Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Študentsko delo in kazni

Študentsko delo in kazni

Imam eno vprašanje.. preko študentskega servisa delam v trgovini z darilnimi zadevami že nekje 5 mesecev.In do sedaj je bilo vse ok, se je pa sedaj zalomilo, tako da imam nekaj vprašanj.Stara sem 17 let.

-Poslovodja mi je rekla, da v kolikor pride do preverjanj inšpekcije v času, ko jaz delam (dela samo po 1 prodajalka naenkrat), da morebitno kazen plačam JAZ oz. mi trgajo od plače (kazen ker niso povsod cene nalepljene na artiklih, kazen ker ni kakšnih dokumentov, kazen ker nimam priponke in tako naprej).Ali je to res? Ker naštela mi je en kup stvari, za katere lahko dobim kazen, jaz pa sploh vedela nisem, ker mi takrat, ko sem začela delati, tega nihče ni pojasnil.Za kaj vse me lahko po zakonu oglobijo oz. kaj vse mora izpolnjevati prodajalka v trgovini po zakonu? Ker je rekla, da so kazni od 1000€ naprej, jaz pa dobim na mesec z vsemi nadurami vred in z delom 7 dni v tednu samo ca. 400€ mesečno, med šolskim letom pa samo nekje 100€.

-Ta mesec smo imeli tudi inventuro (v zadnjem enem letu je ni bilo) in naj bi imeli za 400€ manjkajočih artiklov.Sama nisem nikoli ničesar vzela (in niti ne vem, zakaj bi), sistem varovanja imamo pa precej slab, je pa res, da vse “budno” pazimo stvari.Se mi zdi pa malo mimo dejstvo, da je direktorica rekla, da bo treba ta manjkajoči znesek poravnat (me prodajalke, od tega dve redno zaposleni in jaz študentka, ki niti ne delam ne vem kako dolgo tu).In tudi če si znesek 400€ razdelimo, naj bi jaz plačala 133€, kar je precej, glede na to da bom ta mesec zaslužila le 200€.Kako je s tem? Ali lahko zavrnem plačilo? Ali mi lahko kar trgajo od plače oz. mi nakažejo manj? Kakšne so moje pravice v zvezi s tem? Ker mi je malo mimo, da delam tu nekje 5 mesecev (slabih) in bom že plačevala neke manjkajoče artikle.

-Koliko ur na teden lahko študent dela po zakoniku? So kakšne omejitve? Namreč jaz včasih delam po 8 ur na dan / 7 dni v tednu, kar se mi zdi malo preveč, ampak ne morem “ugovarjat” šefici.Kako je s tem? Naj me kdo malo razsvetli.

Hvala za vse odgovore že vnaprej.

Glede prvega vprašanja se obrni na Tržni inšpektorat RS, kjer ti bodo točno pojasnili čigava je odgovornost. Predvsem pa takšno odgovornost nosi odgovorna oseba pravne osebe, lastnik oz. direktor in pa zastopnik pravne osebe-poslovodja. Pokliči in vprašaj!!! 01/2808700!

Tole zveni po tem, da te hoče poslovodja max. izkoristi, pač mora biti vse pošlihtano in vse prefektno urejeno.

obrni se na pristojni organ in se pozanimej….za nepravilnosti odgovarja in plača kazen tako fizična kot pravna oseba….kot pri prodaji alkohola in cigaret..če te zalotijo da si prodal mladoletni osebi plačaš ti kot prodajalec in trgovina…visoke kazni so.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close