Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kadroviki bodo vedeli

Kadroviki bodo vedeli

Kako ugotoviti, ali je nek delavec, ki je tujec in dela pri nas že davčni rezident? Kako to ugotoviš?

Davčni rezident republike Slovenije sem mislila.

čim je prebiva v sloveniji mora tukaj plačevati davke to pomeni, da mora pridobiti davčno številko

Ne, ni rezident, razen če ima tukaj stalno prebivališče.

Po 6.členu ZDoh-2 je zavezanec rezident Slovenije, če izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
– ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v RS
– ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v RS
– je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v RS skupno več kot 183 dni

na ZZZs, če imaš spletni dostop lahko preveriš

Nisem strokovnak za davke, niti kadrovnik, ampak meni se zdi, da sploh nima veze ali ima kdo status rezidenta ali ne … Nas racunovodja pravi, da ce je delavec opravil delo v SLO in mu slovenski delodajalec to delo placa, mora biti tudi davek (oz. dohodnina) za opravljeno delo placan v SLO. Ne vem pa kako to izgleda v primerih, ko imajo drzave podpisan sporazum o izogubanju dvojnega obdavcevanja.
Da za kaksno osebo lahko placas davek (oz. dohodnino) mora imeti ta slovensko davcno stevilko.
Pri nas smo morali tudi placevati dohodnino za tujce in ce niso imeli SLO davcne stevilke, so si jo morali pridobiti. Smo imeli pa tudi primer, ko tip ni vedel, da SLO davcno stevilko ze ima in je sel na DURS, da bi dal vlogo za novo in so mu rekli, da ima to ze urejeno. Potem so mu pa samo ponovno sprintali odlocbo o SLO davcni stevilki.

Vasa firma ima verjetno na DURSu svojo davcno referentko. Lahko njo vprasate ali ima doticna oseba to ze urejeno ali ne? Ce ne bo vedela povedat, vam bo pomagala vsaj tako, da bo povedala kam naprej se lahko obrnete.

Upam, da bo moj post kaj v pomoc.

Hvala lepa vam, vsi ste mi po malem pomagali. Zdaj bo pa šlo..

Na davčni izpolne po 183 dneh tudi en vprašalnik, potem pa mu izdajo odločbo, da je rezident.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close