Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kadroviki

Kadroviki

Začela sem delati v kadrovski službi, vendar o teh stvareh nimam kaj dosti pojma. Prebrala sem si celoten ZDR, pa vendar notri ni opredeljenega nekaj, kar zanima večino delavcev in kar bi morala vedeti v piko.

Predvsem vse kar se tiče dopusta in regresa.

Kako je z regresom in dopustom, če ima delavec prekinjeno delovno dobo, in kako če ima neprekinjeno. Kdaj se mu izplača regres in koliko ( v 12-inah) če ima prekinjeno in kdaj, koliko če ima neprekinjeno. Kako je s tem, če mu bivši delodajalec ni izplačal regresa in ni dovolil koristiti dopust? Mu moramo to mi omogočit? Pa še cel kup neodgovorjenih vprašanj imam, ki se tičejo regresa in dopusta, pa ne vem kje naj si to preberem in naštudiram.

Mogoče kdo od vas ve, kje bi si vse to prebrala? V ZDR je vse skupaj napisano totalno ohlapno in mi ne pomaga kaj dosti.

V kolektivni pogodbi.

Tiste stvari ki so neodvisne od kolektivne pogodbe, me zanimajo. Predvsem to kar sem napisala.

V ZDR je opisano, kako se odmerja dopust in na dopust vezan regres. Še enkrat predelaj tiste člene!

jaz nisem kadrovik, pa to vem!
ali si delodajalcu povedala, da nimaš pojma o kadrovanju?

Če ima prekinjeno del.dobo, se mu začne spet šteti 6-mesečni rok. Takrat dobi pravico do koriščenja dopusta in regresa..
Bivši delodajalec mi je bil dolžan izplati sorazmeren delež regresa in dopustiti koriščenje dela dopusta. Če ne, mu mora izplačati odškodnino (edino v tem primeru je odškodnina dopustna!)

Preberi Zakon o delovnih razmrejih iz l.2003, popravke iz lanskega leta, splošno kolektivno pogodbo, vašo panožno, podjetniško, pa Pravilnik o delovni knjižici..

PS – nisem kadrovnik..

Imajo pa srečo ti tvoji delodajalci, da so zaposlili tako brezveznico, ki okoli po forumih sprašuje za svoje delo. Kako se lahko prijaviš za kadrovsko službo, če se ti niti malo ne sanja o svojem delu? Me zanima, kako boš uspešno opravila 3 mesečno poskusno delo.

Ej babe, pa kaj jo napaate, zavidate? Saj se bo punca naučila, zakaj jo je pa zaposlil pa je njegova stvar, a ne? Če ji lahko kaj pomagate ji dajte, lahko, da boste vi jutri nastopile službo, ki ni ravno vaše področje in boste rabile pomoč.

Huba bubi, se strinjam.

Marinka, preberi si še enkrat zakon ali pa si v knjižnici dobi komentar novega zakona, kar je veliko bolje. Poleg tega je kar nekaj literature in člankov na temo izplačil regresa, sprememb zakonodaje. Poišči v http://www.cobiss.si in pojdi kar pod splošne knjižnice in nato izberi najbližjo v tvojem koncu. veliko zelo uporabnih reči najdeš na portalu racunovodja.com (zakonodaja, dohodnina, izračuni). Če imaš problem z razumevanjem zakona, se lahko pozanimaš na to temo na straneh Ministrstva za delo. Če pa še to ne bo pomagalo, jim lahko za natančnejšo razlago tudi pišeš ali jih pokličeš, ampak govorim res o tistih vprašanjih, za katere ne boš dobila odgovora že prej iz druge literature.

Saj bo…v mesecu ali dveh, če se boš “vrgla” v to področje, boš pravi maher.

Punce hvala vam, sem si preskrbela najnovejšega s komentarji, predelala že cca 1/10, tako da čez en mesec bom ekpert 🙂

Je res nepreimerno bolj razumljiv kot tisti na netu, ki ima samo 50 strani vsega skupaj.

Hm…kaj si po izobrazbi? Zanimivo….zaposlijo kadrovnico, ki pojma nima…kako si pa prišla v podjetje, preko vez? Sej te ne napadam, da ne boš mislila…ampak kadrovnica ima pomembne niti v rokah in če nima pojma od pojma, kako boš zaposlovala nove ljudi?? Kako boš držala pokonci organizacijo?? Sej itak se vse da naučiti, če je volja…sam za tako delovno mesto ponavadi čaka v vrsti cca 200 – 300 ljudi…in pol vzamejo eno, k pojma nima….

no no kaj jo napadate. vsak se je moral nekje stvari naučiti, tudi ona se bo.

Naučiti…..brez izkušenj te nihče nikjer ne vzame, razen če imaš veze…kadrovnik dobi 300 prijav pol pa izbere nekoga k ga pozna in nima pojma…evo, Marinka je samo potrdila moje razmišljanje….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close