Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ma kako je s temi društvi

ma kako je s temi društvi

Kako je s temi društvi,a društva lahko mirno opravljajo pridobitno dejavnost? Npr. v mislih imam športno društvo, ki mesečno zaračunava storitve. Se pravi je to pridobitna dejavnost. Kako pa je to opredeljeno in kako država gleda na to. Se to sploh sme?

S tem, da nekaj zaračunaš še ne pomeni, da je to pridobitna dejavnost. Društvo lahko zaračuna vse zato, da si pokrije vse stroške, ki jih ima z organizacijo nečesa. Na koncu pa od tega nima dobička.

Če gre za društvo še ne pomeni, da je vse zastonj.

Ma, ja, vem. To je jasno. Ampak ne mi reči, da eno športno društvo, ki ima tolk in tolk otrok in od vsakega tolk in tolk na mesec, vse daje za najemnino prostora, elektriko, vodo…
Zanima me, ali društvo sme opravljat pridobitno dejavnost. Npr. športno društvo, ma tolk otrok, od vsazga dobi tolk, za stroške ma tolk, ostane pa jim na mesec tolk… in na koncu leta tolk in tolk denarja… A ni to pridobitna dejavnost?

Članarina, ki jo društvo zaračunava za opravljanje osnovne dejavnosti, ni pridobitna.

jaz pa vidim na javni ajpesovi strani, da se je razcvetelo ustanavljanje organizacijske oblike ZAVOD.
in sicer eden in edini ustanovitelj ustanovi zavod, kjer kapital ni potreben. Dejavnosti, ki jih navaja v svojih aktih so po mojem vse kar krepko pridobitne (in jih normalni subjekti opravljajo kot d.o.o. ali s.p.). Potem pa ta edini ustanovitelj postane direktor, svet zavoda…skratka vse v enem. resda naj bi zavod svoja sredstva povrnil v zavod (ne izplačeval dobička)
pa se mi pojavlja vprašanje: ali je to neka “luknja”, ker če jaz ustanovim zavod za arhitekturno projektiranje, potem sem jaz direktor, in si prirejam plačo glede na realizacijo. Torej, če ustvarjam ogromno prihodkov, si izplačujem mesečno ogromno plačo, pa zavod nima profita. Ali pa se nekega dne odločim zavod ukinit, in kot ustanovitelj pokasiram vse, kar je ostalo. A je to tako. Ker če je to tako, zaprem svoj pogubni s.p. in ustanovim zavod.

Eno so tekoči stroški, drugo pa je še vlaganje. Tako npr. s sredstvi kupujejo novo opremo, organizirajo druženja (piknik ob koncu leta, nastopi v drugih prostorih…), izobražujejo kadre…

Zavod ima praktično iste omejitve kot društvo samo, da kot sama oblika organizacije več stane. Tako, da tisti, ki ima zgolj ta namen bi prej društvo odprl kot zavod.
Te pa zelo hitro močno kontrolirajo, če posumijo v pridobitno dejavnost.

Ko sem jaz ustanavljala zavod smo navedli cel kup teh dejavnosti, ki so bile vse povezane z dejavnostjo zavoda in nam jih je sodišče več kot pol črtalo. Tako, da si ne moreš kar izmislit dejavnosti in to delat ampak se sodišče odloči kaj boš lahko delal.
No iz zavoda sem iztopila ker so bili stroški previsoki za neprofitno dejavnost.

verjemi, da znajo biti stroški kar visoki: predvsem honorarji vaditeljem in najemnine, če pa se gre še v nabavo kakšnega dodatnega kosa opreme, dresov ali kaj podobnega, je pa mesečna članarina še premalo

Od dohodkov iz opravljanja pridobitne dejavnosti tudi društva in zavodi plačujejo davek.

Pri določanju davčne osnove se prihodki iz opravljanja nepridobitne dejavnosti in dejanski ter sorazmerni stroški v zvezi z nepridobitno dejavnost izvzemajo iz davčne osnove.

Društvo lahko opravlja pridobitno dejavnost, vendar mora biti pridobitna
dejavnostdoločena v temeljnem aktu in mora biti povezana z namenom in cilji, kot dopolnilna dejavnost nepridobitni dejavnosti društva ter se lahko opravlja le v obsegu, potrebnem za uresničevanje namena in ciljev, oziroma za opravljanje nepridobitne dejavnosti.

Šteje se, da je pridobitna dejavnost povezana z namenom in cilji društva, če lahko neposredno pripomore k uresničevanju namena oziroma ciljev društva, pri čemer doprinos ni izključno v zagotavljanju prihodkov društva. Kot dopolnilna dejavnost nepridobitni dejavnosti društva se šteje tista pridobitna dejavnost, ki skupaj z nepridobitno dejavnostjo sestavlja
določeno storitev ali dosežek oziroma zagotavlja boljšo izkoriščenost osnovnih sredstev društva.

Društvo ima lahko pridobitno dejavnost – predvsem športna društva. Podvržena pa so vsej zakonodaji, ki velja, od Zakona o DDV, dohodnini, plačah, kilometrinah,… Na koncu leta morajo naredit zaključek z vsemi bilancami in obračunu dobička.
Z nepridobitno dejavnostjo se ukvarjajo humanitarna društva, gasilska, lovska… Pa še tukaj je veliko posebnosti, ki jih je pri vodenju poslovnih knjig potrebno upoštevati.

Anaj

Seveda lahko, vendar mora dobiček vlagat naprej in si ga ne razdelijo ustanovitelji ali vodstvo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close