel niti možnosti potruditi za posel v 2009. KAPITALISTI ZMAGUJEJO, DRŽAVA PA MOLČI IN SKRBI ZA SVOJE.
Hvala za odgovore.

Če mi kdo lahko odgovori na vsa moja vprašanja v postu od 23.06.09, bom zelo hvaležen in vesel.
Hvala,
Gladiator

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close