Odpoved, odpravnina, zavod…
Sem redno zaposlena za nedoločen čas kot tržnik.
V zadnejm času komaj izpolnjujem plan dela. Za neizpolnjen plan dobimo opomine, dvaopomina pomenita odpoved. Jaz en opomin že imam in ta mesec kaže precej slabo.
Zdaj me pa zanima, če dobim odpoved zaradi neizpolnjevanja plana ali grem lahko na zavod in potem z zavoda prejemam podporo?
Ali mi pripada odpravnina?
Na kaj naj bom še pozorna?
Najbolj butasto mi je, da smo itak plačani toliko, kolikor naredimo in da če manj narediš, manj dobiš, tako kot je vedno pri provizioniranem delu. Zdaj nas paposiljujejo s temi plani in grozijo zodpovedmi.
Če bi vsak podjetnik razmišljal kot razmišljate vi, nebi napredoval in tako ne bi imel možnosti zaposlovati ljudi. Upam, da se bo v vaše dobro vaše razmišljanje spremenilo. Vsak delodajalec si namreč želi delavaca, ki razmišlja, dela, je inovativen, saj na ta način pomaga podjetju in seveda tudi sebi, saj si zagotavlja dolgoročno socilano varnost.
No, pa k vaši težavi.
Seveda vam lahko odpove pogodbo, odvisno je samo kako vam bo odpovedal ali iz razloga nesposobnosti ali pa iz krivdnega razloga. Vaš delodajalec bo pretehtal zakaj ne dosegate plana in če bo uvidel, da ste za to sami krivi, vam bo odpovedal iz krivdnega razloga – v tem primeru na zavodu niste upravičeni do nadomestila, prav tako pa vame delodajalec ni dolžan dati odpravnine. Pri krivdnem razlogu so določeni predpostopki, vendar o tem nebi.
Če pa vam bo odpovedal iz nesposobnosti (to je takrat kadar svojega dela ne opravljate strokovno, pravočasno,.. razloge za to pa ni možno naprtiti vam, saj se sicer trudite, vendar ne gre), pa ste na zavodu upravičeni do nadomestila, prav tako pa vam gre odpravnina.
Torej odločitev je v rokah vašega delodajalca.
Ne bi o razmišljanju.
Moj način razmišljanja ni najboljši, to vem.
K boljšemu načinu razmišljanja pa me ne spodbudi manjšanje ugodnosti in manjše plačilo za isto delo, kar se v podjetju dogaja zadnji dve leti.
Ah, ne bom o tem, ker je vsega preveč. Vztrajam, ker mi je pač samo delo všeč.
Torej pri odpovedi bom morala paziti, da je iz nesposobnosti in neiz krivdnih razlogov.
Hvala.
Glavno vprašanje je, zakaj ne dosega rezultatov? Če je delavec len, se mu ne da delati,…. zakaj to ne bi bila njegova krivda?!
So pa seveda primeri, ko se nekdo trudi, želi dobro delati, pa tega ne more, ne zmore tistih delovnih rezultatov, ki se od njega pričakujejo – to potem ni krivda ampak je razlog za odpoved iz nesposobnosti.
Glavno vprašanje je, zakaj ne dosega rezultatov? Če je delavec len, se mu ne da delati,…. zakaj to ne bi bila njegova krivda?!
So pa seveda primeri, ko se nekdo trudi, želi dobro delati, pa tega ne more, ne zmore tistih delovnih rezultatov, ki se od njega pričakujejo – to potem ni krivda ampak je razlog za odpoved iz nesposobnosti.[/quote]
Trudim se in delam in žal ne gre.
Nekaj je bilo tudi smole vmes, večmesečna bolniška, ko enostavno padeš ven iz sistema, po bolniški pa prerazporeditev na slabši segment strank. Vse skupaj s pritiskom delodajalca je pač prineslo današnje stanje.
In vem, da če bi bila sposobna svoje možgane in razmišljanje malček spremeniti in bi se sprostila pri delu, bi bili rezultati boljši. A za to očitno nisem zrela.
Forum je zaprt za komentiranje.