Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Bruto plača??

Bruto plača??

Zanima me če kdo ve kako se obračuna bruto plača sedaj so jo povečali na 566,53 in nam so poslali razlago da če delavec dela cel mesec mora dobit z vsemi dodatki(del.doba, izmensko delo, ned.delo…) brez nadur dobiš najmanj ta znesek, delavec, ki pa je bil na bolniški ali pa ni bil zaposlen cel mesec pa lahko dobi bruto plačo manjšo kot je minimalni znesek plače.
ali je to prav ali ne da tako obračunavajo, če se kdo spozna na to bom hvaležna za informacije.
lp
aja pa še to kako izračunaš neto znesek??

Kolikor jaz razumem, je minimalna plača, tista najmanjša, kij o lahko dobi delavec, ki dela polni delovni čas. Se pravi, da so vam pravilno povedali.

Tisti, ki so na bolniški dobijo manj- npr 80% plače ob poškodbi ali 90% ob bolezuni (odvisno od kolektivne pogodbe). In nadomestilo za plačo ne sme presegati plače, ki bi jo delavec dobil, če bi delal.

Neto si najlažje izračunaš na spodnji povezavi:
http://www.racunovodja.com/izracuni/place2008/opa_olajsava/

lp

Hvala za pojasnilo, pa me še neki zanima, prebrskala sem na strani zveze sindikatov za jubilejno nagrado za 10,20 in 30 let delovne dobe. pa piše da se jubilejna nagrada za delo pri zadnjem delodajalcu izplača, pa me zanima kaj to dejnsko pomeni da se izplača če si toliko let delal pri zadnjem delodajalcu ali da si to dobo let dosegel taktar, ko si bil zaposlen pri njem, pa si lahko leta imel še od prejšnih delodajalcev. in če si 10 let pri nekomu delal konstantno, kako lahko dosežeš, da ti to izplača, če ti ni, ko si prišel že čez 10 let in ti ni bilo izplačano, kaj sedaj. Upam da ne težim preveč.
lp

Če veš katera kolektivna pogodba vam velja,
je tam točno določeno ali ti jo izplača za delo pri zadnjem delodajalcu ali zadnji delodajal za preteklo delovno dobo.
Če mi napišeš po kateri kolektivni pogodbi ti lahko pogledam.

LP

Gre za kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine slovenije in sem že brskala na netu, pa samo to piše, koliko je izplačilo in da pri zadnjem delodajalcu, pa ne vem ali da si toliko let tam delal ali to dobo dosegel. Ker tam kjer sem jaz zaposlena jih je kar nekaj, ki so dosegli 10 let, nekateri 20 in niso prejeli, ne v prejšni firmi za 10, ne v sedajšni za 20, kako pa to lahko iztržiš da dobiš, kaj moraš podat ali zaprosit, pa kje. To nam ni jasno.
Mi imamo KP(kolektivno pogodbo) in na strani sindikata je ta pogodba do ne vem katerega člena in najdla sem 80.člen KP-drugi osebni dohodki, kjer to piše, a mi v službi imamo do člena 29.-končne določbe, imamo pa v 14.členu-dodatki, druga plačila in piše da je delavec upravičen tudi do dodatkov, povračil stroškov v zvezi z delom ter drugih plačil ali prejemkov v primerih, pod pogoji in v višini, kot to določajo vsakokrat za družbo zavezujoči Zakon, KP oziroma SA(splošni akti) in drugi akti družbe.
To je vse kar nam piše v pogodbi.

Uradni list 111/2006

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?year=2006&ofs=24

80.člen, 2.odstavek – za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu, veljavnost pogodbe je do konca leta 2008.

http://www.mddsz.gov.si/index.php?id=6786&no_cache=1#c7365

tudi tule najdeš vašo KP in kasnejše popravke

2. Jubilejna nagrada za delo pri zadnjem delodajalcu
(1) Delavcu pripada jubilejna nagrada za posamezni delovni jubilej za 10, 20 in 30 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu in se mu izplača v roku enega meseca po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do jubilejne nagrade.

Spremembe nisem našla- kar pomeni, da ti pripada samo za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu. Če ste ves čas v eni in idti firmi, ki se je preoblikovala, se lahko upošteva skupna delovna doba.(Če sem prav razbrala).

lp

Dominika T, zanima me če bi bilo možno da se preko mail piševa in da vam jaz posredujem podatke o našem izračunu plače in če bi mi vi lahko pomagali razložiti kako so obračunali in če je pravilno,ker smo zaradi tega v dilemi. Plača se nam ni nič spremenila od prejšne niti nobena postavka, ko je izšlo da minimalna plača 566,53evra. Če je možno da si preko maila piševa in če mi lahko pomagate napišite na forum pa vam jaz pišem na mail.
lp

Lahko mi pišete na mail, ki je v podpisu.

Samo, če se vam ni nič spremenila, predlagam da povprašate delodajalca, ker mogoče so se odločili, da vam bodo popravili plače za mesec april, a potem vam pripada še poračun (razlika) za marec, ker velja od 1.3. popravljena plača.

LP

Poslala na mail
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close