Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev za DominikoT

za DominikoT

Spoštovani!

Spodaj sem kopirala en vaš odgovor in sicer je bilo vprašanje na to temo, če odpovedni rok začne teči z 31.05. ali ji pripada cel regres in cel dopust. Vaš odgovor sem kopirala, ker mi ni najbolj jasen. Napisali ste da je mejni datum za pravico do celega regresa 30.06. kako to? Kajti če šteješ 30 dni od 31.05. prideš na datum 29.06. in ne na 30.06.
Pa še nekaj , povsod kjer sem brala piše da če zaključiš z delovno dobo po 30.06. ti pripada cel regres in cel dopust. kakto da je mejni datum 30.06.

To mi res ni jasno, zato bi vas lepo prosila, če mi lahko bolj natančno opredelite, če to dejansko res drži.
Torej če mi začne odpovedni rok teči z 31.05. in velja, 30 dnevni odpovedni rok -imam pravico do celega dopusta in celega regresa. Drži ali ne drži 🙂 ??

Hvala vam vnaprej za obrazložitev.

Re: Spet regres-prosim za nasvet
Napisal: DominikaT
Datum: 13.05.2008 10:28

Če ti bo takrat šele pričel teči odpovedni rok, potem imaš pravica do celegfa regresa- mejni datum za to pravico je 30.6.
Odpravnina je 1/4 osnove krat 14 let krat povprečje zadnjih treh plač in to bruto /ne neto kot dobiš nakazano/, tako da se ti bo za ta leta kar nekaj nabralo.

Priporočam vam, da si preberete članek:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2276

Je pa okoli regresa ob odpovedi nekaj nejasnosti in obstajata dve možnosti, če je odpoved po 1.7.:
– vsak delodajalec plača sorazmerni del regresa
– prvi delodajalec plača cel regres.
Prebrala sem, da b kolikor se en dogovorita je pri odpovedi po 1.7. dolžan regres izplačati prvi delodajalec v celoti.

Če dajete odpoved bi bilo bolje, da vam odpovedni rok prične teči 1.6. in je zadnji delovni dna 1.7.

LP
D

saj ne grem k drugemu delodajalcu.

nejasen mi je bil predvsem tisti del kjer pišete da če začne odpovedni rok teči z 31.05. da pripada cel regers in cel dopust. To mi ni bilo jasno.

Pa tudi tisti stavek da je mejni datum 30.06. (in ne 01.07)
hvala vseeno

Se opravičuje, sem mislila da dajete odpoved. Če dobite odpoved, potem vam da ves regres delodajalec.
Mejni datum je 30.6., ko ti še ne pripada cel regres in 1.7. ko ti- sem se malo nerodno izrazila 🙁
In če odpovedni rok prične teči 31.5. je to zelo neugodno za zaposlenega in ugodno za delodajalca.

LP
D

Torej če bi mi odpovedni rok začel teči 01.06. bi mi pa pripadal celoten regres in celoten dopust.

Sam če priznam mi tud tukaj nekaj ne štima, ker če štejemo od 01.06. je 30 dni, 30.06. in ne 01.07. Si narobe to razlagam??

Prosim odgovorite mi še na to, potem pa vas bom nehala “nadlegovati”

Hvala vnaprej!!!

Gospa Dominika T. prosim, da ne zavajate ljudi!

Veliko nejasnega- imate možnost povedati kako je pravilno.

Če dobite odpoved 1.6. je 30 dni 1.7., ker se šteje od naslednjega dne.

Kar sem napisala o regresu je link do strani na računovodja.com- tam je razloženo kaj in kako pripada.

V Iks-u pa je bil objavljen članek kateri delodajalec je dolžan zagotoviti regres in tam sem prebrala, da je to stvar dogovora z novim delodajalcem. Če pa se ne dogovorita je regres dolžan izplačati delodajalec, pri katerem je bil delavec zaposlen prvega pol leta. Če vas zanima vam lahko v jutri napišem številko in stran IKS-a da si boste prebrali.

LP

DominikaT hvala, res pa bi prosila za številko tega iks-a in stran da si bom lahko prebrala.

Pri meni pač te težave da bi si delodajalca morala dogovarjati kdo bo izplačal regres, ne bo , ker nimam nove zaposlitve.

Odpoved dobim 31.05. odpovedni rok pa mi začne teči z 01.06. Torej se mi delovno razmerje zaključi z 30.06.

Ko dobite odpoved, se odpovedni rok šteje naslednji dan za prvi dan, če jo dobite 31.5. je prvi dan 1.6. in zadnji dan 30.6.. Na ta način dobite sorazmerni del regresa.

V IKSu št 1-2 leto 2008 je opisana sprememba 131.člena ZDR v 56.členu novele ZDR.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close