delavno razmerje
Od 01.12.2007 imam sklenjeno delavno razmerje ki mi poteče konec tega meseca. Podaljšali mi ne bodo, pravice do regresa nimam. Je tako? Ker sem se pred 3 tedni poškodoval na delu sem na bolniški 100%(bolniška bo trajala dlje od poteka pogodbe). Torej po poteku pogodbe se prijavim na zavodu-kaj v tem primeru pomeni da imam bolniško? Da me v tem času ne smejo pošiljati na razgovore ali še kaj drugega? Velja da te ne smejo vreči iz službe če si na bolniški samo za nedoločen čas, je tako?
Ah cela štala, hvala za odgovore.
Pravico do regresa imaš – sorazmerni del.
Po poteku pogodbe se prijaviš na zavodu in si v bolniški še naprej.Razgovorov med bolniško za službo nimaš,moraš pa imeti potrdilo od zdravnika.
Včasih je veljalo,da te iz službe med bolniško niso smeli vreči,kako je danes temu,ti bo pa mogoče kateri drugi več vedel povedati.
Želim ti čimprejšnje okrevanje .
Ja, imaš pravico do sorazmernega dela regresa – ker imaš pravico do sorazmernega dela dopusta, imaš tudi pravico do sorazmernega dela regresa. Glej 4. odstavek.
131. člen Zakona o delovnih reazmerjih
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.
Pa še tole… Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, 2. odstavek.
17.b člen
Brezposelna oseba je zmožna za delo, če je stara več kot petnajst let in ne več, kot je po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pogoj za pridobitev pokojnine za najnižjo zavarovalno dobo ter izpolnjuje splošne zdravstvene pogoje.
Pravice po tem zakonu ima tudi brezposelna oseba, ki je ob nastanku ali med brezposelnostjo bila ali postala nezmožna za delo iz zdravstvenih razlogov, če vloži zahtevek najpozneje v 30 dneh od nastanka nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov. Ta rok ne teče med bolnišničnim zdravljenjem brezposelne osebe ali iz drugih utemeljenih razlogov, zaradi katerih brezposelna oseba ni mogla vložiti zahtevka.
Zavod zagotavlja pravice brezposelnim osebam iz prejšnjega odstavka enako obdobje, kot izplačujejo delodajalci nadomestila plače med začasno zadržanostjo z dela zaradi bolezni ali poškodbe po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Po izteku tega časa se nadomestilo v višini zadnjega izplačanega denarnega prejemka po tem zakonu zagotavlja iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Nezmožnost za delo iz zdravstvenih razlogov ugotavlja zdravnik, ki ga v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravstvo, imenuje minister, pristojen za delo.
Forum je zaprt za komentiranje.