Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kdo ocenjuje zahtevnost delovnega mesta?

Kdo ocenjuje zahtevnost delovnega mesta?

Pozdravljeni,
mene zanima kdo da pobudo za oceno tveganja delovnega mesta?
Da se ugotovi čemu sem kot noseča delavka izpostavljena ter pogostost in trajanje izpostavljenosti.Ali lahko dam pobudo jaz osebno, ginekolog ali osebni zdravnik? Z strani mojega delodajalca bi raje videli, da bi šla na bolniško in dopust, kot pa da bi ocenili tveganje mojega delovnega mesta.

Po drugi strani pa me zanima če bi bile potrebne prilagoditve delovnih pogojev in urnik dela ali pa da bi mi morali zagotoviti drugo ustrezno delo in če to ne bi bilo možno ali bi lahko na stroške dejodajalca ostala doma? Jaz osebno še nisem slišala za noben primer, kjer bi ostal doma na stroške delodajalca.

Zahvaljujem se za vaš odgovor.

Inženir varstva pri delu opravi oceno tveganja za posamezno delovno mesto in sicer bi to moral opraviti ob oblikovanju delovnega mesta.
Že takrat napravi oceno, če je na posameznem delovnem mestu povečano tveganje za določene skupine ljudi (Npr. nosečnice, invalide, mladoletne,…) in navede katera so ta tveganja. Vsake toliko let pa bi bilo potrebno oceno revidirati. Tudi vmes se lahko opravi revidiranje, lahko date pobudo, vendar mora delodajalec to sprejeti in ponovno “angažirati” inženirja varstva pri delu, da to oceni. Vedite pa, da to ni zastonj.

Poglejte obstoječo oceno, morda že sedaj kaj piše v njej.

Tudi na stroške delodajalca lahko ostanete doma, poznam takšen primer, ko je delodajalec zaradi narave dela in ker gre za dobro delavko, odobril in ji odredil čakanje na delo doma – ob 100% nadomestilu plače.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close