spada to v redni delovnik
V delovni čas se ponavadi šteje toliko, kolikor je normalno za zaključek blagajne, brez dosti iskanja. Če pa si med uradnimi urami raztresena in ti blagajna na koncu dneva ne štima… Ja, oprosti; ne vem, kako lahko pričakuješ od delodajalca, da bo to tvojo raztresenost še nagradil? Seveda, da gre v takem primeru iskanje in usklajevanje v tvoj prosti čas!
Kje pa ti delaš? V gospodarstvu verjetno ne. Ali pa, če že, potem v kakem napol državnem podjetju.
Ker v zasebnih podjetjih stavek “in druga dela po navodilu nadrejenega” ponavadi pomeni, da prideš v službo in delaš, kar ti naročijo.
Kje pa ti delaš? V gospodarstvu verjetno ne. Ali pa, če že, potem v kakem napol državnem podjetju.
Ker v zasebnih podjetjih stavek “in druga dela po navodilu nadrejenega” ponavadi pomeni, da prideš v službo in delaš, kar ti naročijo.[/quote]
Jaz take klavzule nimam in je tudi ne bi podpisala. Sori, hočem vedet kaj bom delala, kako dolgo in koliko za to dobim. In take klavzule, če jih kdo podpiše, res lahko pomenijo vse mogoče. Tako v mejah dobrega okusa in zdrave pameti kot krepko čez. V naših pogodbah tega ni, pa čeprav delam v privat firmi v gospodarstvu. Imamo pa zato zelo dolg in morda za koga preveč picajlzarski opis del in nalog, ampak se vsaj točno ve, kaj in koliko se zahteva od mene.
Btw, če delo ne šteje v delovni čas potem se to šteje kot nadurno delo, ki je točno določeno, koliko ga sme biti in pod kakšnimi pogoji. In štimanje blagajne po zaključku se meni zdi logično, da ga je potrebno opravit, vendar mora (jasno, po normativih) sodit v delovni čas. Če se zaštrikaš in potem rešuješ je logično, da ne gre v redni čas ampak na račun tvojega časa. Neko normalen zaključek (kaj vem, 15 minut recimo) pa mora biti upoštevan. V primeru, kot ga je opisala “blagajna” a temu ni tako in to ni prav.
Meni se tudi zdi fer, da se nek normalni čas šteje v delovnik. Pa tu ne gre samo za blagajno. Jaz npr. si pišem ure samo za čas, ko delam s strankam. Vse priprave prej in zaključevanje blagajne pa je takorekoč moj prosti čas. Moti me, da potem poslušam, da imam premalo ur in se ne morem bunit, kadar naj bi delala 8 ur (zaposlena sem za 4)
Forum je zaprt za komentiranje.