Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust pri celoletni odsotnosti iz službe

dopust pri celoletni odsotnosti iz službe

Čas nazaj sem obljubila poročilo:)
Se mi pa zdi prav to napisat tudi zato, ker sem takrat dobila cel kup napačnih informacij oz. informacij na tričetrt:)

Sama sem izgubila 10 dni lanskega dopusta, ker v letu 2007 nisem delala niti en dan.
Ko sem vprašala na forumu zakaj je tako sem dobila samo informacijo, da je to nezakonito in da bi morala dobiti enak dopust kot če bi hodila v službo.
Ker mi ni dalo mira:) sem šla do odvetnika kateri mi je potrdil, da so v službi naredili vse po zakonu. Dopust je namreč sestavljen iz osnove in nato iz dodatkov (nočno delo, deljeno delo, težina dela in kaj vem kaj še). Vse te dodatke ti v primeru, da si celo leto na porodniški-bolniški črtajo in dobiš (le) osnovo.
Ko sem nato pogledala odločbe za dopust je razlika res v dodatkih.

V vednost tistim, ki se bodo jezile zakaj dobijo manj dopusta kot leto prej.

Pa to prosim ne vzet kot kritiko je res dobronamerno napisano:)

Toda kitty, verjetno je odvisno tudi kdaj nastopiš porodniški in kje delaš. Pri nas dobiš celoten dopust. Koristiš ga lahko itak tedaj, ko si že v del. razmeru in itak delaš nočne….
Kje pa delaš kitty, pomoje je panožna pogodba tako sestavljena.

tamara lepo sem napisala, da gre za celoletno odsotnost. Dopust dobiš za tekoče leto in če v tem letu ne oddelaš niti ene nočne ti dodatek na nočno delo ne pripada.

Zakaj bi delavec dobil dodatek za nočno delo, če ni oddelal niti ene nočne ure? Saj je kar logično:)

logično je ja, samo glej. Odločbo o dopustu lahko dobiš marca, aprila nastopiš porodniški in naslednjega aprila si nazaj. Do marca koristiš lanski dopust ali pa že tekoči,odvisno, Aprila ko prideš nazaj pa spet lanski ali pa tekoči. Spet odvisno. Pri nas imamo min. št dni dopusta 20 in pa dodatek na del. dobo in pa delovne pogoje (tu pa je vse od nočen do…)In dobila sem prav tako odločbo kot delavke, ki so bile v službi. Pač odvisno od delodajalca in pogodb. Si pa prav storila in si razčistila pri odvetniku. Tako vsaj veš, da delajo prav.

Kitty… to kar si napisala sploh ni po zakonu! Kdaj si pa sploh začela delati v letošnjem letu? Če si začela delati nekje konec maja, ti res dopust propade, drgač pa ne!

V ZDR točno piše tudi za tvoj primer (3.točka), ko si bila v tekočem letu (2007) na bolniški oz. porodniški.

kopirano iz ZDR

163. člen

(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Tamara, pri nas tudi dobiš že marca, aprila odločbo, in imamo tudi tele pogoje dela, samo jaz sem bila po porodniški prestavljena drugam, tam kjer dobijo tri dni na pogoje dela, ki jih prej nisem imela. In te tri dni sem dobila šele naslednje leto, ko sem dobila novo odločbo. Tako sem ravno tako dobila enako odločbo kot ostale s katerimi sem delala prej, pač na svoj minus tiste tri dni. Če bi bilo pa obratno, bi imela pa plus.

nop
gre za to, da moraš po veljavni zakonodaji v tekočem letu koristiti vsaj dva tedna letnega dopusta v enem kosu. Sicer ti propade. Vse ostalo se lahko prenese v naslednje leto do 31.6.
Tako da, če ti je odvetnik tako razložil, kot si napisala, potem ni vreden piškavega oreha, ker niti zakona o delovnih razmerjih ni prebral.

163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Za ta primer sicer ne vem, ampak marsikje poskusijo zgoljufati. Moj je bil na dopustu za nego 9 mesecev in so mu tudi kar vzeli 10 dni. Nikakor jih ni mogel prepričati, da ni prav, da pač vsem tako delajo, tudi ženskam. In potem se je moral sam obračati na inšpekcijo, pa ne vem kam še.

Kitty. če pazljivo prebereš 3. odstavek… piše tam, če delaš v tekočem letu (2007) manj kot 6 mesecev, se ravnaš po drugem odstavku!

2.odstavek pa pravi, da lahko korostiš preostanek dopusta od obveznih 2tednih, ki ga moraš koristiti v tekočem letu.

Torej velja tvoja odločba recimo 26 dni minus obveznih 10 dni = 16 dni.
To sploh nima veze z dodatnim dopustom na nočne dni težo dela kot ti je rekel odvetnik. Ampak ima vezo s tistimi obveznimi najmanj 2 tedni, ki jih moraš koristiti v tekočem letu!

Da je stvar čist kristalno jasna za tvoj primer, le odvetnik ti je nepravilno razložil.

Sedaj pa ne vem ali ne znam pisat ali ne znate brat :))))

Če v tekočem letu ne oddelaš niti en dan v tistem istem letu ne dobiš dodatkov.
Odstonost v tekočem letu ne pomeni od marca do marca ampak od 1.1.2007 do 31.12.2007
Dopust dobiš za delo v tem istem tekočem letu. Ker ne delaš ne dobiš dodatkov.
Res ne vem kako drugače napisat.

Drugo je pa koriščenje dopusta, ki si ga dobil. To s tem nima nobene veze.

tamara govorim o odsotnosti celo leto! Marca dobiš samo list kjer piše koliko dopusta imaš…dopust se pa nanaša na tekoče leto od januarja do decembra.

o.k. kitty smo razumeli. Pač je malo primerov, ko nastopiš dopust 01.01. in prideš nazaj 31.12.vsaj jaz ne poznam nobenega:)
Izjeme pa potrjujejo pravilo.

Točno tako, le da je tukaj pomemben še tretji odstavek, ki govori, če delaš manj kot 6 mesecev v tekočem letu, se vrneš na to kar si ti napisala in kar velja za Kitty, ki ni delala nič v letu 2007.
Če pa bi Kitty delala več kot 6 mesecev oziroma bi nastopila s porodniško šele v mesecu juliju ali kasnej, bi pa lahko koristila ves dopust do 31 junija 2008!

si sploh prebrala kar sem napisala?

kitty, ne skrbi, jaz sem te razumela:)

Tukaj je bila sprememba zakona in sicer:

163.člen ZDR

Delodajalec je dolžan zagotoviti delavcu izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek pa v dogovoru z delodajalecem do 30.junija….
In tukaj izgubiš pravico do desetih delovnih dni, ker jih nisi mogla koristiti, če pa imate 6 dnevni delovni teden, potem izgubiš 12 delovnih dni.
Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen, v tekočem koledarskem letu zaradi bolezni, poškodbe, porodniške…do 30 junija naslednje leto, če je v koledarskem letu v katerem mu je bil odmerjen dopust delal vsaj 6 mesecev.

Nisem pa videla kdaj si spraševala, če ne bi ti že povedala 😉

Točno tako, le da je tukaj pomemben še tretji odstavek, ki govori, če delaš manj kot 6 mesecev v tekočem letu, se vrneš na to kar si ti napisala in kar velja za Kitty, ki ni delala nič v letu 2007.
Če pa bi Kitty delala več kot 6 mesecev oziroma bi nastopila s porodniško šele v mesecu juliju ali kasnej, bi pa lahko koristila ves dopust do 31 junija 2008![/quote]

Pa kdo govori o tem kaj ti propade in kaj ti ne propade. Govorim o tem, da če si odsoten od 1.1.2007 do 31.12.2007 za tisto leto ne dobiš dodatnih dni k dopustu.

Se mi ne da več. Več kot očitno niti ena ni prebrala kar sem napisala ste pa spet ena pametnejša kot druga in pišete čisto neke xy stvari.

saj dobiš odločbo za dopust za tekoče leto – ne za minulo delo, ane?

pol dobiš pa lupčka ker sem ravno dobila občutek da sem z lune padla :)))

Kitty moraš biti bolj jasna! Če si premal jasna, ti tud pomagat ne mormo oziroma dobiš nepopolne odgovore.
Zelo Pomembno je koliko dni si dobila na odločbi 2007! Če imaš že na odločbi manj dopusta…potem ne vem zakaj se pritožuješ letos. Pritožiti, bi se morala marca lani, ko si prejela odločbo za dopust in jo tudi podpisala.

Dominika tebe bom pa po riti, ker ti bi pa morala znat te stvari.

itak ja….niti ena z izjemo bubamare ni prebrala kar sem napisala. Vse pišete o 10ih dneh, ki jih izgubiš bla bla. Tega jaz nisem nikjer omenila.

Pa ni važno. Tista, ki je želela razumet prav…ostale pa kakor želite. Ali ste sprejele kar sem povedala ali pa nadaljujte o teh 10ih dnevih.

In ne se ne pritožujem..ne vem kje si to zasledila. Želela sem posredovat kar sem zvedela. In verjetno nisem edina na svetu, ki je bila odsotna 365 dni v koledarskem letu.

Torej se že tvoja odločba za leto 2007 razlikuje za 10 dni od odločbe za leto 2006!

Hmmmm glede da odločbo o dopustu dobiš do 31.marca v tekočem letu, me pa zanima tole!
A so tvoji delodajalci vsevedi in že za naprej vedo, da boš celo leto v bolniški oz. na porodniški????
Sej veš nesreča nikoli ne počiva, kaj če bi se kaj zalomilo in niti do prodniške ne bi pršla, se sred porodniške se tudi kaj zalomi.

Ztao mislim, da je tvoj delodajalec kljub temu deloval nezakonito, če ti je dal odločba z manj dni dopusta, kot ti bi pripadalo! Saj vnaprej ne nore vedeti za nobenga delavca ali bo na bolniški ali ne.

Me prav zanima po katerem zakonu je tvoj delodajalec to ravnal! Upam, da ti je tvoj odvetnik to povedal !

ja sej
ne vem kdo se ukvarja z zadevami, ki so stare 1 leto in jih ne moreš spremenit s kako pritožbo.
Zato si nerazumljena.
ps. a za letos si dobila pa pravo odločbo:)))))))))))))))))))

Kitty, lahko sicer verjameš, kar hočeš, ampak jaz ti priporočam dvoje:

– poslušaj, kaj ti skušajo tule punce dopovedat in

– po hitrem postopku menjaj odvetnika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close