Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev NOSEČNOST,ZAPOSLITEV

NOSEČNOST,ZAPOSLITEV

Prijateljica mi je svetovala naj vprašam tule. Noseča sem malo več kot en mesec. Problem je v tem, da nisem zaposlena niti nimam nič delovne dobe. Stara sem 27 let in se mi oktobra isteče absolvent. Prijatelj mi je ponudil,da me lahko zaposli za te mesece do poroda. Kaj predlagate? Kaj pridobim s tem?
Za normalno porodniško potrebujem 12 mesecev delovne dobe. Edino, kar se mi zdi, je to,da bi bila sedaj nekaj mesecev zaposlena, potem bi mi pa tudi tisto leto, ko bi bila na porodniški tekla delovna doba?
Kaj mi svetujete?
Kolikšna bo približno moja porodniška?

Upam,da se ne boste razburjale zaradi mojih vprašanj.

A bo on plačeval prispevke? Ker če jih boš morala ti, se ti ne splača.

Za pridobitev pravice do porodniškega dopusta je pomembno, da si zaposlena vsaj 1 dan pred nastopom porodniškega dopusta – to pomeni, da koristiš pravico iz zavarovanja za starševsko varstvo.

Narobe misliš, da potrebuješ 12 mesevec delovne dobe – potrebuješ 12 plač, da imaš kolikor toliko normalno porodniško nadomestilo. Nič ni narobe, če boš imela manj kot 12 plač, ker ti za manjkajoče mesece Center za socialno delo, kjer vse urediš, obračunajo 55% minimalne plače. V času, ko si na porodniškem dopustu (prvi del 105 dni, drugi del 260 dni, lahko tudi dlje, če se otrok rodi prej). Če te prijatelj zaposli sedaj, imaš teoretično 8 plač, za 5 mesecev pa bo osnova 55% minimalne plače.

Sicer pa imaš vse informacije na spletni strani CSD LJ Šiška ali na MDDSZ.

jaz bi se zaposlila pri njem, saj absolventa lahko prkeineš, diplomirala boš tako ali tako. morda se celo dogovorita da mu sicer daš sama denar in ti poravna prispevke za nazaj, vsaj včasih so tako delali, če se še da ne vem. z tem so pridobile kolko tolko normalno porodniško.

Ne izplača se ti. Toliko boš dala za prispevke, saj si jih boš sama plačala seveda, da ni se res ne izplača.

Po moje no.

**************************************************** Počasi umira, kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan enake poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barve oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close