Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniška-prosim pomoč

porodniška-prosim pomoč

Lepo pozdravljeni!

Imam vprašanje, iz teh zakonskih kolobocij, namreč težko razberem. Kaj pa, če si npr. par mesecev preden nastopiš porodniško bil še zaposlen, npr. zadnje 4 mesece nosečnosti pa ne? kaj je v tem primeru, ne dobivaš porodniške, kako je z dohodkom, a to pomei, da dobivaš socialno?
Prej sem bila zaposlena cca. 2 leti in 4 mesece, brez prekinitve vmes. Vendar če mi ne bodo podaljšali pogodbe, kakšen je torej izračun – a potem sploh nisem upravičena do porodniške? Prosim, če mi kdo natančno napiše odgovor. Kakšna je logika, da moraš biti zadnji dan zaposlen, pred porodniškim dop.???? Kaj pa če nisi zadnje tri mesece?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

predlagam, da pokličete na Center za socialno delo….sicer pa se porodniška upošteva glede na prihodke zadnjih 12 mesecev, vzamejo neko povprečje….

če vam ne bodo podaljšali pogodbe, se boste lahko prijavili na zavodu za zaposlovanju, kjer boste mogoče upravičeni do kakega nadomestila. Takoj ko boste lahko oddali vlogo za priznanje porodniške, jo oddajte, da boste imela zajetih čim več plač ( višja osnova za porodniško)

Če te prav razumem te skrbi,če te odpustijo kakšen bo pol tvoj dohodek. Kot si napisala si zaposlena že 2 leti in 4 mesece ,potem ni bojazni da te odpustijo ,ker si noseča!!!Če še neveš te zakon ščiti pred odpovedjo zaradi nosečnosti.NEDAJ SE KAPITALISTOM DA DELAJO Z VAMI KOT SVIJA Z KURBOSOM!! Če se ti zgodi da te hočejo odpustit jih prijavi na inšpektorat za delo. 080 12 13 je cifra za pomoč v takih situacijah.ČE BI SE VSAKA NOSEČA ŽENSKA POSTAVILA PROTI TAKIM DELODAJALCAM,KI TO DELAJO NEBI BILO BOJAZNI ZA PRIHODNOST

Ni res!!
Zakon ščiti od seznanitve delodajalca z nosečnostjo do prenehanja dojenja le ženske, ki imajo pogodbo za nedoločen čas.
Pogodba za določen čas pa na določen dan poteče in delodajalca nihče ne more in ne sme prisiliti, da jo podaljša.

Pozdravljeni.

torej malo planiramo že otroka, samo še ni to to. Zato ta vprašanja, ker se bo zgodilo to, da mi v zdajšnji organizaciji ne bodo več podaljšali, novo službo pa ne vem če bom kar dobila. Zato me zanima, kako je s pravicami, ki izhajajo iz tega, vem, da sem zasledila tudi nekaj, da če si v zadnjih 3 letih bil vsaj 12 mesecev zaposlen…potem pravica do porodniškega dopusta in porodniške…. Ne vem točno.
Ali to velja le za če si zadnjih 12 mesecev pred nastopom por. zaposlena?

zakon o starševskem varstvu (ne vem točno zdejle naziva) sem brala, vendar bi vseeno rada še pojasnila.
Kaj če si prijavljen na Zavodu za zaposlovanje?
Kakšno je stanje takrat, dobiš porodniško in kako se izračuna?

P.S.: Se strinjam, da je to podaljševanje pogodb za določen čas taka luknja v zakonu,ki jo delodajalci s pridom izkoriščajo.

Med tem ko na drugi strani gredo podjetja v pridobivanja certifikatov Družini prijazna podjetja…. kako lepo… vendar premalo jih je.

hvala za vaše odgovore

lepo bodite

Če boste na zavodu za zaposlovanje uveljavljali pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost, ki vam glede na delovno dobo pripada 3 mesece in med tem časom nastopili porodniško boste imeli le malo nižjo porodniško, kot bi jo imeli kot zaposleni (pri izračunu se bo upoštevalo 11 vaših plač in eno nadomestilo, če boste oddali vlogo takoj, ko je mogoče). V kolikor se vam glede na vprašanje to ne bi izšlo se poskušajte z delodajalcem dogovoriti za podaljšanje delovnega razmerja vsaj z aneksom k obstoječi pogodbi za toliko dni, da se vam izide, ker vam bo sicer pripadalo zgolj precej manjše starševsko nadomestilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close