Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali se splača 4 urni delovnik?

Ali se splača 4 urni delovnik?

Glede na to, da sem zelo črnogleda, kar se moje pokojnine tiče, me zanima, ali si je kdo naredil kakšen izračun, da se recimo odjavi iz 8 urnega delovnega časa na 4 urnega in si razliko v prispevkih sam plačuje v neko rentno zavarovanje.

Glede na to, da sem še relativno mlada, 25, bi se do pokojnine znalo na ta način še kar nekaj nabrati.

Zanima me tudi, kako je potem z zdravstvenim zavarovanjem?

pri skrajšanem delovnem času krije država, tako da prispevki so plačani v celoti, kot bi delala osemurni delovnik, in to sploh ni vprašanje – glede tega se definitivno ni treba obremenjevat. Dobiš pa polovico bruto zneska, tako da neto izplačilo je seveda manjše. Kakšno, si lahko izračunaš tu:
http://www.src.si/storitve/opla/izracun.asp

Vprašanje je, kako visoke (beri nizke) bodo na splošno naše pokojnine, ko bomo šli v penzijo.

Ne, to ni za primer po porodu. Tak, na splošno. In takrat dvomim, da država karkoli povrne. Ob tej požrešnosti?

jaz sem 4-urna. Ker imam 2 otroka in je mlajši star 4 leta, mi csd plačuje prispevek za tiste 4 ure. Plača je manjša, vendar dobim regres, vožnjo in malico v enakem znesku kot polno zaposleni. Tudi dopust je cel.

Aja, oprosti, narobe sem te razumela 🙂 Jah veš kako, potem pa takole: jaz se na tole našo državo že dolgo več ne zanašam … Ni v pomoč, saj vem. Samo čakaj, ne razumem zdaj tegale: ti bi delala štiri ure in bi si plačevala razliko v prispevkih? Od česa bi si pa to plačevala?

Prosim, če si preberete vprašanje: nimam otrok! In ne morem koristiti tega.

Delam doma. Odjavila bi se iz 8 ur, prijavila za 4. Razliko v prispevkih pa bi si sama nekam nalagala.

Upoštevaj tudi to, da če na ZPIZ plačuješ prispevke samo za 4 ure, delaš eno leto za priznano delovno dobo 6 mesecev.

Jaz sicer ne poznam razmer pri sp-jih. Ampak a prav razumem, če sklepam nekak tkole: recimo da moraš na mesec plačat enih 400 € prispevkov za osemurni delovnik. Tebi itak nihče ne gleda pod prste, koliko časa delaš, zato bi se prijavila samo za 4 ure in si tistih 200 evrov dajala na stran. Barca pa pravi, da se potem tudi delovna doba prepolovi. Ne vem, meni se to ne zdi ravno pametno. Čeprav po drugi strani, to je v najslabšem primeru 2400 evrov letno, lahko pa tudi več … Pa si penzijska leta pač dokupiš. Ne vem pa, kako je z zdravstvenim. Ampak saj obvezno si lahko sama v celoti plačuješ, dodatno pa tudi. Samo pokojninskega si ne bi. Evo, ne vem. Jaz ne bi šla v to, rajš bi malo več zaslužila, pa tisto dala na stran. Čeprav, kakor se obrača s to pokojnino zdaj, dvomim, da bomo kaj imeli od enormnih vsot, ki jih plačujemo zdaj …

Ja, saj ravno v tem je problem, da je do pokojnine še daleč. In če bi si sama plačevala teh 200 eur v neko nedržavno zadevo, bi najverjetneje imela kaj od tega, ker na pokojnino iz države za toliko let raje ne računam.
Tako bi dobila vsaj nekaj.

Pa na pokojninska leta gledati je tudi po moje malo nesmiselno, če itak pokojnin nanjverjetneje ne bo? Ali ne?

Pa tudi se lahko zgodi, da si vmes par let brez službe in tudi ni delovne dobe.

s.p. si lahko za 4 ure samo v primeru, da si druge 4 ure zaposlena nekje drugje. Variante, da bi bila 4 ure s.p., 4 ure pa brezposelna in si sama plačevala zavarovanje, ni.

Nisem sp. Zaposlena sem pri domačih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close