Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev x podjetje

x podjetje

Pozdravljeni,

Imam en problem,kdor zna razvozlati naj pomaga prosim in sicer; zaposlen sem v x podjetju za določen čas za dobo 1 leta 1.11.07 do 30.10.08,po pogodbi imam pravico do letnega dopusta 24 dni za leto 2008,tako piše v obvestilu o odmeri dopusta za leto 2008. Lanskega dopusta sem imel še 2 dni ( to mi je dalo sedanje podj.,pač za 2. mes.2 dni,del.dobe imam 13,5 let),ker mi sedanje podjetje ni priznalo 13 dni dopusta iz predhodnega podjetja. Ker pa sem pred kratkim našel drugo službo sem dal v sedanji odpoved, namreč držim se odpovednega roka 2.mes.,kakor sem se zavezal,s 1.9.08 nastopim z delom v novem podjetju.Problem je nastal glede dopusta, že konec aprila sem se dogovoril za dopust z nadrejenim,dopust naj bi koristil konec junija,ki mi je bil obljubljen,a to se ni zgodilo,ker enostavno ni bilo mogoče zaradi pomankanja delavcev.No ampak to je že mimo tako da je skoraj pozabljeno,je pa zdaj nastal še večji problem,namreč od tega mojega silnega dopusta sem bil v februarju 4 dni na prisilnem dopustu,to se pravi 2 dni lanskega in 2 dni letošnjega.Dokler nisem dal odpovedi sem ga imel še 18 dni to je sorazmerni delež, če odštejemo 2 dni na mesec(nov.in dec.08=4 dni),ker pa sem dal 2.mes. prej odpoved pred iztekom pogodbe,mi je podjetje zbrisalo 10 dni dopusta, tako da mi je ostalo le še 8 dni,katerega seveda ne morem koristiti,ker edina varianta je da ga prenesem v naslednje podjetje,tako je rečeno.Ni logike zakaj so to naredili,zakaj so brisali,po mojem izračunu bi moral imeti še 14 dni,namreč 2 dni 07 + 24 dni 08 skupaj 26 dni, koristil 4 dni, 4 dni za nov in dec 08, ter ne vem ali je to sploh zakonito 4 dni za sep in okt 08, po mojem izračunu nikakor ne more biti 8 dni,mislim da naj bi ga imel ša 14 dni,prosim za pomoč,na koga naj se obrnem,ker v tem podjetju se dogajajo res nemogoče stvari,npr.; da delaš po 12 ur po 14 dni brez dneva počitka tudi nedelje so delovne,potem cel mesec delaš samo popoldne,zato ker imajo drugi pač veze in lahko samo dopoldne,so dlje kakor ti v tem podjetju,nekdo ki ima od zdravnika potrdilo da naj dela samo po 4 ure,mora delati po 6 ali 8 ur,nadure se seveda ne plačajo,lahko jih koristiš kot proste dneve,je pa zanimivo to da nadur imaš lahko največ 20,vse kar je več brišejo,a delati moraš,ker pač nimajo delavcev dovolj…to so samo malenkosti ki se dogajajo,kakšna se še svinarija dogaja,to vedo samo tisti ki tam delajo,a noben ne upa spregovoriti,vnaprej se lepo zahvaljujem in resnično prosim za bilo kakšno informacijo ali nasvet kam naj se obrnem,aja pa še to podjejtje je d.d. in državno,lp vsem

Obrni se na vašo kadrovsko službo. Oni vodijo vso evidenco o tvojih dnevih dopusta.
Kršitve delovno pravne zakonodaje lahko prijaviš na Inšpektorat za delo RS. Morda bi ti s kakšnim nasvetom pomagali tudi na pravni pomoči Zavoda za zaposlovanje na tel. št. 080 19 98 vsako sredo in četrtek med 9h in 11h.
Sicer pa mora kadrovska služba ob odhodu iz podjetja izpolniti obrazec koliko dopusta si koristil in koliko regresa ti je bilo izplačanega. Ponekod se dopust prenaša, ponekod pa ne; propade ti, če je med eno in drugo službo prekinitev (tudi, če samo en dan). Če ti lanski dopust pripada in ti ga niso omogočili koristiti do 30.6., so ti ga dolžni izplačati.
Moj nasvet: obrni se najprej na vašo kadrovsko službo in razčistite s temi dnevi dopusta.

Hvala Kath

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close