Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev bolniška in morje

bolniška in morje

Mene pa zanima sledeče. Sem 29 tednov noseča in na bolniški (od komisije), ker pa se bliža poletje bi šla rada z dvema otrokoma na morje. Ali je to sploh mogoče, kaj če komisija ravno takrat preverja, če sem doma? Zanima me mnenje in izkušnje tistih ki ste ali ste bile v podobni situaciji:
Hvala za odgovore in lep dan!

Sama sem bila na bolniški celo nosečnost in med drugim rodila v 29. tednu in na dopust niti pomislila nisem, pa je bilo poletje vmes.

Če lahko greš na dopust (mislim vožnjo in napor) lahko greš delat. Mater me to jezi.

tudi mene tako razp…….in kaj če bo kej narobe s tabo al pa dojenčkom?

Ej, oprosti, to pa 100% ne drži. A ti res misliš, da si na bolniški zaradi vožnje in napora (mimogrede, kakšen napor pa je dopust?!?!)? Nekateri so na bolniški zaradi različnih rizičnih faktorjev, kot npr. starost, prejšnji splavi, glede službe pa predvsem zaradi stresa, ki ga mogoče niti ne občutiš pri vsem tem vsakodnevnem norenju in hitenju, vsekakor pa lahko vpliva na otročka.
Najbolje je vprašati gin., ali se gre lahko na dopust in če “ja”, ali lahko poda takšno mnenje, da ne boš imela problemov z delodajalcem.
Srečno!

Sama sem bila ravno tako na bolniški skozi poletje, vendar nisem pomislila na morje, imela pa sem drug problem in sicer sem živela na drugem naslovu, kot pa je moj uradni naslov. Zaradi tega sem obvestila komisijo kakšna je situacija in da bom na tem začasnem naslovu ves čas nosečnosti. Gospa tam mi je rekla da ni problem, če bo kontrola, bodo prišli pač na ta naslov, ki sem jim ga posredovala. No, jih ni bilo, ampak takrat bi mi bilo vseeno, tudi če pridejo, saj sem bila doma ves čas, z izjemo 2x na teden, ki sem jih prebila v dnevnem centru jubljanske porodnišnice, kjer so preverjali moje stanje.

Ne vem – če je tako, da si želiš na morje in sai to sposobna izvesti, bi jaz prekinila bolniško in šla na dopust, ali pa se pri svoji ginekologinji pozanimala kako in kaj – komisija najbrž ne bi bila preveč zadovoljna, če bi slišala kaj nameravaš. Je pa tudi odvisno od diagnoze – moja mami npr ki je bila na bolniški zaradi psihičnih težav je hodila v gore, vmes prišla komisija, jim je sporočila da je bila v gorah in niso komplicirali – vendar ji je v odločbi pisalo, da so dovoljeni sprehodi v naravo.

Če ti piše, da moraš biti doma na naslovu, potem mislim da je edina šansa da prekineš bolniško.
Je pa moja kolegica vseeno šla na morje v nosečnosti kljub bolniški, vendar je imela srečo in vmes ni bilo kontrole.
Jaz si ne bi upala riskirat, ker ne samo da bo, če te odkrijejo bolniška prekinjena, mislim, da bi lahko tudi delodajalec sam zelo negativno reagiral, če bo odkril, da si na morju. Slovenija je pa tawko majhna, da tudi če greš nekam v dalmacijo, sigurno srečač kakšnega prijatelja, sodelavca in se hitro zve…

Odvisno od odločbe komisije. Če piše mirovanje doma, nimaš kam hodit, uradno tudi po otroka v vrtec ne. Koliko pa preverjajo pri vas, je pa drugo vprašanje. V NM so menda strašno striktni, ravno okoli nosečnic na bolniških.

Če si na bolniški z razlogom verjemi da je vožnja napor. In ginekolog ki bi dovolil dopust nosečnici, ki je na bolniški z “dobrim” razlogom boljše da ga skinejo.

V družini je dopust še kako napor. Koliko dela je samo letat okoli, pa vse spakirat, pa upedenat dva otroka. Ne moreš ti to ležečki.

: -))) Gospa sigurno ne dela pri privatniku, zato pa je tudi na bolniški in plačujemo jo itak mi. Tako, da naj kar gre na morje, če je na morju, na bolniški ali v službi je itak eno in isto, efekta ni, plačamo pa mi.
Lep dopust želim.

Če si nosečnica, imaš v odločbi gotovo napisano, kaj smeš in kaj ne. Po vsej verjetnosti ti piše, da moraš biti doma. Potem je to to in nimaš kaj na morje (praviloma). Če te dobijo, da kršiš določila, te sicer ne bodo dali iz bolniške, se pravi, boš še vedno v staležu, ne boš pa več dobivala bolniškega nadomestila, se pravi, ostaneš brez denarja (to je razlaga moje zdravnice). In se je to v praksi kar precej ljudem že zgodilo, po besedah moje zdravnice.

Jaz sem trenutno tudi na bolniški od komisije, okrevam po operaciji in čakam, da bom šla v toplice na rehabilitacijo. Moj problem je drugačen, namreč, meni niso v odločbi ničesar napisali, razen, da sem nesposobna za delo. A ima kdo kaj pojma, če v odločbi nimaš ničesar napisanega na temo gibanja, ali potem smeš v drug kraj. Na morje ravno ne bi šla, bi pa šla do sorodnikov, bi me moj peljal, ker trenutno še ne vozim na dolge proge.

Ne vem sicer, če to še velja, ker je od tega minilo že nekaj let. Naš sorodnik, ki je okreval po težki operaciji, se je dogovoril z osebno zdravnico, da mu je na karton dopisala, da ga neguje sorodnica, in njen naslov – je nekaj tednov dejansko bival pri njej in ne na svojem stalnem naslovu. Ni bilo nobenih težav.

Sem bila na bolniški celo nosečnost zaradi nevarnosti prezgodnjega poroda in sem vseskozi ležala, je bilo tudi poletje vmes in nisem niti pomislila na kakšno morje, kljub dvema otrokoma, sem pa srečna, da sem prišla do roka in rodila zdravega otroka.

Hm.
Da bi dobila zeleno luč za odhod na morje? O tem lahko le sanjaš-če si ne urediš še kakšne psihiatrične diagnoze. Recimo depresije in ti potem zdravnik priporoči dopust, menjavo okolja.

Sem pa v nosečnosti bila sam ana 7-mesečni bolniški zaradi ponavljajočih krvavitev, nevarnosti SS in potem prezgodnjega poroda. Imela sem predpisano mirovanje.

Kljub temu sem šla na lastno pest na 1-tedenski zimski dopust-smučanje z družino. Še 2 otroka, mož.

Sama res nisem niti smučala, kako le, niti hodila na sprehode, ne bazen,…vse kar sem si privoščila je bila nega obraza.

Ker smo dopustovali še z eno družino, je bilo to dopustovanje pravi balzam za mojo dušo, pa čeprav se iz apartmaja pravzaprav nisem premaknila!

Ni bilo treba pospravljati, na večerje smo hodili v stavbo zraven-toliko sem žezmogla. In imela sem veliko manj dela kot doma.

Zase vem, da se mi je obrestovalo, kar se počutja tiče, pa tudi otroka sta bila cele dni z možem in na snegu.

Kaj pa storiti, če bi prišla komisija?

Ne vem, jaz sem tvegala.

Na živce mi gredo taka vprašanja. Ti si na bolniški in bi šla z dvema (!) otrokoma sama na morje? Moja domišljija ni dovolj močna, da bi pogruntala “opravičjiv” razlog oz. možnost, kjer se bolniška v času nosečnosti in dopust z dvema otrokoma ne izključujeta.
Vsaki nosečnici, ki potrebuje bolniško, jo privoščim. Tudi tistim, ki imajo neustrezne, stresne in na sploh neprimerne delovne okoliščine, ne bi očitala, da si na ta način rešijo trenutni položaj. Ampak bit na bolniški in razmišljat o morju? Ne vem, naj mi kdo pojasni, kako gre to dvoje skupaj. Če nekdo izkoristi nosečnost za bolniško, potem pa še hodi na morje, je pa prvi kandidat za kontrolo. In posledice, če se bolniška izkorišča.

Bila sem doma. Razen če prekineš bolniško.Pojdi na porodniško 42 dni prej.

Prekini bolniško, koristi letošnji dopust.

A pa je to fer do delodajalca?

Te možnosti več ni že kar nekaj let! Samo 28 dni prej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close