Popoldanski s.p.
Z možem imava tako mizerni plači (skupaj 1.000 eur) da razmišljava da bi eden od naju odprl popoldanski s.p. in ne vsak svojega, ker sva potem še ob dodatnih 40 eur mesečno (30 prispevki, 10 tr), pod tem s.p.-jem bi pa delala oba. Jaz nekaj kar znam in on nekaj kar zna, za nobeno od dejavnosti ni potrebna izobrazba ali kakšni drugi pogoji in omejitve.
Pa bi naredila tako, da bi odprla s.p. naprimer jaz, pa njega najela za izvedbo dela (ki ga on obvlada), s tem da bi naredila z možem recimo podjemno pogodbo oziroma kaj drugega bolj ugodnega, če obstaja. Samo toliko da bi jo imela, v primeru kakšne inšpekcije, če ne bi bilo pa nobenega preverjanja, bi pa naredila kot da sem delala jaz, na podjemno naredila samo par % vrednosti, kar pomeni da naju pride ceneje, pravzaprav da nama več ostane (podjemne naj bi bile kar drage menda, cca 40% pobere država, če sem prav obveščena).
Kaj mislite, a bi to bilo možno? Po eni strani je že skoraj goljufija, česar nočeva, po drugi strani pa nisva tako prepričana vase, da bi odpirala dva s.p.-ja in izgubljala denar, ki nama ga že tako hudičevo primanjkuje.
Podjemna pogodba je res enostavna pogodba – je pa zelo hudičevo draga. Izplačevalec plača npr. 100 EUR bruto, od tega odšteje 10% normiranih stroškov in dobi osnovo za izračun 25% davek, 6% prispevke + 3,08 EUR pavšalnih prispevkov za zdravstvo. Plača pa se še posebni davek na prejemke in sicer 25% od bruta.
Lahko pa zakonca med seboj sklenete pogodbo za kratkotrajno delo – prijavi se samo na upravni enoti – in sicer gre za brezplačno delo sorodnikov. Ne vem čisto natančno – preberi si zakon, kjer je opredeljeno osebno dopolnilno delo, kratkotrajno delo – skratka, preprečevanje dela na črno!
Forum je zaprt za komentiranje.