Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev zaposlitev drugega kandidata na dosedanje moje delovno mesto

zaposlitev drugega kandidata na dosedanje moje delovno mesto

Pozdravljeni,

V podjetju sem zaposlen za določen čas in grozi mi odpoved delovnega razmerja. A zaradi reorganizacije podjetja bo na moje delovno mesto prišel kandidat, ki je do sedaj imel zaposlitev za določen čas. Kot vem tega zakon ne dovoljuje, kot tudi ne tega, da bi na moje delovno mesto prišel delat študent. Imam prav?
Če je odgovor da, koliko časa se ne sme na moje delovno mesto zaposlit
drug kandidat?
V pogodbi za določen čas sem namreč imel razlog zaposlitve povečan obseg dela, ki pa traja že skoraj dve leti.
Hvala za odgovore in lep pozdrav

Pri pogodbi za določen čas ni nobene odpovedi in delodajalec lahko na isto delovno mesto zaposli drugega.

Mislim, vaša teza ne drži in posledično zaradi tega prosim za strokoven odgovor strokovnjaka na tem področju.
Povečan obseg dela pomeni, da je delo za določen čas povečano in če ti delodajalec pogodbo odpove, to pomeni da je obseg dela padel in posledično zaradi tega ne more zaposlit drugega kandidata.

Pri nas smo v glavnem zaposlovali za določen čas. Če se šefi z določenim delavcem niso ujeli in so mislili da lahko dobijo boljšega, mu pač niso podaljšali pogodbe. Nato so zaposlili novega. Nikoli ni bilo nobenih problemov.
Pogodba za določen čas je pač taka da ni delodajalec ni zavezan k ničemer. Ko preteče jo pač ne podaljša ti greš na zavod on pa zaposli novega.

Močno se motite glede tega! Priskrbel sem si dokazljive informacije, da se da na ta način ko zaposlijo drugega delavca iztožit lepo vsoto denarja ( zaposlitev za ned. čas, odpravnina za čas dela v firmi, odškodnina za čas ne dela itd…)
Tak da ne govorit nekaj na pamet.
Pa vseeno hvala za nasvete…
LP

No potem pa veliko uspeha pri tožbi.

Pri pogodbi za določen čas zagotovo delodajalec ni dolžan podaljšat pogodbo in lahko zaposli drugega delavca.
Tole s tožbo je pa malo za lase privlečena oz.veliko uspeha in denarja 🙂 vam želim.

Mi lahko poveste, kako ste si priskrbeli te informacije in kakšne so, saj sem podobno spraševala v vprašanju pod vašim! Lahko tudi na mail!
klavdija.gazdag@gmail.com
Bi bila zelo vesela in se najlepše zahvaljujem

Dragi Dejan, več kot deset let že delam na področju delovnega prava in pravic delavcev v zvezi z zaposlitvijo in žal imajo moji predhodniki prav.

Če si zaposlen za določen čas in če je taka zaposlitev zakonita, potem ti ob preteku časa, ki je bil določen v pogodbi, delovno razmerje pač preneha. Delodajalcu pogodbe ni treba odpovedati, ker preneha sama od sebe.

Ko je pogodba prenehala, se pa delodajalec odloči, ali delavca za to delo še potrebuje ali ne. In če ga še potrebuje, pač nekoga zaposli: tistega prejšnjega, ki je do sedaj delal na tem delovnem mestu, ali pa koga drugega. Če za to delo niso predpisane kakšne posebne zahteve (npr. kakšna dovoljenja ipd.), potem lahko tudi študenta.

Drugo vprašanje pa je, ali je tvoja pogodba za določen čas sploh sklenjena zakonito. Če je sklenjena v nasprotju z zakonom, potem se šteje, da si zaposlen za nedoločen čas. V tem primeru pa so stvari seveda drugačne, potem te pa res ne smejo kar tako odpustiti in na tvoje delovno mesto zaposliti nekoga drugega.

Ampak, to izključno velja za primere zaposlitve za nedoločen čas.

Spoštovana @pravnica po poklicu,
ali lahko tudi meni svetujete glede službe , prosim.
V trgovini sem zaposlena za nedoločen čas (poslovodja), trenutno sem na porodniški, ta se mi izteče z 21.10.09, a bi jo kar predčasno prekinila, samo , da bi prišla nazaj na svoje del. mesto. Bojim se namreč , da me ne bo počakalo, ker vmes iščejo druge kandidate in tudi nadrejena mi je namignila, da “ne ve kaj bo z nami, ki smo na porodniški”…če me dajo na nižje del. mesto (namestnik, blagajnik,…) bom imela PRECEJ nižjo plačo.
Kakšna je lahko moja “usoda” ?

hvala za odgovor in lep dan

Mislim,da te ne morejo dati na nižje plačano delo,če imaš pogodbo kot poslovodja.Nove pogodbe pač ne podpišeš in v tem primeru ti velja prvotna.

Hvala za odgovor, ampak bojim se še ene možnosti, ki jo lahko delodajalec ponudi, to je delo v drugi zelo oddaljeni poslovalnici (tudi 100km) seveda kot poslovodja, in ker jaz tega pač zaradi družine ne morem sprejeti, me pa lahko izpodbija…a ne?

Dobro preglej pogodbo o zaposlitvi,zagotovo je v njej omenjeno tudi vse kar te zanima.Kar pa se tiče 100 km oddaljene poslovalnice-dvomim,da bodo pripravljeni vračati potne stroške.
Preveri tudi kolektivno pogodbo za tvojo branžo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close