Konec poskusne dobe in nadomestilo
Po nekaj letih dela pri enem delodajalcu sem zamenjala službo.
Zaposlila sem se v novem podjetju. Poskusna doba je bila 4 mesece.
Sedaj so me obvestili, da me po končani poskusni dobi, ne mislijo zaposliti!!!
Vzrok naj bi bila kriza in izgube, ki so nastale v pojetju v zadnjih treh mesecih … in se me bodo tako na eleganten način znebili.
Pospešeno iščem novo službo, a je zelo neugoden čas.
Sedaj slišim, da mi ne pripada nikakršno nadomestilo za brezposelnost, na Zavodu za zaposlovanje!?
Ali to drži?
Kolko časa bi morala biti redno zaposlena, da bi bila upravičena, do nadomestila za brezposelnost.
To mislim v tem smislu, če bi mi v podjetju šli “na roko” in me zaposlili za nekaj časa (teden ali dva za določen čas). Bi bilo to možno?
Prosim za kakšen nasvet.
Sem samohranilka in ves čas, za enkrat uspešno, krmarim med financami … iz limita v limit. Tole bi me pa potopilo!
LP Nina in hvala za nasvete.
Delovno razmerje vam bo prenehalo zaradi negativne ocene poskusnega dela. Dobiti morate izredno odpoved, ki to izkazuje. Če vam delovno razmerje preneha zaradi negativne ocene podskusnega dela, ste upravičeni do nadomestila na zavodu.
Veendar kot navajate , ta razlog – recesija, ni pravi razlog za negativno oceno poskusnega dela. Vendar to je druga zgodba.
NINA, nemudoma se obrnite po varstvo na delovno sodišče!”Kriza in izgube, ki so nastale v pojetju v zadnjih treh mesecih” niso zakonit razlog za prenehanje delovnega razmerja po poskusni dobi.Podjetje vam bo moralo za tako nezakonito odpoved mastno plačati. Res, da boste ta denar dobili šele čez par let, a bolje pozno kot nikoli. Mislite nase in na svoje otroke.
Hvala za odgovor.
V bistvu me je samo zanimalo, če dobim nadomestilo, po koncu poskusne dobe.
Odpustili so me čisto “uradno”.
So si najeli pravnika, ki je to izpeljal, tako kot je treba.
Napisali so mi, da v 4 mesečni poskusni dobi, nisem izpolnila plana prodaje itd. To je uradno.
Neuradno pa je podjetje v rdečih številkah in iščejo “notranje rezerve” – priznal šef.
In bila sem prva na spisku. So me pač odpustili, po koncu poskusne dobe – najbolj enostavno.
LP Nina
Če si v zadnjih 18 mesecih delala vsaj 12 mesecev (iz napisanega sklepam, da si), si upravičena do denarnega nadomestila, ki je 70% plače. Tole traja 6 mesecev potem pa dobivaš socialno podporo, ki je občutno manjša (cca 220€), tako da ti, če se ne misliš pritožiti, svetujem, da čimprej začneš iskati novo delo.
pa veliko sreče 😉
Forum je zaprt za komentiranje.