Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kmalu brezposelna -pomagajte z nsaveti

kmalu brezposelna -pomagajte z nsaveti

Pozdravljeni!

V podjetju kjer sem zaposelna je prišlo do reorganizacije in bova z sodelavcem ostala brez dela. Dali naju bodo na zavod kot tehnološki presežek. Odpoved se bo zgodila v nekaj dneh. Zanima me kako v bistvu potekajo vsi ti postopki v zvezi z odpovedjo. Bova dobila kakšno obvestilo o odpovedi ali samo odpoved. kako naj veva da so nama dali toliko odpovednega roka kot nama pripada.

zanima me vse predvsem zaradi tega da naju ne bi prinesli okoli, ker sva oba še zelo mlada in neizkušena v zvezi s temi zadevami.

na kaj vse naj bova pozorna. PROSIM ZA NASVETE!!! HVALA

Pozdravljena

Žal mi je, da se ti bo zgodila odpoved. Pred odpovedjo moraš dobiti obvestilo, da ti bo prenehalo delovno razmerje iz poslovnih razlogov. Odpovedni rok mora biti v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih oz. kolektivni pogodbi, ki zavezuje tvoje podjetje ( odvisno od dejavnosti ). Po spremembi ZDR-ja so se od lanskega novembra dalje odpovedni roki skrajšali, vendar pa če so v kolektivni pogodbi navedeni daljši odpovedni roki, veljajo le-ti. KOlikšen je tvoj odpovedni rok, je odvisno od delovne dobe pri delodajalcu.

V odpovednem roku imaš pravico 2 uri/ teden za iskanje nove zaposlitve ( za ti dve uri si plačano tako,kot če bi delala ).

Pripada ti tudi odpravnina,izračunana po 109.čl. ZDr-ja,
regres in dopust za letošnje leto v sorazmernem delu, če ti bo delovno razmerje prenehalo pred 01.07. Če po 01.07., pa ti pripada dopust in regres v celoti. Če se boš po prekinitvi delovnega razmerja takoj zaposlila pri drugem delodajalcu,ti pripada sorazmerni del dopusta in sorazmerni del regres.

Po prekinitvi delovnega razmerja se lahko v roku 30 dni prijaviš na zavodu za zaposlovanje – preveri ali imaš kakšno pravico do nadomestila za čas brezposelnosti. Sicer pa se je kljub temu pametno prijaviti na zavodu, saj bo v primeru, če boš pri novem delodajalcu dobila zaposlitev, le-ta mogoče pridobil kakšne subvencije za tvojo zaposlitev, saj delodajalci gledajo tudi na take stvari.

Želim ti, da bi skupaj s sodelavcem čim prej našla novo zaposlitev.

O odpovedih se skoraj vsak teden odpirajo teme na tem forumu in tudi drugih. Malo pobrskaj in bos nasla zelo uporabne odgovore.

Predlagam ti, da pogledas se forum delovno pravo, si preberes Zakon o delovnih razmerjih in kolektivno pogodbo za svojo dejavnost (tiste clene, ki govorijo o odpovedih).

Zal nisem kadrovnik in ti ne morem dati boljsih nasvetov. Vem pa, da ce se hoces prijaviti na Zavod za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve, ne smes sam dati odpovedi, ampak te mora delodajalec odpustiti.

Pa mislim, da je od tega ali si zaposlen za dolocen ali nedolocen cas tudi odvisno ali ti je podjetje dolzno dati odpravnino. Za ena podjetja sem slisala, da iscejo vse sorte finte, da jim nebi bilo treba izplacat odpravnine.
Pozanimaj se se pri kaksnem odvetniku. Ce si slucajno clanica kaksnega sindikata, imas odvetnika tam zastonj.

Poglej tudi v pogodbo kaj ti pise o odpovednem roku. Ce v pogodbi ni naveden, mislim, da velja tak odpovedni rok, kot je v panozni kolektivni pogodbi.
Zdi se mi tudi, da ti morajo omogociti, da porabis dopust ali pa ti ga morajo placati.

Drzim pesti, da vaju ne bodo prinesli naokrog. Pa upam, da se bo oglasil se kdo s kadrovskega podrocja in vama dal bolj tocne nasvete.

Evo, medtem, ko sem tipkala, ti je Tai zelo fajn vse napisala.

Ne glede na to, ali imaš pogodbo za določen ali nedoločen čas, ti vseeno pripada odpravnina.- pri izračunu odpravnine pa se upošteva povprečje tvojih bruto plač iz preteklih treh mesecev pred odpovedjo-tako, da si jo lahko tudi sama izračunaš.

Kar se tiče upoštevanja delovne dobe pri izračunu odpravnine – upošteva se tvoja celotna delovna doba pri zadnjem delodajalcu do izteka odpovednega roka, tako da ti svetujem, da vse preveriš, lahko pa se še enkrat javiš na forum, ter napišeš vsebino odpovedi, pa ti lahko potem povem iz prve roke, ali so ti prav spisali odpoved in izračunali odpravnino ali ne.

lp

Tai, hvala ti res! (Pa tudi ostalim hvala.)
Res si vse lepo in natančno napisala. Zdaj vsaj veva kaj lahko pričakujeva in kako ta postopek poteka. Pojma nisva imela niti glede dopusat niti glede regresa, niti glede tistih dveh ur za iskanje nove zaposlitve.

Koliko prej pa naju morajo obvestiti glede odpovedi? Morava biti na kaj pozorna kar bo pisalo na tem obvestilu, da ne bova kaj spregledala. tako se bojiva vsega tega, za oba je pač kot sem že napisala odpoved prvič in so vsi nasveti res dobrodošli.

Hvala res še enkrat

Kolikor vem, ni nič določeno, koliko dni pred odpovedjo moraš dobiti obvestilo, da boš dobila odpoved, tako da pač počakaj. gre pa za preprosto obvestilo, v katerem te obveščajo, da boš v kratkem dobila odpoved iz tega in tega razloga. Obvestilo ni nič posebnega.
Ni se ti treba nič bati. Lahko pa se vsekakor posvetuješ še s kakšnim pravnikom na sindikatu,če si članica le-tega. Če gre res za reorganizacijo, potem se odpovedi ne moreš izogniti. Če pa bi se te radi znebili in si bodo “reorganizacijo izmislili”, potem pot pod noge in k odvetniku.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close