Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Tiste, ki delate polovični delovni čas

Tiste, ki delate polovični delovni čas

Zaradi otrok mislim.

Me čist iz firbca zanima ali imate otroka ali otroke doma ali v vrtcu?

Eno poznam, ki bo imela oba otroka v vrtcu, delala polovični čas, toreej 4 ure. Oba otroka pa tam vsaj do 15h ali 15:30 v vrtcu.
Njen argument je, da bo zato delala 4 ure, da bo več z malima dvema. To mi pa nekak ne gre skup, ker ju itak skor cel dan ne bo doma.

Kaj pravite na to?
Vem, da ima pravico do tega, pa vseeno.

Jaz delam 6 urni delavni čas v službi in moja sončka sta prav tako do 15h v vrtcu. Ja do 15h!!! juhuuu to je za naju z možem uspeh, saj sta prej ostajala do 16.30, saj se oba voziva 60 km v eno smer.

Jaz sem šla na 6 urni delavnik izključno zato, da sem več z otroci, pa čeprav to pomeni, da do 15h komaj prisopiham do niju.

Veš moraš vedeti malo več o družini, predno kar na slepo udariš po njih.

Nič slepo ne udarjam po nikomer. Samo vprašala sem za mnenje.

Za to konkretno žensko vem, da ima službo oddaljeno 10 minut od doma. Nisem pa prepričana ali začne ob 7h ali 8h. V najslabšem primeru je doma ob 12h in 10 minut.

recimo, da v času, ko pride domov in preden gre po otroke v vrtec, vse pospravi, skuha, zlika,… in je potem od 15h dalje res do večera z otroki, ne da bi ji bilo treba misliti na gospodinjstvo. meni se zdi to čisto ok. kaj bi ji pomagalo, če bi šla po njiju tri ure prej, potem pa popoldne glancala, kuhala in likala…

in če sta otroka do 15.30 v vrtcu, to še ni cel dan. če sta recimo pokonci vsaj do 20h zvečer, pomeni to npr 4,5 ure doma z mamo – v budnem stanju:)

Če pa jih poznaš, potem nam moraš vsaj zaupati kaj ona med 12. in 15. počne.

Če je tako kot pravi Nelida, potem ni panike, če pa se ona zabava sama in po svoje vsak dan, potem je malo bolj nerodna zadeva.

Točno ne vem, kaj počne. Vem pa, da ne skuha ona, niti ne lika in tudi glanca ne. 🙂

Jaz poznam mamico, ki sploh ne hodi v službo, pa ima otroka za 4 ure v vrtcu. Otrok ima tako družbo sovrstnikov, tam se marsikaj nauči, česar se doma ne bi, ona pa se v teh urah ukvarja z gospodinjstvom in gre po nakupih.

Kakor pač komu paše.

Glej, dokler ne veš, prosim ne delaj zaključkov po svoje!

zakaj me obrekuješ?
Otroka v vrtcu itak spita skoraj do 15 ure, jaz pa medtem doma lahko nekaj postorim, pa četudi držim noge v luft, kar mi pri dveh radovednih glavcah do noči ne uspe več.

In kaj zdaj tebe muči? To da ima nekaj časa zase in lahko počne kar hoče?Jaz poznam mamico, ki sploh ne hodi v službo, doma ima zaposleno gospodinjo in varuško 24/7. Kaj pa zdaj?

Jaz sem tudi delala za 4 ure in imela otroka v vrtcu.
Bila samohranilka, delala do 12. Ker je bil vrtec čisto na drugem kocu Ljubljane, bi prišla v vrtec ravno ko bi že spali. Zato sem ju pustila, da tam še spita in sem ju šla iskati ob cca 14h. V teh dveh urah sem uspela iti v trgovino, kaj pospraviti, iti po opravkih, čitati knjigo ali pa samo s prijateljico na kavo. To sem vsake toliko nujno potrebovala, saj sem bila kot rečeno samohranilka in sta bila otroka praktično skos na/pri meni!:)) Vsak starš rabi malo, da si oddahne!
In tako sem bila dobre volje ko sem prišla po njiju in polna energije – od službe nisem bila zelo utrujena, svojih 5 minut sem imela, in še vse drugo je bilo opravljeno. In smo imeli ves popoldne čas samo za nas – za sprehode, park, igranje, karkoli. Zelo lepe spomine imam na tisti čas!

M

Ja pismo, pa sej mamice imamo lahko tudi kakšno urico zase, da malo zluftamo glavo!
In ja, sigurno, da je več z otroki, ker če pride ob 15ih po njih spočita in je postorila vse obveznosti se komot posveti njim. Če bi pa delala do 15ih oz 16ih in potem rabiš vsaj 20 min, da prideš, ker takrat je v prometu špica, razen, če ne delaš v neposredni bližini, pa potem domov preobleči se, pa še malo v trgovino je ura prec 5 popoldan, da ne govorimo, da si ti že čisto crknjen, otroci bi se pa igrali.

Ooooo, a smo nekomu stopili na žulj? 🙂

Prvič, me čisto nič ne muči. Postavila sem vprašanje. Ampak saj sem pričakovala tak odziv, ker nekatere res ne znate samo odgovoriti. Mirne živce punce.

Drugič, ne primerjajte primera, ko mamica nima službe, otrok pa je 4 ure v vrtcu. sem za socializacijo otroka in nikjer nisem napisala, da jih ta konkretna (ali katera druga) ženska ne bi smela imeti v vrtcu.

In tretjič, moje zanimanje je vzbudilo le to, da navaja argument, da bo zaradi tega več z otroki, kar v tem konkretnem primeru sploh ne bo, saj bosta otroka v vrtcu do takrat, ko bi bila ona 8 ur v službi.

Pa še to: meni prav malo dol visi, če valjate tiste preostale 4 ure svojo rit na kavču. Ampak ne navajajte argumentov, da delate po 4 ure zato, da boste več z otrokom.

In seveda tisti starši, ki imamo 2 otroka (ali več ali enega, saj ni važno) imamo doma povsem nepospravljeno in ničesar ne naredimo, ker delamo več kot 4 ure. In ne, ne pospravljam, namesto, da bi se igrala z otrokoma. In ja, imam dovolj časa zase. Ne iščite izgovorov otrok za svojo nezmožnost organizacije.

Ker če je tako, kot pravite, bi morali imeti možnost 4 urnega dela do otrokovega 18 leta. Saj veste, da bi lahko pospravile. Adijo pamet.

Meni je to povsem razumljivo. sama sem se prav zato odločil aza 6- namesto za 4-urni delavnik. Ker dejansko se ti ne splača v vrtec priti po otroka ob 12-13h, ko pojejo kosilo in gredo spat. Ne vidim kak eposebne koristi za otroka, ne mamo, da pride v vrtec po otrok asamo zato, da mu da doma kosilo in ga da spat. Pametneje je, da mama v teh 2-3 urah kaj koristnega opravi (nakupi, kuhanje, pospravljanje… oz. je ta čas še v službi) in pride po otroka, ko se zbudijo (okoli 15h). Potem pa namesto, da bi morala še kuhati, pospravljati, nakupovati, se lahko mirno ukvarja z otrokom ves popoldan.

Jaz nisem niti nje ničesar obtoževala. Vsak zase dela kar hoče. Ti recimo si šla po otroka ob 14h. Ona ob 15.30. Če bi bila v službi, bi končala ob 16h. In ni samohranilka. Ima pomoč z več koncev, tako da si oddahne. Tvoj primer je povsem drugačen.

Pa niti njen me ne bi zmotil, če ne bi navajala tega argumenta. Naj reče, da je zato, ker se ji ne da delat. Ali ker se ji ne da zvečer pospravljat. Ne pa zato, ker bo več z otroki. Ker ne bo!

Imaš kakšno zamero do te ženske, nemogoče, da te je samo to tako zelo zbodlo?

Da še tole pokomentiram. Seveda si moramo mamice zluftat glavo. Vsak dan. Ampak kljub vsemu menim, da v primeru, da 4 ure doma pospravljaš, likaš, kuhaš in še kaj, po temu nisi niti približno spočit. Mogoče celo bolj utrujen kot od službe. Odvisno od službe seveda.

Sprašujem, jaz ne poznam mamice, ki jo ti opisuješ, vendar je pri nas tako, da sem večino časa sama z otroki, brez staršev na dosegu roke. Še kako prav bi mi prišlo dve uri na dan, da naredim red po stanovanju, operem, zlikam, grem v trgovino, spijem v miru kavo.
Pa nisem slab organizator (se v službi ukvarjam s tem), samo ob majhnih otrokih je včasih brez pomoči težko se posvečati otrokom in še opraviti vse ostale obveznosti.
Premisli, koliko ti pri vzgoji in varstvu pomagajo drugi (mož, starši …).

Morda pa je gospo, ki jo opisuješ preprosto sram priznati, da potrebuje tudi malo časa zase, ker živi v okolici, ki tega ne bi razumela in potem navaja argumente v zvezi z otroki. Kdo ve?

in kakšne probleme je ona s tem povzročila tebi???

pa kva nimate druzga dela kot tuhtat kaj, zakaj, kako delajo drugi

Ne, do nje ne gojim nobene zamere. Niti približno.

Meni pri vzgoji zelo pomaga mož, pa tudi starši. In pri njej je enako. Le da ima ona dodatno še pomoč moževih staršev.
In zase si ne predstavljam, da bi bila 4 ure več doma, otroci pa ta čas v vrtcu. Res, bi raje bila 4 ure več z njima, pa ravno tako zvečer pospravila.

Sem za 4 urno delo, če imajo le otroci še kaj od tega. In različnih situacij je nešteto. Ker drugih ne poznam niti nikogar nisem obtoževala. Pa tudi te konkretne ne. Mi gre pa rahlo na živce, ker ob vsakem vprašanju tukaj nekateri poskočijo, kot da sem njih dala v časopis! In moti me, če se nekdo izgovarja na svoje otroke, čeprav oni od tega nimajo nič.

In kakšne probleme imaš ti sama s sabo? Velike očitno.
Še enkrat vse preberi, pa če imaš za eno miceno rozino možgančkov v glavi, boš pa mogoče dojela kaj sem hotela. Čeprav dvomim…

Oh, ko bi se ljudje ne toliko zanimali za druge…tc, tc, tc

Ma kaj te to sploh briga. Saj ti ni dolžna polagati računov, pa te je pač odpravila z nečim. Morda študira ob delu. Morda potrebuje več počitka kot ti. Morda zvečer z možem raje seksata kot pospravljata, pa zato pospravlja takoj po službi. Še veliko razlogov je lahko.

MIslim pa kaj te res briga. Ene mame ste res obsedene s svojimi otroci in mislite da morate bitivsako minuto dneva z njimi. Vsak človek rabi tudi čas zase in če si ta konkretna mamica v teh dveh-treh urah odpočije in se ukvarja z nečim, kar ji je v veselje je to lahko samo plus. Pa kje piše, da bi otrok na smrt rad šel iz vrtca že ob dvanajstih? Če bi jaz delala štiri ure zagotovo ne bi letela direkt iz službe v vrtec, vsaj ne vsak dan. Kaj bi ti potem rekla na mojo sosedo, ki je cel dan doma pa je otrok vseeno normalno v vrtcu. Mah sem res jezna ko vidim, kako se ene ukvarjate z drugimi ljudmi. Bog ve kaj meljejo druge mamice o meni, ki sem tudi tako čudna da si vzamem kdaj čas samo zame.

Očitno ti gre ženska hudo v nos. Ampak v tvojo vednost – je tudi plačana za 4 ure. In kaj dela v svojem prostem času tebe prav nič ne briga!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close