Delovno mesto-izobrazba-plača
Zanima me naslednje:
Delodajalec razpiše delovno mesto za zahtevano VII stopnjo izobrazbe. Zaposliš se (s VII stopnjo izobrazbe) pri njem na podlagi podpisane pogodbe, v kateri piše, da boš dela opraljal na delovnem mestu RAZVOJNI INŽENIR. V pogodbi nikjer ni omenjena stopnja izobrazbe in te izplačuje po nižji plači kot bi te najbrtž moral (vidiš po siromašni kuverti), ker je pozneje definiral- rekel ustno (ni nikjer zapisano!), da je za delo, ki ga opravljaš zahtevana samo V. stopnja in se sklicuje, da je plača definirana na delovno mesto in ne na izobrazbo.
VPRAŠANJA:
– Ali te delodajalec lahko izplačuje na podlagi tarifnih in plačilnih razredov, ki pa nimajo definirane stopnje izobrazbe ne delovnega mesta – naziva, tako da sploh ne veš, katera stopnja izobrazbe ustreza kateremu plačilnemu in tarifnemu razredu, čeprav je v razpisu bila zahtevana ustrezna (sedma) stopnja izobrazbe? (Ne vem, v katerem razredu bi moral biti, samo vem, v katerem sem in je čisto prenizek)?
– Ali si lahko zaposlen na delovnem mestu, ki zahteva največ V (peto) stopnjo izobrazbe, kljub temu pa si v pogodbi dobil naziv delovnega mesta RAZVOJNEGA INŽENIRJA? (inženir pomeni vsaj VI. stopnjo izobrazbe, imam pa VII. stopnjo!) Torej te delodajalec uradno izplačuje za V. stopnjo, naziv delovnega mesta pa je za vsaj VI. stopnjo! ali to gre skupaj? Kako si lahko INŽENIR z zahtevano peto stopnjo izobrazbe? Kolikor vem, si to lahko npr. v Avstriji!
– Ali delodajalec krši zakon, če kljub temu razpisuje še nova delovna mesta in v razpisih navaja zahtevano stopnjo izobrazbe, čeprav jo potem v pogodbah ni nikjer zapisane in tudi sam trdi, da je plača vezana na delovno mesto in ne na izobrazbo?
– Koliko bi ti moral delodajalec vsako leto dvigniti plačo, da bi pokrival letno inflacijo in bi praktično dobil isto plačo kot na začetku, ko sem podpisal pogodbo (kje bi lahko videl celoletno inflacijo za preteklih 6 let?)
– Kakšna je zahtevana poskusa doba in odpovedni rok pri V, stopnji in kakšna pri VII stopnji izobrazbe? Kje je to zapisano?
– Če daš odpoved in ti začne teči odpovedni rok in se npr. poškoduješ ter greš na bolniško, ali ti takrat odpovedni rok teče?
– Ali lahko novi delodajalec prejšnjemu izplača škodo, ki nastane, če zapustiš prejšnjo firmo prej kot to predvideva odpovedni rok?
Sklepam, da delaš v računalniških vodah. Spadaš v gospodarstvo.
Nikjer ni navedeno, koliko naj bi za določen tarifni razred dobil plače. Delodajlcu v pogodbi ni potrebno navesti stopnje izobrazbe in kolikor mi je poznano, so v računalnikih podjetjih lahko razvojni inženirji tisti, ki imajo peto stopnjo ali pa tisti z doktoratom.
Odgovori:
1. odgovor boš našel v internih aktih podjetja (če nimaš smole in si zaposlen pri manjšem delodajalcu), kjer so opredeljena vsa delovna mesta, pogoji za delovno mesto, plača, naloge… V internih aktih je za delovno mesto razvojnega inženirja lahko naveden pogoj (ga navedejo v razupisu) recimo V. stopnja izobrazbe, x let delovne dobe, dodatna znanja…
2. Ni nujno, da naziv inženir pomeni VI. stopnjo – kar se tiče računalničarjev sigurno ne pa še kje bi se kaj našlo. Ali je to prav, mi ni znano.
3. Delodajalec ima prav, ko pravi, da je plača vezana na delovno mesto.
4. Inflacija? Pozanimaj se v računovodstvu.
5. Poskusna doba in odpovedni rok sta definirana v pogodbi, če ni drugače določeno velja Zakon o delovnih razmerjih – en mesec.
6.Odpovedni rok ti teče v času bolniške.
7. Če si za novo podjetje zelo pomemben in te hočejo imeti, se verjetno lahko dogovoriš, drugače pa se moraš ti in delodajalec dogovoriti o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka.
Forum je zaprt za komentiranje.