Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev letni dopust

letni dopust

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima katera podobno izkušnjo in mi lahko svetuje. Sem nosečka na bolniškem staležu. Rok imam 3.4. Se pravi v začetku leta bom na bolniški, potem pa takoj porodniška. Letni dopust za leto 2009 sem imela namen koristiti v letu 2010. Zdaj mi je pa ena kolegica rekla, da če pol dopusta ne izkoristim v letu 2009, mi le-ta propade.

Ali mogoče kdo ve, če je to res? Jaz bi torej celoten dopust iz leta 2009 koristila v letu 2010. Je to možno, ali je to odvisno od podjetja?

Hvala za informacije.

kopiram uradno pojasnilo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve :
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zakon_o_delovnih_razmerjih/letni_dopust_in_regres_za_letni_dopust/#c7505

vprašanje:
Kako je s prenosom izrabe letnega dopusta v primeru odsotnosti delavca zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka?

odgovor:
V skladu z določbo 3. odstavka 163. člena ZDR ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.

Če pa je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil dopust odmerjen, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust do konca tekočega koledarskega leta, od tega mora izrabiti do konca koledarskega leta najmanj dva tedna, preostanek pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close